Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μαζικά οι ξένοι για κυνήγι στη Ρωσία. Και Ελληνες, οι ενδιαφερόμενοι


Περίπου 120.000 καφέ αρκούδες ζουν
στην Ρωσία
Το κυνήγι, εκτός από τους Ρώσους, “μαγνητίζει” και τους ξένους. Συχνά τη Ρωσία επισκέπτονται και ξένοι κυνηγοί για τα πολύτιμα «τρόπαια» και για να βρεθούν στην άγρια παρθένα φύση. Μεταξύ αυτών και Έλληνες.

Το κυνήγι είναι πολύ δημοφιλές στους Ρώσους και ασχολούνται με αυτό άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Συγκεκριμένα, στο πιο απλό είδος κυνηγιού, αυτό των υδρόβιων πτηνών, πηγαίνουν ηλικιωμένοι, μια και η άδεια του είναι φτηνή. Ωστόσο, η διαδικασία είναι κουραστική επειδή το συγκεκριμένο κυνήγι απαιτεί πολύ περπάτημα. Υπάρχει η άδεια κυνηγιού θηρίων, αλλά στοιχίζει ακριβότερα. Για παράδειγμα, η άδεια για κυνήγι άλκης στοιχίζει περίπου 2500 δολάρια και το κόστος οι κυνηγοί συνήθως το μοιράζονται, περίπου δέκα άτομα. Σε αυτό όμως προστίθενται και τα έξοδα μετάβασης, ο εξοπλισμός και η διαμονή. Για το λόγο αυτό, με το κυνήγι θηρίων ασχολούνται άτομα με μέτριο εισόδημα. Το πιο ακριβό κυνήγι είναι αυτό των πολύτιμων θηραμάτων και οι άδειες στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Επομένως, οι κυνηγοί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πλούσιοι άνθρωποι.


Παιχνίδι εκτός έδρας

Ο θηροφύλακας Αλεξέι Μπιστρόφ αναφέρει ότι στη Ρωσία για να πας σε ένα δάσος με όπλο, πρέπει να διαθέτεις τρία έγγραφα, δηλαδή άδεια εγγεγραμμένου κυνηγού, άδεια να πυροβολήσεις συγκεκριμένη κατηγορία θηραμάτων και άδεια οπλοφορίας. Αν κάποιος έρχεται σε κυνηγετική περιοχή, τότε με τα έγγραφά του θα ασχοληθούν οι τοπικοί ειδικοί. Ο Μπιστρόφ διευκρινίζει, ότι η άδεια για συγκεκριμένη κατηγορία θηραμάτων εκδίδεται με βάση τον αριθμό των ζώων στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να πάρεις άδεια για να πυροβολήσεις ζώα στις κεντρικές περιφέρειες, επειδή έχουν απομείνει πολύ λίγα. Ενώ στον βορρά, ας πούμε στο Μούρμανσκ, είναι πιο εύκολο επειδή εκεί ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος.


Και Ελληνες, οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με τον ειδικό, στους ξένους αρέσει πολύ να πηγαίνουν στη Ρωσία για κυνήγι, διότι σε αυτή υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχεις στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και την Ανοιξη, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο άλλος σημαντικός λόγος, είναι ότι μπορούν να κυνηγήσουν σπάνια ζώα. Στη Ρωσία -αναφέρει χαρακτηριστικά- μπορεί κανείς να κυνηγήσει τον αγριόκουρκο, κάτι που απαγορεύεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης, το κυνήγι επιτρέπεται ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις ιδιαίτερα προστατευμένες φυσικές ζώνες. Ένα ακόμη σπουδαίο στοιχείο, είναι πως το κυνήγι στη Ρωσία είναι πιο δύσκολο, οι συνθήκες είναι πιο άγριες. Μεγάλο ενδιαφέρον για κυνήγι στη Ρωσία επεδείκνυαν πάντα Γερμανοί, Έλληνες, όπως και Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί, αναφέρει ο Μπιστρόφ.

Σημειώνει δε, ότι το μοναδικό πρόβλημα για τους ξένους είναι η μεταφορά των όπλων. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία για την κατοχή όπλων και το κυνήγι, εκεί που πηγαίνει ένας αλλοδαπός πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος φύλαξης όπου τη νύχτα θα παραδίδονται τα όπλα. Ωστόσο, υπάρχει μια άβολη παράμετρος, ότι σε αυτό το χώρο πριν από την παράδοση του οπλισμού, όταν κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να έρθουν οι υπάλληλοι της ιδιωτικής ασφάλειας. Καμιά φορά αυτό μπορεί να διαρκέσει και τρεις ώρες καθώς ο χώρος φύλαξης πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από τον πλησιέστερο οικισμό. Ενώ, αν οι κυνηγοί έρχονται για δύσκολο κυνήγι σπάνιων ζώων και μπαίνουν βαθιά μέσα στην ταϊγκά, τότε δεν μπορούν να επιστρέψουν το βράδυ στον καταυλισμό των κυνηγών για να παραδώσουν τα όπλα. Ένα άλλο ζήτημα που σημειώνει ο Μπιστρόφ, είναι η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει στο να βγει από τη χώρα η λεία.

Πληροφορίες κειμένου:
Μαρίνα Ομπραζκόβα | Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ

Επιμέλεια ανάρτησης: dasarxeio.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου