Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Βόλος. 3ο αστρονομικό 15ήμερο 2014


3ο αστρονομικό 15ήμερο 2014Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, διοργανώνει φέτος το 3ο αστρονομικό 15ήμερο με θέμα:

«Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας τη Σελήνη»
Το 3ο αστρονομικό 15ήμερο θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (οδός Σταδίου και Μανδηλαρά), από Δευτέρα, 28η Απριλίου έως και Παρασκευή, 9η Μαΐου 2014.
Στα πλαίσια του 15ημέρου θα λειτουργεί και «Θεματική έκθεση αστρονομικού υλικού» για  μια «Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας, τη Σελήνη», που θα περιλαμβάνει παλαιά αντικείμενα σχετικά με τη Σελήνη από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ευσταθιου Ζαφραντζά, ήτοι:

- Παιγνίδια και μακέτες πυραύλων, διαστημοπλοίων, σεληνάκατο, .κ.ά.
- Πλανητάριο και σφαίρες της Σελήνης
- Γκραβούρες, χάρτες και πίνακες ζωγραφικής
- Ωρολόγια με φάσεις Σελήνης
- Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, στερεοσκοπικές και άλλες φωτογραφίες
- Ταινίες εποχής της NASA από την κατάκτηση του Διαστήματος και τηλεσκόπια

Επίσης η έκθεση θα περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, παρμένο από την 20ετή και πλέον ανοδική πορείας της.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά και τα σαββατοκύριακα από:

9:30 – 14:00 και
18:30 – 21:00και μπορούν να την επισκέπτονται, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα δε τα σχολεία της Μαγνησίας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου, στο τηλέφωνο: 2421091150, ώστε να υποδέχεται τους μαθητές κατάλληλο μέλος της Εταιρείας, για να τους ξεναγήσει στα διάφορα εκθέματα.

Τα εγκαίνια του 3ου Αστρονομικού 15ημέρου και της έκθεσης θα γίνουν τη:
Δευτέρα, 28η Απριλίου 2014 και ώρα 20:30οι δε διάφορες ομιλίες και παρουσιάσεις που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Τετάρτη, 30ή Απριλίου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η γνωριμία μας με τη Σελήνη, από τον κ. Δημήτριο Κ. Μαυρομάτη, φυσικό Δ.Ε.
Παρασκευή, 2α Μαΐου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, από τον κ. Χρίστο Θ. Ξενάκη, επίτιμο σύμβουλο φυσικών.
Δευτέρα, 5η Μαΐου, ώρα: 20.30. Μελωδίες και ποίηση για τη Σελήνη. Μουσικά Σύνολα Ωδείου Ν. Ιωνίας Βόλου. Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου "sempre viva". Μαρία Μαργαρίτη-Χαϊντούτη, ηθοποιός. Αστροβραδιά, ώρα: 21.30. Παρατήρηση της Σελήνης με τηλεσκόπια.
Τετάρτη, 7η Μαΐου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η Σελήνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (σεληνοηλιακά ημερολόγια, μυθολογία, παραδόσεις κ.λπ.) από την κ. Σοφία Κραβαρίτου Δρ. αρχαιολόγο.
Παρασκευή, 9η  Μαΐου, ώρα: 20.30. Προβολή ταινιών (8mm & 16mm) εποχής, μικρού μήκους για την αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη (ντοκιμαντέρ και επιστημονικής φαντασίας), από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, οικονομολόγο.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου