Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εδιμβούργο. Ταξίδι στον χρόνο



 
 

Η Σκωτία θεωρείται η πατρίδα του ουίσκι και του καρό, το μέρος που είναι συνυφασμένο στο μυαλό μας με τα κάστρα και τους ιππότες, εκεί όπου γεννιούνται τα σύγχρονα παραμύθια και τα μάτια δεν χορταίνουν ποτέ. Η πρωτεύουσά της, το Εδιμβούργο, είναι μόνο η αρχή της «περιπέτειας».
 

 


 
Σμιλεμένη με την αύρα των Χάιλαντς, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Σκωτίας, γνωστή και ως «Αθήνα του Βορρά», διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά αίγλη της, ενώ κάθε καλοκαίρι φορά τα καλά της για να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τους δρόμους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα περίφημα της φεστιβάλ.
Θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης και έχει γίνει γνωστή για τους ανεμοδαρμένους λόφους, τα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής κτίρια και την εντυπωσιακή φυσική της ομορφιά που καθηλώνουν τους επισκέπτες της. Όσοι έχουν περπατήσει στους παραδοσιακά λιθόστρωτους δρόμους της και έχουν θαυμάσει τα γοτθικού ρυθμού αριστουργήματα που δεσπόζουν σε όλη την πόλη, είχαν την ευκαιρία να παρασυρθούν σε ένα μαγικό και μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.


 
 
 
 
Το Εδιμβούργο διακρίνεται για την ιστορία και την κουλτούρα του, ενώ σήμα κατατεθέν της πόλης θεωρούνται τα παραδοσιακά σκωτσέζικα κιλτ, οι γκάιντες και το τοπικής παραγωγής ουίσκι. Από την ματιά των τουριστών δεν μπορούν να διαφύγουν το κάστρο του Εδιμβούργου, στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου (Castle Hill), το αρχαιοελληνικής επιρροής και αύρας Calton Hill, αλλά και η παλιά πόλη με τα δημόσια κτίρια, τα αμέτρητα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και τις πολυάριθμες κατακόμβες, απομεινάρια ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και οικοδόμησης της πόλης.

 


 
Η ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία της καθρεφτίζεται σε κάθε σπιθαμή γης, από το κάστρο-σύμβολο που δεσπόζει στην κορυφογραμμή της ως το αμφιλεγόμενο ολοκαίνουργιο κτίριο του κοινοβουλίου, στοιχείο που την καθιστά από τους πιο μαγευτικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Χτισμένη σε μια σειρά από ηφαιστειογενείς λόφους, η πόλη σφύζει από ζωή: από το παλιό λιμάνι του Λιθ, με πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια να ξεπηδούν ανάμεσα σε σπίτια εμπόρων του 13ου αιώνα, ως το Γκράσμαρκετ, την αυθεντική, μεσαιωνική αγορά με τους υπαίθριους μικροπωλητές και τα μοδάτα στέκια.
 
Η εμπορική καρδιά της πόλης χτυπά στην οδό Princes, με το ολάνθιστο πάρκο και το επιβλητικό μνημείο Σκοτ, που ενώνει νοητά τα δύο της άκρα. Aπό τη μία απλώνεται η νέα πόλη, με μεγάλους, κομψούς δρόμους, περήφανα γεωργιανά κτίρια, πάρκα και πλατείες, ενώ απέναντι κουρνιάζει η παλιά πόλη, με στενά, λιθόστρωτα δρομάκια να ξετυλίγονται ανάμεσα σε κτίρια γοτθικού ρυθμού και ψηλόλιγνους τρούλους.


 


 
Στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου, το κάστρο του Εδιμβούργου (Castle Hill) είναι ορατό από μίλια μακριά. Το φρούριο αποτελούν μικρά και μεγαλύτερα κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 20ό αιώνα. Ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και η αίθουσα με τα κοσμήματα του στέμματος. Καθημερινώς, στη 1 το μεσημέρι, το παλιό κανόνι ρίχνει μια συμβολική βολή.
Το Calton Hill είναι ένας από τους κεντρικούς λόφους της πόλης. Στην κορυφή του βρίσκεται το ημιτελές μνημείο που ονομάζεται «National Monument» και σχεδιάστηκε ως απομίμηση του Παρθενώνα στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Ναπολέοντα. Στο λόφο υπάρχουν δύο παρατηρητήρια, το Old Observatory, που χτίστηκε το 1792 και το City Observatory, που χτίστηκε το 1818.


 


 
Ηighlands

 
Αν και χρειάζεται μια επιπλέον μέρα για να προσεγγίσεις τη σκωτσέζικη... εξοχή (τα tours που προσφέρονται είναι ολοήμερα), ασφαλώς οι λίμνες, τα κάστρα κι η αυθεντική ατμόσφαιρα θα σας γοητέψουν. Τα λεωφορεία ξεκινούν από το Royal Mile στις 08:00. Από αυτό το σημείο μπορείτε να αγοράσετε και τα εισιτήριά σας, που κοστίζουν γύρω στα 50€ και περιλαμβάνουν διαδρομή φαγητό και ξενάγηση, φροντίστε μόνο να είστε λίγο νωρίτερα ή να έχετε κάνει κράτηση από την προηγούμενη. Η περίφημη λίμνη Λοχ Νες, γνωστή για το... μυθικό της τέρας, απέχει 3,5 ώρες από το Εδιμβούργο και βρίσκεται κοντά στο Iνβερνές, την πρωτεύουσα των Ηighlands. Στη διαδρομή θα χαζέψετε πολλά αγροκτήματα, λιβάδια και αποστακτήρια.


 


 

 
ΗΟLYROOD
 
Το Holyrood αποτελεί πρακτικά την κατάληξη του Royal Mile στην ανατολική πλευρά της πόλης. Eκεί βρίσκεται το Κοινοβούλιο (εντυπωσιακή «ένεση» μοντερνισμού στο γοτθικό σκηνικό) και το παλάτι του 17ου αι., το Palace of Holyroodhouse, που λειτουργεί σαν Μουσείο με πίνακες και αντικείμενα από τη βασιλική συλλογή. Είσοδος: 15€. Καθημερινά 09:30-16:30.


 


 

 
Crichton castle

Το κάστρο αυτό είναι ένα μεγάλο, εντυπωσιακό οικοδόμημα που χτίστηκε μεταξύ 1581 και 1591. Το προαύλιο διαθέτει πολύ εύκολη πρόσβαση. Τα βόρια και νότια ψηλότερα δωμάτια δεν είναι προσβάσιμα για επισκέπτες με αναπηρίες. Η σκαλιστή λιθοδομή γύρω από τα τζάκια και τις πύλες είναι υπέροχη.


 


 

 
Edinburgh castle
 
Tο πιο διάσημο κάστρο της Σκωτίας έχει μία σύνθετη ιστορία. Το παλαιότερο τμήμα, το παρεκκλήσι St Margaret's, χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Ο υπέροχος προθάλαμος ανεγέρθηκε από τον James IV γύρω στο 1510 και το μνημείο του Σκοτσέζικου εθνικού πολέμου μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στις αρχές του 16ου αιώνα. Το οικοδόμημα του κάστρου, πηγή υπερηφάνειας της Σκωτίας (Crown Jewels), "ο λίθος του πεπρωμένου", το διάσημο πυροβόλο του 15ου αιώνα και το εθνικό μουσείο της Σκωτίας βρίσκονται εδώ. Το κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων, Crown Jewel shop, στο βασιλικό κτίριο, προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα κοσμήματα. Ένα ειδικό όχημα (προσφορά της τράπεζας της Σκωτίας) μπορεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του κάστρου. Ειδικές ράμπες και ασανσέρ δίνουν πρόσβαση στο κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων Crown Jewels, "στον λίθο του πεπρωμένου" και στα εκθέματα. Επίσης οι ράμπες παρέχουν πρόσβαση στο αναμνηστικό μνημείο του πολέμου.
 

 


 
City Art Center
 
Το city art center είναι τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης, με έξι galleries από εκθέματα. Είναι ο τόπος που στεγάζει τη σκοτσέζικη συλλογή τέχνης της πόλης και ένας από τους σημαντικότερους χώρους σύγχρονων εκθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

 


 
 
Σκοτσέζικη εθνική Πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης
 
Η Σκοτσέζικη εθνική gallery μοντέρνας τέχνης φιλοξενεί την πιο φίνα συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. 'Ανοιξε το 1960 και από τότε έχει αναπτυχθεί ώστε να περιλαμβάνει 5000 αντικείμενα από ζωγραφιές, γλυπτά, έντυπα και σχέδια του 1890 έως σύγχρονες εγκαταστάσεις βίντεο. Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται δουλειές των Vuillard, Bonnard, Matisse, Picasso, Kirchner και Dix; μία υπέροχη συλλογή ζωγραφικής από σκοτσέζους καλλιτέχνες όπως οι Peploe, Fergusson, Gillies και Redpath, μεταπολεμική δουλειά των Bacon, Freud, Davie, Hockney, Balthus και Lege, και πολλές πρόσφατες δουλειές από καλλιτέχνες όπως οι Baselitz, Antony Gormley και Damian Hirst φιλοξενούνται επίσης εδώ. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον William Burnτο το 1820 ως σχολείο, αλλά προσαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Η γύρω έκταση της περιοχής παρέχει ένα υπέροχο μέρος για γλυπτά από τους Henry Moore και Barbara Hepworth.

 


 

 
The Royal Academy Building (National Galleries of Scotland)

 
To Royal Scottish Academy Building είναι τοποθετημένο στο Mound δίπλα από την Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας. Το κτήριο, όπως και η γειτονική gallery, σχεδιάστηκε από τον William Henry και διατέθηκε πρώτη φορά στο κοινό, το 1826. Πρόσφατα έχει ανακαινιστεί, ως μέρος του σχεδίου του National Galleries of Scotland's Playfair ένα σχέδιο που συνδέει τα δύο κτήρια διαμέσου μίας υπόγειας προέκτασης.


 


 

 
Royal Botanic Garden Edinburgh
 
Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το κέντρο του Εδιμβούργου εκτείνεται ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος γνωστός τοπικά ως "Botanics", είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δει κάθε επισκέπτης του Εδιμβούργου, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Είναι τοποθετημένο περίπου ένα μίλι βόρια στην καρδιά του Εδιμβούργου, και είναι ένα καταφύγιο μέσα στην πολυτάραχη πόλη, καθώς έχει γίνει το σπίτι του παγκοσμίου φήμης κέντρου βοτανικής επιστήμης. Ως επισκέπτης μπορεί να πλησιάσει κανείς τον κήπο σε διάφορα επίπεδα. Είναι ένα δημόσιο πάρκο όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί από το θόρυβο της πόλης, να θαυμάσει την ποικιλότητα και την ομορφιά της φύσης, να ταϊσει τους σκίουρους και τα πουλιά. Ο βοτανικός κήπος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικοσύστημα επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη βιοποικιλότητα που δεν υπάρχει πλέον στη φύση. Γύρω στα 34,000 φυτά αναπτύσσονται στο βοτανικό κήπο του Εδιμβούργου. Τα φυτά του βοτανικού κήπου είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα 17 χιλιάδων διαφορετικών ειδών φυτών απ’ όλο τον κόσμο.
 

 


 

 
Ζωολογικός κήπος Εδιμβούργου
 
Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου αποτελεί έναν πόλο έλξης τουριστών της Σκωτίας. Αυτός ο ζωολογικός κήπος είναι το σπίτι για 1,000 σπάνια και υπέροχα ζώα όλου του κόσμου. Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου άνοιξε το 1913, σε μία καταπράσινη πλαγιά ενός λόφου, σε ένα πάρκο ακριβώς 10 λεπτά από το κέντρο του Εδιμβούργου. Υπάρχουν επίσης αναρίθμητες περιοχές όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά, όπως επίσης καταστήματα με είδη δώρων και εστιατόρια.

 



 
Εθνικό σκοτσέζικο μουσείο

 
Το εθνικό μουσείο της Σκωτίας περιγράφεται ως το πιο φίνο σκοτσέζικο κτήριο του 20ου αιώνα, περιγράφοντας την ιστορία της σκοτσέζικης χώρας, των ανθρώπων και του πολιτισμού της. Το κτήριο του βασιλικού μουσείου με την υπέροχη γυάλινη οροφή φιλοξενεί διεθνείς συλλογές. Μερικά εκθέματα είναι χιλιάδων ετών, ενώ άλλα λιγότερο από δεκαετίας.

 

 
 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου