Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τρύγος 2016. Μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού, με πολή καλή τεχνολογική ωρίμανση και σταφυλική παραγωγή στον Τύρναβο

 
 
Η φετινή βλαστική περίοδος ξεκίνησε σχετικά πρώιμα για τα αμπέλια της περιοχής Τυρνάβου. Ο παγετός που σημειώθηκε τέλος Μαρτίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή των σταφυλιών με ανομοιόμορφο τρόπο από αμπέλι σε αμπέλι.
 
Ο παγετός επηρέασε κάποιες περιοχές περισσότερο από κάποιες άλλες, κάποιες ποικιλίες περισσότερο από κάποιες άλλες, αλλά και η παράμετρος του χρόνου κλαδέματος κάθε αμπελιού έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μέγεθος της ζημιάς. Οι καιρικές συνθήκες, με κάποιες βροχοπτώσεις που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας, μείωσαν περαιτέρω την στρεμματική απόδοση των αμπελιών. Η μεγαλύτερη μείωση συνολικά παρατηρήθηκε στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή της ποικιλίας σε όλο τον αμπελώνα Τυρνάβου είναι περίπου η μισή σε σχέση με τα κανονικά για την περιοχή επίπεδα παραγωγής. Το καλοκαίρι οι καιρικές συνθήκες ήταν σε γενικές γραμμές ομαλές, με ελάχιστες βροχοπτώσεις, περιορισμένες χαλαζοπτώσεις και μικρές περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη όμως, υπήρξε πολύ έντονη βροχόπτωση που σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με το σύνολο του αμπελώνα της περιοχής, συνοδεύτηκε και από έντονη χαλαζόπτωση.

Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Merlot καθώς και το 1/3 της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου τρυγήθηκαν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι μέχρι τέλος Αυγούστου και πριν από έντονες βροχές του Σεπτεμβρίου. Η υγιεινή τους κατάσταση ήταν άριστη, όπως και η τεχνολογική τους ωρίμανση (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ). Στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τον τρυγητό των οψιμότερων ποικιλιών (Ροδίτη, Ugni Blanc κλπ) και επηρέασαν τη πολύ ομαλή, μέχρι τότε, πορεία τους προς την ωρίμανση. Προς την ολοκλήρωση του τρύγου η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τις όψιμες ποικιλίες να τρυγιούνται με υγιεινή κατάσταση πολύ καλή και τεχνολογική ωρίμανση ικανοποιητική.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά μειωμένες για τα δεδομένα της περιοχής, ιδιαίτερα στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, πράγμα, που σε συνδυασμό με το ήπιο καλοκαίρι μας κάνει να αναμένουμε ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους με έντονο αρωματικό δυναμικό και πλούσιο σώμα.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά για την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου, ενώ στις υπόλοιπες ποικιλίες παρέμειναν σταθερές.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα μας δώσει πολύ καλής έως εξαιρετικής ποιότητας οίνους λευκούς και ερυθρούς.



πηγή: http://www.keosoe.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου