Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αστικό περιβάλλον - Δημόσιος χώρος. Η περιβαλλοντική γλυπτική της Αθηνάς Τάχα

 

Η Αθηνά Τάχα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1936.

Το ενδιαφέρον της για την τέχνη ξεκίνησε από νωρίς με την ικανότητα της, στη ζωγραφική και τη γλυπτική, να είναι εμφανή από την ηλικία των 10 ετών.
Η Αθηνά Τάχα αποφοίτησε πρώτη από το γυμνάσιο θηλέων της Λάρισας το 1954 και γράφηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα απ’ όπου και πήρε μεταπτυχιακό στη γλυπτική το 1959. Το 1961 έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης από το κολλέγιο του Όμπερλιν στο Οχάιο. Στη συνέχεια εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι απ’ όπου το 1963 έλαβε το διδακτορικό της στην Αισθητική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της έχει συμμετάσχει συνολικά σε περισσότερους από 150 διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών – γλυπτικών διαμορφώσεων δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής κ.α.), ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70 η Αθηνά Τάχα κέρδισε σχεδόν 50 διαγωνισμούς αναλαμβάνοντας τη δημιουργία έργων γλυπτικής σε δημόσιους χώρους. Από αυτούς, 30 και πλέον έχουν εκτελεστεί σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης συμμετείχε σε πολλές εθνικές επιτροπές και ολοκλήρωσε μια σειρά από ατομικές εκθέσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γλυπτική της Αθηνάς Τάχα δεν έχει σχέση με τη γλυπτική που παρατηρείται σε πολλούς δημόσιους χώρους της χώρας μας (βλέπε πάρκο Αναύρου κατά το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στην πόλη του Βόλου το 1988, το Συμπόσιο Γλυπτικής πρόσφατα στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων κλπ.) ή του εξωτερικού, όπου στην ουσία οι εξωτερικοί δημόσιοι χώροι λειτουργούν ως υπαίθριες γλυπτοθήκες, αλλά ως μια δημιουργία που εμπεριέχει τη γλυπτική της γης (του εδάφους) χρησιμοποιώντας τις εμφυτεύσεις και τα λειτουργικά – χρηστικά στοιχεία, ως υλικά (αντί των συνηθισμένων υλικών που εφαρμόζονται στην κλασσική γλυπτική).
 
Η Αθηνά Τάχα, ως ανήσυχο πνεύμα και ως ιδεαλίστρια καλλιτέχνιδα, συναισθανόμενη την υποβάθμιση, αισθητική και οικολογική, του αστικού περιβάλλοντος, προσπαθεί δια της τέχνης να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την οπτική των πόλεων. Πιστεύει ότι η συμμετοχή, τέτοιου είδους καλλιτεχνών, σε πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και αρχιτεκτονικής τοπίου έργα, είναι απαραίτητη διότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υφής και της μορφής των πόλεων και άρα και της ζωή των πολιτών.
 
Τέσσερα βιβλία είναι αφιερωμένα στο έργο της Αθηνάς Τάχα, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός από εικονογραφημένους καταλόγους από εκθέσεις της στη Νέα Υόρκη. Τα τέσσερα βιβλία είναι:
 
  • Αθηνά Τάχα: Δημόσια Γλυπτική (1982)
  • Οι μορφές του χάους: σχέδια από την Αθηνά Τάχα (1988)
  • Κοσμικοί ρυθμοί: Δημόσια Γλυπτική της Αθηνάς Τάχα (καλλιτέχνες του Οχάιο, 1998)  και
  • Ο χορός στο τοπίο: τα Γλυπτά της Αθηνάς Τάχα (2000)
Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του έργου που έχει επιτελέσει η Αθηνά Τάχα στους δημόσιους ανοιχτούς χώρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Tacha4.jpg
Αθηνά Τάχα, "Green Acres," 1985-87 
Αθηνά Τάχα, "Connections', 1981-92,
Φιλαδέλφεια, (φωτογραφία 2009 Jim Fennell)

File:A.Tacha M.Ali Plaza Aerial 2009.jpg
Το αμφιθέατρο καλούμενο ως "Dancing Steps" και
το "συντριβάνι αστέρι" σχεδιασμένο από την Αθηνά Τάχα
στο  "Muhammad Ali Plaza", στο Λούσβιλ στο Κεντάκι
(αεροφωτογραφία, 2009)

File:A.Tacha Star Fountain night view.jpg
Νυχτερινή άποψη με το "συντριβάνι"  και το "φωτισμένο ρυάκι"
(φωτογραφία 2009 Richard Spear)
 
File:WWWTower 2wik.jpg
Αθηνά Τάχα, "WWW-Tower", ημέρα και νύχτα ("animated LEDs"),
στο Ουισκόνσιν(Bethesda, DC/MD - φωτογραφία Αθηνά Τάχα
και Ρίτσαρντ Σπέρ)

πηγή φωτογραφιών: http://en.wikipedia.org/
πηγή πληροφοριών: http://www.oberlin.edu/
                           κείμενο: http://naturahellas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου