Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Eryx jaculus, ο βόας της Ευρώπης!

 
e1
 
Εντάξει, δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση ως προς το μέγεθος με τους βόες που ζουν στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, Ασίας και Αφρικής, αλλά δεν παύει να είναι βόας και μάλιστα το μοναδικό είδος βόα στην Ευρώπη. Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται με τη σύμβαση της Βέρνης, την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ και με τη σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας).
 
Ο έρυξ είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟ φίδι, δεν ξεπερνάει τα 80 cm, το κεφάλι του είναι μικρό σε σχέση με το σώμα του και η ουρά του κοντή. Λέγεται και βόας της άμμου ή ερημόφιδο αφού συχνά συναντάται σε αμμουδερές περιοχές. Συνήθως κρύβεται κάτω από την άμμο ή σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση ή πετρώδη και τρέφεται με τρωκτικά, σαύρες, πουλιά κ.α. τα οποία σκοτώνει, όπως όλοι οι βόες, με περίσφιξη.
 
Εγώ, τον βρήκα σε περιοχή της Μάνης, πάνω στην άμμο, λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Τον έσυρα αρκετά μέτρα μακριά από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τον οδήγησα κάτω από μια ελιά, όπου τον σκέπασα με αρκετά ξερά χόρτα. Ελπίζω να τη σκαπούλαρε.
 
e2

e3

e4

e5
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου