Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι εναλλακτικές καλλιέργειες μπορούν ν' αυξήσουν κατά 15 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας

                     
Οι εναλλακτικές καλλιέργειες μπορούν ν' αυξήσουν κατά 15 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της ΕλλάδαςΣτην αύξηση του ΑΕΠ κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να συνεισφέρει η εισαγωγή και καλλιέργεια νέων ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκου Δαναλάτου.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι  η συνολική προστιθέμενη αξία από την εισαγωγή και καλλιέργεια νέων ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα, για συνολική παραγωγή-στόχο βιοκαυσίμου 5 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ), μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 15 δισ. ευρώ/έτος κατ' ελάχιστον, αν μειωθεί ταυτόχρονα το εμπορικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 4,5 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου κατά 3 δισ. ευρώ και της αύξησης εξαγωγών θερμοκηπιακών γεωργικών προϊόντων κατά 1,5 δισ. ευρώ.
 
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της ανάπτυξης των κλάδων κατασκευής, επισκευής και εμπορίου πελλετοποιητών, θρυμματιστών και λοιπού εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμου, όπως και του διπλασιασμού των μεταφορών (θαλάσσιες, σιδηροδρομικές, οδικές) στους χρήστες λόγω της υποδιπλάσιας θερμογόνου δύναμης του βιοκαυσίμου συγκριτικά με ίσους όγκους πετρελαίου.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα προκύψουν τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μηδενισμός της εδαφικής διάβρωσης και ερημοποίησης 6 εκ. στρ. (30% των πλέον υποβαθμισμένων γαιών), μείωση της νιτρορύπανσης σε 8 εκ. στρ κατά 75.000 τόνων νιτρικών ετησίως, μείωση της ρύπανσης από λοιπά αγροχημικά, σημαντική βελτίωση της εδαφικής γονιμότητας (οργανική ουσία, ολικό άζωτο), εξοικονόμηση νερού άρδευσης περί τα 800 εκ. κ.μ. (δηλ. 150% άνω ρου Αχελώου) ετησίως, όπως και κεφαλαιώδους σημασίας αύξηση της βιοποικιλότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου.
 
Ένα από τα αναπτυξιακά προγράμματα αφορά τη ζεύξη της γεωργίας και της ενέργειας με την προώθηση της παραγωγής ελληνικών (βιο-) καυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες, για τη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την αύξηση του ΑΕΠ και του ρυθμού αύξησης, τη σχετική απεξάρτηση από τα ορυκτά εισαγόμενα καύσιμα, την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή 10 εκατ. τόνων βιομάζας από ενεργειακές καλλιέργειες χαμηλών εισροών (π.χ. αγριαγκινάρας, switch grass, κλπ) για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων (chips, pellets, briquettes, κλπ) που θα αντικαταστήσουν περί τους 5 εκ. τόνων πετρελαίου συνολικής αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ ή περί το 25% των καθαρών εισαγωγών πετρελαίου, καταλήγει καθηγητής.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου