Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πρέβεζα. Απαγόρευση αλιείας μυδιών - πάνω από τα όρια οι τοξίνες

 
Με απόφασή του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας απαγορεύεται η διακίνηση και αλιεία μυδιών από τη ζώνη παραγωγής δίθυρων μαλακίων στο Μάζωμα της Π.Ε. Πρέβεζας.
 
Στο έγγραφό της, την 24η Μαρτίου 2014, η Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αφορά εργαστηριακά αποτελέσματα εξετάσεων για την παρουσία τοξικών ή και δυνητικά τοξικών μικροφυκών, αναφέρεται η ανίχνευση αριθμού κυττάρων ειδών που ενοχοποιούνται για παραγωγή λιπόφιλων βιοτοξινών πάνω από τα όρια λήψης υγειονομικών μέτρων σε δείγματα ύδατος από την ζώνη παραγωγής δίθυρων μαλακίων Μάζωμα της Π. Ε. Πρέβεζας.
 
Επίσης αποσύρονται οι παρτίδες ζώντων δίθυρων μαλακίων που έχουν αλιευθεί ή συλλεχθεί σε οστρακοκαλλιέργειες της συγκεκριμένης ζώνης από 20 Μαρτίου.
 
Τους ελέγχους για την εφαρμογή της απόφασης θα διενεργεί το τμήμα Κτηνιατρικής και το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
 
 
Η απόφαση:
 
1. Απαγορεύουμε μέχρι νεωτέρας την αλιεία και συγκομιδή διακίνηση και διάθεση στην αγορά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών (μύδια κλπ), που προέρχονται από την ζώνη παραγωγής δίθυρων μαλακίων Μάζωμα, διότι ο αριθμός κυττάρων ειδών που ενοχοποιούνται για παραγωγή λιπόφιλων βιοτοξινών υπερβαίνει τα 1000 κύτταρα ανά λίτρο νερού.
2. Επιβάλλουμε την απόσυρση των παρτίδων των ζώντων δίθυρων μαλακίων που έχουν αλιευθεί ή συλλεχθεί σε οστρακοκαλλιέργειες της συγκεκριμένης ζώνης από 20/3/2014.
3. Την εφαρμογή της παρούσης που ισχύει από σήμερα αναθέτουμε στο τμήμα Κτηνιατρικής Πρέβεζας και στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
4. Οι παραβάσεις της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του ποινικού κώδικα.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου