Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Πύργος. Μπήκε μπάρα στο αλσύλλιο της Σπιάντζας

 
mpara1.jpg
 
Από το Δασαρχείο Πύργου, για να προστατευτεί ο χώρος
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Τέλος στην ανεξέλεγκτη είσοδο στο χώρο του αλσυλλίου της Σπιάντζας βάζει το δασαρχείο Πύργου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αλλά προστατεύοντας και τη δασική έκταση από κάθε κίνδυνο. Από χθες το πρωί τοποθετήθηκε μια μπάρα στην είσοδο του αλσυλλίου που ουσιαστικά απαγορεύει την είσοδο, όμως δεν αποκλείει την πρόσβαση από τα οχήματα των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων που έχουν λόγο παρουσίας στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, προ διετίας είχε εκδοθεί απαγορευτική διάταξη για την είσοδο τροχοφόρων στο αλσύλλιο. Το φαινόμενο περιορίστηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε. Στόχος του Δασαρχείου Πύργου είναι να προστατευτεί το δάσος μήκους 1600 μέτρων και πλάτους 150 μέτρων περίπου, από τους κινδύνους που το απειλούν, αλλά να παραμένει ο χώρος επισκέψιμος για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα περίπατο εκεί… «Μιλάμε για ένα αλσύλλιο που μπορεί να το περπατήσει κάποιος και να γευτεί τις χαρές και τις επιδράσεις του δάσους. Θέλαμε λοιπόν να σταματήσει η κίνηση των τροχοφόρων. Δυστυχώς ενώ περιορίσαμε το φαινόμενο, υπήρξαν στιγμές κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο που κάποιοι συνέχισαν να μπαίνουν μέσα απογευματινές ή βραδινές ώρες. Για το λόγο αυτό σήμερα (σ.σ. χθες) τοποθετήσαμε μια μπάρα μπροστά, η οποία ανοίγει και κλείνει για να μπορούν να μπαίνουν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα κρατικά αυτοκίνητα ή φορέων που πρέπει να μπουν για να βοηθήσουν στην προστασία του δάσους. Ευελπιστούμε ότι οι πολίτες θα σεβαστούν και θα τηρήσουν την απαγόρευση» είπε ο κ. Λάττας που θέλησε να υπενθυμίσει πως υπάρχει δασική αστυνομική διάταξη που απαγορεύει την είσοδο και σε όποιους δεν την τηρούν βεβαιώνεται διοικητικό και ποινικό πρόστιμο.

Ωστόσο επισήμανε πως το Δασαρχείο στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους έχει στο χώρο του αλσυλλίου προσωπικό που καθαρίζει, φυτεύει, σκαλίζει, κάνει αναδασώσεις και γενικά φροντίζει το δάσος. Η φυσική παρουσία του προσωπικού έχει ακόμα έναν ρόλο, αυτό των συστάσεων και της ενημέρωσης σε όσους επιχειρούν να μπουν μέσα με όχημα. «Νομίζω πως είναι ο καλύτερος τρόπος μέχρι να καταλάβουν όλοι την αξία του δάσους και την ευθύνη που έχει ο καθένας προκειμένου να μπορέσουμε να το προστατέψουμε. Δεν είναι μόνο η είσοδος με ένα όχημα, αλλά οι αιτίες πυρκαγιάς, τα σκουπίδια που εναποθέτουν εκεί, οι κυνηγοί…Πιστεύω ότι πλέον με την μπάρα θα σεβαστούν όλοι το χώρο και εμείς θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα τηρήσουμε πιστά την δασική αστυνομική διάταξη. Είναι μια απαίτηση της κοινωνίας, των οικιστών, του δήμου Πύργου, των ανθρώπων που αθλούνται καθημερινά μέσα» κατέληξε ο κ. Λάττας.πηγή: https://www.ilialive.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου