Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Φιλόδοξος ο Συνεταιρισμός παραγωγών φραγκόσυκου και εναλλακτικών καλλιεργειών του Ρεθύμνου

                          
Φιλόδοξος ο Συνεταιρισμός παραγωγών φραγκόσυκου και εναλλακτικών καλλιεργειών του ΡεθύμνουΟ Αγροτικός συνεταιρισμός παραγωγών φραγκόσυκου και εναλλακτικών καλλιεργειών προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο σχεδιασμό που έχει κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τις εντολές της Γενικής Συνέλευσης, όπως ο έλεγχος στις φυτεμένες εκτάσεις για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές.

Τα προβλήματα που καταγράφηκαν από τους παραγωγούς και είναι προς διαχείριση από το Δ.Σ. είναι, κύρια οι καταστροφές από λαγούς, ακρίδες, σαλιγκάρια, τον δυνατό άνεμο, τις ζημιές από κοπάδια, προβλήματα στην άρδευση.

Προχωρά επίσης ο σχεδιασμός για την καλλιεργητική φροντίδα του πρώτου έτους, που αφορά την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και τα μέσα που θα χρειασθούν για την ανάπτυξη των φυτών και την προστασία τους.

Σχεδιάζεται το αύριο του συνεταιρισμού και την προοπτική που ανοίγεται για την νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, που αφορά τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις νέες καλλιέργειες.

Έχουν ανοίξει οι ορίζοντες του συνεταιρισμού πάνω στο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και συζητάμε για τη συνεργασία μας με άλλους ομοειδείς συνεταιρισμούς όπως η «Μινωική Γη» από την περιοχή του Ηρακλείου.

Για τον παραπάνω λόγο πραγματοποιήθηκε μια διερευνητική συνάντηση των Δ.Σ. των δύο συνεταιρισμών στο Ρέθυμνο, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και συζητήσαμε την προοπτική που μπορεί να υπάρξει για συνεργασία.

Επίσης, συνεργάζονται με τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Αγίου Βασιλείου για την στήριξη του συνεταιρισμού και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τις υποδομές και τα δίκτυα εξυπηρέτησης των καλλιεργητών. Όπως και με τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, για την πιστοποίηση των καλλιεργειών μας και ήδη η ΔΗΩ έχει ξεκινήσει τους ελέγχους στις φυτεμένες καλλιέργειες.

Ο συνεταιρισμός σχεδίασε και προχωρά στην οργάνωση ιδιόκτητου φυτωρίου φραγκοσυκιάς, για την εξυπηρέτηση των μελλών του αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο καλλιεργητή που θα ενδιαφερθεί στο μέλλον.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου για την παραχώρηση χώρου στο δημοτικό κατάστημα Κρύας Βρύσης, οργανώνονται τα γραφεία για την στέγαση του συνεταιρισμού.

Προχώρησε ο σχεδιασμός του σήματος του συνεταιρισμού και σχεδιάζεται η εμπορική δραστηριότητα και το marketing, που μπορεί να υπάρξει γύρω από το φραγκόσυκο και τα προϊόντα που θα υπάρξουν από την μεταποίηση του.

Ο συνεταιρισμός θα συμμετέχει σαν εισηγητής με θέμα την εμπειρία από το στήσιμό του στο Φόρουμ «Συμμετέχοντας –παράγουμε-μεταποιούμε – πουλάμε στο δικό μας δίκτυο» που θα γίνει στο INNOVATHENS, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014 και διοργανώνει το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου και την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014.

Επίσης προγραμματίζεται για το Σάββατο 29 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Βασιλείου να διοργανωθεί ημερίδα στο Δημαρχείο, με θέμα «Το Φραγκόσυκο και η προοπτική του σαν νέα καλλιέργεια, η νέα ΚΑΠ, και οι επιπτώσεις της στον αγροτικό τομέα της Κρήτης».

Εισηγητές στην παραπάνω ημερίδα θα είναι ο καθηγητής φυσιολογίας στο τμήμα Βιοχημείας –Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κος Δημήτρης Κουρέτας και εκπρόσωπος από το ΓΕΩ.Τ.Ε.

Ο συνεταιρισμός προσεχτικές και σχεδιασμένες ενέργειες προχωρά στην επόμενη μέρα, που θα βάλει τις βάσεις για ένα αύριο με προοπτική και βιωσιμότητα, έτσι ώστε όσοι εμπιστεύτηκαν αυτή την προσπάθεια να δουν τους κόπους τους, αλλά και τα χρήματα τους να πιάνουν τόπο.

Επίσης η προσπάθεια που ξεκίνησε με αφετηρία την καταστροφική πυρκαγιά του 2011 στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, να είναι η αρχή για την αναζωογόνηση αυτού του τόπου, που έγινε πολλές φορές στόχος εμπρηστών και κακόβουλων ενεργειών και είχε οδηγηθεί στην ερήμωση και την καταστροφή.

Η Διοίκηση του συνεταιρισμού καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και συνεργάζεται με αρκετούς θεσμικούς φορείς για την ευόδωση της προσπάθειας, έχοντας την στήριξη του δήμου Αγίου Βασιλείου, της Περιφέρειας Κρήτης που μέσω της Αγροτοδιατροφικής Κρήτης, έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την προσπάθεια και για αυτό τους ευχαριστούν, αλλά παράλληλα συμμετέχει σε εκδηλώσεις και φόρουμ για την προβολή της προσπάθειας ανά την Ελλάδα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου