Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εύβοια - Ερέτρια. Αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων



Το Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια φαίνεται να είναι το πρώτο νησί που θα δοθεί προς αξιοποίηση και ενοικίαση από επιχειρηματία, μετά από διαγωνισμό που θα διεξάγει ο Δήμος Ερέτριας, ο οποίος έχει στην δικαιοδοσία του το Νησί μέχρι και το 2045.
 
Με σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Ερέτριας αναφέρει τα εξής:


Ο Δήμος Eρέτριας βρίσκεται στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των καταργούμενων Δημοτικών επιχειρήσεων, ανάμεσα σε αυτές είναι και η ΔΕΝΟ, που εκμεταλλευόταν το Νησί των Ονείρων.
Το νησί παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή εκδίωξε τον επιχειρηματία που το είχε νοικιάσει χάνοντας σε ετήσια βάση πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ.






Η επιχείρηση ΔΕΝΟ σήμερα, φέρεται να έχει οφειλές προς την εφορία (από πρόστιμα για πλαστά τιμολόγια και τη μη καταβολή ΦΠΑ) που αγγίζουν τα 2 εκατ.ευρώ.
Ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει επ’ ουδενί δεν θα επιβαρυνθεί με το ποσό που χρωστά η ΔΕΝΟ στην εφορία. Η επένδυση είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθεί περεταίρω η Ερέτρια.
-Tο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Νησιού των Ονείρων αποτελείται από δύο κεντρικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν συνολικά 52 δωμάτια, 46 bungalows, εγκαταστάσεις mini golf, τένις, βόλεϊ και πινγκ πονγκ, parking 300 αυτοκινήτων, εστιατόριο και beach bar και εκκλησία. Έχει τη δυνατότητα οργάνωσης μινι συνεδρίων για 200 άτομα.
-Το νησί των ονείρων παραχωρήθηκε στην κοινότητα Ψαριανών από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας δόθηκε στον ΕΟΤ, με συντακτική πράξη, για χρήση και εκμετάλλευση για 70 χρόνια.
Μετά την μεταπολίτευση, με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας και μετά από ενέργειες του Δήμου Ερέτριας, η χρήση και εκμετάλλευση επιστρέφει στο Δήμο Ερέτριας μέχρι το 2045 οπότε και εκπνέει η ισχύς της συντακτικής πράξης. Συμπερασματικά, σήμερα η κυριότητα αλλά και το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης ανήκουν στο Δήμο Ερέτριας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το νοικιάσει όπου θέλει και για όσο χρόνο θέλει.
-Το νησί των ονείρων έχει έκταση, περίπου 66 στρ, (συμπεριλαμβάνονται και τα λιμενικά έργα, όπως το μικρό αλιευτικό καταφύγιο και ο κυματοθραύστης).
- Στην αρχαιότητα δεν είχε πρόσβαση στη στεριά, ενώ στους χάρτες του πολεοδομικού σχεδίου του Σάουμπερτ και του Κλεάνθη (Σχέδιο Ερέτριας 1838) αναφέρεται ως καθαρτήριο για τους ναυτικούς που έρχονταν στην Ερέτρια.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου