Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Ώθηση στην ανάπτυξη της Καρδίτσας μέσω του αγροτουρισμού


 Καθώς ο τουρισμός εξαρτάται από το περιβάλλον δημιουργείται η ανάγκη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ένα θέμα το οποίο ανέπτυξε στους ενδιαφερομένους ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ελλάδος Νίκος Φραντζεσκάκης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Καρδίτσας το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να αναζητηθούν πρωτότυπες και νέες μορφές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του Νομού μας.
 
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Φραντζεσκάκης τόνισε ότι ο αγροτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας όπου παρατηρείται μια σταδιακή μεταστροφή των προτιμήσεων των τουριστών -και αντίστοιχα στην προσφορά τουριστικών υπηρεσιών- προς πιο ανεξάρτητες μορφές τουρισμού, προσαρμοσμένες στα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε τουρίστα για περιπλάνηση στη φύση, αναζήτηση πολιτισμικών δραστηριοτήτων, άσκηση, αναζήτηση διαφορετικών τρόπων ζωής κ.ά. Ο αγροτουρισμός απευθύνεται κυρίως στα άτομα που αναζητούν στις διακοπές τους τη «φόρμουλα των 3Φ (Φύση – Φιλία – Φιλοξενία)» και απορρίπτουν ή δεν νιώθουν ότι τους εκφράζει εκείνη των 3S (Sun – sea – sand) του μαζικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός αποτελείται από διάφορες υποκατηγορίες που όλες έχουν ως κοινό στόχο την προαγωγή του περιβάλλοντος. Έτσι, στα πλαίσια του αγροτουρισμού μπορούν να προωθηθούν παραδοσιακά εστιατόρια και καφενεία, παραγωγοί- έμποροι τοπικών προϊόντων, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων και μουσεία κάθε είδους. Ακόμη, μπορεί να συμπεριλάβει συλλόγους (πολιτιστικούς, φυσιολατρικούς, ορειβατικούς κ.λπ.), συνεταιρισμούς (Γυναικείους, Αγροτικούς κ.λπ.), τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία – Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (για διάφορα προγράμματα σχετικά με τη φύση) κλπ.
 
Ο Αγροτουρισμός είναι μια ξεχωριστή μορφή τουρισμού που έχει στο επίκεντρό της τον απλό άνθρωπο και την ομαλή συνύπαρξη αυτού με το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, ο Αγροτουρισμός δεν είναι αυτόνομος, πολλοί οργανισμοί, είτε πανελλαδικά είτε τοπικά τον στηρίζουν και σε συνεργασία με κάποια ειδικά προγράμματα, συμβάλουν στην ενίσχυση και στην διάδοση του.
 
Τέλος ο κ. Φραντζεσκάκης ανέφερε ότι ευχής έργο θα ήταν η δημιουργία Ένωσης Αγροτουρισμού στη Θεσσαλία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου αναφέρθηκε στη συνέχεια που δίνεται στο θέμα του αγροτουρισμού, το οποίο ξεκίνησε από την Εμποροβιοτεχνική έκθεση, συνεχίζεται με την παρούσα εκδήλωση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες, προκειμένου οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης γενικότερα να δώσουν νόημα και προοπτική στις επιχειρήσεις τους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου