Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ripple Raspberry. Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!

 
 
ΦΩΤΟ: Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 

 
Η ονομασία τους Ripple Raspberry στη Βρετανία αντικατοπτρίζει τόσο το ασυνήθιστο κόκκινο χρώμα της σάρκας τους όσο και την παράξενη γεύση της που θυμίζει βατόμουρο. Ο λόγος για μια σπάνια αυτοφυής ποικιλία μήλων που κερδίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους οπαδούς.
 

 
 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 
 
 
Ενώ τα περισσότερα μήλα που ξέρουμε έχουν λευκή σάρκα, ένας μικρός αριθμός εμφανίζεται με κόκκινο ή ροζ χρώμα. Αυτές οι ασυνήθιστες ποικιλίες μοιράζονται μια σειρά από χαρακτηριστικά και σχετίζονται μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό.
 

 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 
 
 
Υπάρχουν δύο σκέλη στην καταγωγή και τη γενεαλογία των μήλων με κόκκινη σάρκα, ενώ θεωρείται ότι ένα μήλο που ονομάζεται Niedzwetzkyana (Manchurian Crab ή Καβούρι της Μαντζουρίας) από την κεντρική Ασία είναι ο κοινός τους πρόγονος.
 
 
 
 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 

 
 
Το άλλο σκέλος αφορά στην καλλιέργεια κοκκινόσαρκων μήλων που ξεκίνησε από τον Albert Etter στη βόρεια Καλιφόρνια το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Τα περισσότερα από τα μήλα του αναπτύχθηκαν από μια ποικιλία που ονομάζεται «Surprise» και η οποία είχε μεταφερθεί από την Ευρώπη το 19ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα από Γερμανούς αποίκους στην περιοχή του Ποταμού Οχάιο.

 
 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 
 
 
 
Στη Βρετανία είναι γνωστά εδώ και 10 περίπου χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά. «Οι αρχικές ποικιλίες δεν ήταν τόσο νόστιμες, ενώ μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις κυρίως για χυμούς ή στο μαγείρεμα. Με διασταυρώσεις πετύχαμε μια γλυκιά και αρωματική κόκκινη σάρκα!», λέει ο Frank Matthews που ανακάλυψε πρώτος τις σπάνιες μηλιές σε έκταση στο Hereford.
 

 
 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 
 
 
 
Η ανάπτυξη, πάντως, αυτής της σπάνιας ποικιλίας δεν είναι εύκολη, καθώς δεν έχουν ανθεκτικότητα στις ασθένειες, ενώ τις περισσότερες φορές η παραγωγή τους είναι διετής αντί για κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά το χρώμα τους είναι εντυπωσιακό, ενώ η γεύση τους αρκετά γλυκιά σε σχέση με τα συμβατικά μήλα και το άρωμά τους πικάντικο! «Οι σεφ το λατρεύουν», υποστηρίζουν οι έμποροι.
 
 
 
perierga.gr - Σπάνια ποικιλία μήλων με κόκκινη σάρκα!
 
 
 
πηγή: perierga.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου