Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Καρπενήσι. Εκεί που συνυπάρχουν ομορφιά και αυθεντικότητα

 
img_2242
 
του Αλέξη Ηλιάδη

Μία από τις πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και ένας αυθεντικός τρόπος για να ζεις. Δεν είναι αντίγραφο και δεν προσποιείται πως είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Μιλάμε για την Ευρυτανία, για το Καρπενήσι, για τα Άγραφα. Για την Ευρυτανία που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Για την Ευρυτανία που με σεβασμό στο περιβάλλον στοχεύει σε «τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο» προσφέροντας μια πανέμορφη, μεγαλειώδη, επιβλητική φύση (σε πολλές περιοχές ανέγγιχτη) πεντακάθαρα βουνά, κρυστάλλινα νερά. Προσφέροντας μνημεία, μοναστήρια, χώρους για άθληση, μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και πολύ καλά ντόπια προϊόντα.

«Πρόκειται για έναν τόπο» τονίζει ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, «με πολύ μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη. Ήταν παρών σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας. Το ’21, το ’40, στην Αντίσταση, ήταν πάντα μπροστά». Ο επισκέπτης έχει να δει πάρα πολλά πράγματα. Έχει να γνωρίσει ανθρώπους, να ανακαλύψει τόπους. Έχει να δει έναν αυθεντικό τόπο ζωής. Υπάρχει ασφαλώς το Καρπενήσι όπου μπορεί κανείς να έχει τη ζωή την πιο έντονη, τη νυχτερινή ζωή, αλλά κοντά στην πόλη υπάρχουν πολλά, όμορφα χωριά. Οι δρόμοι είναι ασφαλείς και έτσι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα χωριά αυτά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
 
img_2241
 
«Ο τουρισμός αποτελεί για τον τόπο μας τον μεγαλύτερο παραγωγικό τομέα» υπογραμμίζει ο κ. Σουλιώτης. Το Καρπενήσι προσφέρεται βέβαια για χιονοδρομικό τουρισμό καθώς έχει ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα της πατρίδας μας, σε απόσταση μόνο 10 χιλιομέτρων από την πόλη, με πρόσβαση διασφαλισμένη, με δρόμο που δεν κλείνει ποτέ και με πίστες κατάλληλες για αρχάριους αλλά και για πολύ καλούς σκιέρ. Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας προσφέρεται ακόμη για αθλητικό τουρισμό, γιατί διαθέτει το μοναδικό εθνικό προπονητικό κέντρο, σε ένα υπέροχο περιβάλλον, σε υψόμετρο κατάλληλο για άθληση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες και της Σούπερ Λίγκας και του μπάσκετ το προτιμούν. Πρόσφατα έκανε την προετοιμασία της στο Καρπενήσι, εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στο Καρπενήσι υπάρχει επίσης η δυνατότητα για συνεδριακό τουρισμό. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτουν συνεδριακά κέντρα, αλλά παράλληλα και o δήμος έχει ένα πολύ σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Φυσικά, το Καρπενήσι προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό και πλέον η μονή Προυσού είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. «Έχουμε αναπτύξει πάρα πολύ τον εναλλακτικό τουρισμό» επισημαίνει o κ. Σουλιώτης και σημειώνει ότι οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να κάνουν, μεταξύ άλλων, κανό-καγιάκ, ορειβασία και αναρρίχηση. Υπάρχουν, τονίζει ο δήμαρχος Καρπενησίου, εξειδικευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες και οι λάτρεις αυτών των σπορ μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια τη φύση από πάρα πολύ κοντά, μπορούν να μπουν μέσα στη φύση. Εξάλλου, o δήμος έχει αναπτύξει πάνω από 200 χιλιόμετρα μονοπατιών που είναι όλα χαρτογραφημένα. O πεζοπόρος μπορεί να πάρει τον χάρτη και με GPS να ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται. Στην πλατεία κάθε χωριού απ’ όπου ξεκινά ένα μονοπάτι υπάρχει πινακίδα με τη δυσκολία του μονοπατιού, ώστε να ξέρει o καθένας αν πρέπει να ξεκινήσει ή να μετρήσει τις δυνάμεις του).
 
Θέλουμε, υπογραμμίζει o δήμαρχος Καρπενησίου, τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, στα βουνά μας, στα ποτάμια μας, όπου οι επισκέπτες θα βρουν ανθρώπους που θα τους αγκαλιάσουν, που θα τους δώσουν τα τοπικά μας προϊόντα για να τα γευτούν, θα βρουν πολύ καλές ταβέρνες, που παντρεύουν την τεχνική του μαγειρέματος με τα τοπικά μας προϊόντα.

Τα τοπικά προϊόντα είναι κι αυτά αυθεντικά, είναι γνήσια. Είναι τα τυροκομικά προϊόντα, που παράγονται από αιγοπρόβατα, τα οποία ζουν σε ένα απόλυτα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν πολύ καλά ντόπια κρέατα και πρέπει να σημειωθεί ότι λουκάνικα Ευρυτανίας εξάγονται πλέον και στο Βερολίνο. Υπάρχει επίσης πολύ καλής ποιότητας μέλι, κάστανο και καρύδι. Θαυμάσια είναι και τα τοπικά ποτά όπως το τσίπουρο και το μούρο.

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι o δήμος Καρπενησίου που αποτελείται, πέρα από την πόλη, από 49 χωριά και 163 οικισμούς έχει ένα δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δημοτών, προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτούς δρόμους, να υπάρχουν όλες οι υποδομές, κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αυτοδιοίκηση, λέει o K. Σουλιώτης. Προσπαθούμε σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με περισσότερη δουλειά να αντισταθμίσουμε την έλλειψη των πόρων, τονίζει.

Πριν από λίγες ημέρες o δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (Κι.Πο.Κ.Α.) πραγματοποίησε στην Ομόνοια έκθεση τοπικών προιόντων, τουρισμού και πολιτισμού, ενόψει και της νέας χειμερινής τουριστικής περιόδου. Χειμερινός τουρισμός μέσα στην κρίση; Γίνεται; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπενησίου, γίνεται γιατί οι τιμές έχουν πέσει τόσο στα ξενοδοχεία (ξεκινούν από 30-40 ευρώ τη βραδιά) όσο και στις ταβέρνες. Η Ευρυτανία είναι προσιτή για όλα τα βαλάντια και βρίσκεται μόνο τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, λέει ο κ. Σουλιώτης τονίζοντας οτι στο Καρπενήσι (275 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα) ο επισκέπτης θα δοκιμάσει έναν άλλο τρόπο ζωής, θα γεμίσει μπαταρίες για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα.



πηγή: https://dasarxeio.com/ .

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ [τεύχος 48, 6 Οκτωβρίου 2016] – Εβδομαδιαία έκδοση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου