Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ντονιάνα. Ένας υγρότοπος – θησαυρός που κινδυνεύει

 
 
Το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα της Ισπανίας οδεύει προς τη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά των απειλών που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από το WWF.
 
 
Ντονιάνα: ένας θησαυρός…

- 6 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο στη Ντονιάνα
- Φιλοξενεί πάνω από 4.000 είδη ζώων και φυτών
- Προσφέρει καταφύγιο για τον ιβηρικό λύγκα, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή του κόσμου
- Προσφέρει θέσεις εργασίας από την αλιεία, τη γεωργία, την επιστημονική έρευνα και τον οικοτουρισμό στους 200.000 κατοίκους της περιοχής

…που απειλείται:


- Το νερό που φτάνει στον υγρότοπο έχει μειωθεί κατά 80%.
- Υπάρχουν 1.000 παράνομα πηγάδια και 3.000 εκτάρια παράνομων αγροκτημάτων
- Μετά από καταγγελίες του WWF και άλλων οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες κατά της ισπανικής κυβέρνησης για την κακοδιαχείριση των υδάτων της Ντονιάνα.
 
Το νερό που φτάνει στον υγρότοπο της Ντονιάνα έχει μειωθεί
κατά 80%, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο αποξήρανσης.
Ο υγρότοπος της Ντονιάνα αντιμετωπίζει την προοπτική να αποξηρανθεί εντελώς μετά από χρόνια κακής διαχείρισης και υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων του. "Η προστασία της Ντονιάνα δεν είναι απλά ένα θέμα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος. Η Ντονιάνα είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους στον κόσμο, δίνει καταφύγιο σε εκατομμύρια πουλιά και απειλούμενων ειδών, αποτελεί το αστέρι των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Ντελ Όλμο, διευθυντής του WWF Ισπανίας.
 
H Ντονιάνα προσφέρει καταφύγιο σε 6 εκατομμύρια
μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο
Η Ντονιάνα μπορεί στη θεωρία να προστατεύεται από αρκετές διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση, όμως η ισπανική κυβέρνηση έχει αποτύχει να προστατεύσει τον υγρότοπο αποτελεσματικά. Επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής γεωργίας και τροποποιήσεων των ποταμών που τροφοδοτούν τον υγρότοπο, έχουν ως αποτέλεσμα η Ντονιάνα να έχει χάσει το 80% των φυσικών βάλτων της από τις αρχές του 20ου αιώνα.
 
"Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: είτε η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαφύλαξη αυτής της ζωτικής σημασίας περιοχής που παρέχει οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, ή θα επιτρέψει την υπερεκμετάλλευσή της ως το σημείο δίχως επιστροφή. Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη και τώρα έχουμε την ντροπιαστική προοπτική της τοποθέτησης στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ισπανίας.Υπογράψε εδώ για την προστασία της Ντονιάνα .


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου