Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Με συνεταιριστικό κρασί της Σάμου η υποδοχή του Eμμανουέλ Μακρόν


Με συνεταιριστικό κρασί της Σάμου η υποδοχή του Eμμανουέλ ΜακρόνΈνας ακόμη ηγέτης κράτους, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Eμμανουέλ Μακρόν, γεύτηκε το πολυβραβευμένο γλυκό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου, το «Samos Grand Cru», κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του.
 
Το μενού που επιλέχθηκε, περιλάμβανε κυρίως γαλλικού τύπου φαγητά, με κάποιες όμως ελληνικές «νότες» όπως φιλέτο γλώσσας meuniere και φιλετάκια μόσχου γαρνιρισμένα με λαχανικά βουτύρου και σάλτσα τρούφας , ενώ «έκλεισε» με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής, συνοδεία του σημαντικότερου πρεσβευτή των οίνων Samos, του «Samos Grand Cru», το οποίο παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια της χαρακτηριστικής ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο» που φύονται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2015 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για το κρασί Samos Grand Cru, το οποίο και συνόδευσε το επιδόρπιο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
 
Όμως και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει το γλυκό κρασί Samos Grand Cru του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.
 
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο γνωστός εδώ και δεκαετίες φιλέλληνας Ζακ Λανγκ, προσωπικός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, ο οποίος χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν σε δήλωσή του για τη Σάμο, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το εξής:
 
«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου