Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ηλεία. Νέα διερεύνηση για τα αίτια ξήρανσης της σταφίδας


mitropoulos.jpgΚαι αισιόδοξα νέα για τον διαλευρώδη στα εσπεριδοειδή

Πιάνουν δουλειά ξανά οι γεωπόνοι στα σταφιδοχώρια της Ωλένης, την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αναζητήσουν τα αίτια της ξήρανσης της Σταφίδας. Σε Καράτουλα, Χειμαδιό και Σώπι οι γεωπόνοι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα θα ζητήσουν από τους σταφιδοπαραγωγούς να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και μέσα από τις απαντήσεις θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια άποψη που θα βοηθά στην διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου στη σταφίδα, με στόχο να οδηγηθούν και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. Συνολικά τέσσερα κλιμάκια γεωπόνων θα μεταβούν στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου, του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρου Βέρρα, του ερευνητή του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» Γιάννη Μανουσόπουλου και του προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας Γιώργου Μικέογλου.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα του διαλευρώδη στα εσπεριδοειδή, που έχει επανειλημμένα εξετάσει στην Ηλεία ο κ. Μανουσόπουλος. Αυτό που αναφέρθηκε για το ζήτημα είναι πως το έντομο εξαφανίστηκε από την Ηλεία μέσα στο καλοκαίρι. Σε κάποια σημεία που υπήρχαν ωοτοκίες, έγιναν επεμβάσεις και εκεί το έντομο δεν υφίσταται ως απειλή. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περιοχή του πρώην δήμου Ιάρδανου, στο Βούναργο και την Ξυλοκέρα, όπου η εικόνα είναι ικανοποιητική. Όμως εκεί που οι παραγωγοί αγνόησαν τους γεωπόνους ή δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες τους, το έντομο παραμένει. Ωστόσο τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες περιοχές αποδεικνύουν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.



πηγή: https://www.ilialive.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου