Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς


Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο
 
Την διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και την αύξηση της επισκεψιμότητας έχει ως στόχο η υλοποίηση της πράξης «STONE AND TRADITION» στην οποία συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013.
Στην πράξη συμμετέχουν επίσης οι δήμοι της Ιταλίας Carpignano Salentino και Zollino, οι οποίοι διαθέτουν πέτρινους οικισμούς, όπως και η περιοχή της Ηπείρου. Κοινό στοιχείο των δύο περιοχών οι μάστορες της πέτρας, άριστοι χτίστες γεφυριών, μοναστηριών, αρχοντικών, ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα της τέχνης τους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στιε 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνέδριο με θέμα «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας» με ειδικούς ομιλητές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης καλώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τον κλάδο των κατασκευών, να την παρακολουθήσουν.

Επίσης, αναφέρθηκε στους σκοπούς του συγκεκριμένου έργου, πρώτος εκ των οποίων είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των Περιφερειών της Ηπείρου και της Απουλίας.

Αναλυτικά, η πράξη στοχεύει στη διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Προσδοκά επίσης στην ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης που στο πέρασμα του χρόνου χάνεται (κατεργασία και λάξευση της πέτρας).

Ο κύριος στόχος της Πράξης είναι η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Περιοχές Παρέμβασης (Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων – Άρτας (Ελλάδα) και Επαρχία Λέτσε (Ιταλία)). Αυτές οι δυο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που δένει αρμονικά με της ανθρώπινες κατασκευές. Η επιτυχής υλοποίηση της Πράξης θα βοηθήσει στο να αναπτυχθεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα των περιοχών και στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους με την περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Εισηγητές του συνεδρίου είναι ο κ. Χρίστος Παπαβρανούσης Αρχιτέκτονας/Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου, ο κ. Θανάσης Ζυγούρης, Αρχιτέκτονας, ο κ. Γιώργος Σμύρης, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η κα. Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονας - Γεωγράφος.


Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και των μεθόδων (σύγχρονων και παραδοσιακών της επεξεργασίας της πέτρας) και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπου η πέτρα κυριαρχεί ως δομικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας επιλεγμένων πέτρινων τεχνουργημάτων.

πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου