Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αρκαδία. Υπόμνημα σε Σαμαρά για την καταστροφή του υδροβιότοπου «Βάλτος – Καναλάκια»

 

 
 
Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε ο Παναγιώτης Βέμμος σχετικά με την καταστροφή του υδροβιότοπου «Βάλτος – Καναλάκια» ή «Μπαταρόλα». Ο κ. Βέμμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολείται με το θέμα και λόγω του γεγονότος πως δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα αποφάσισε να στείλει το υπόμνημα.
 
 
 
Διαβάστε το περιεχόμενο του Υπομνήματος

 Το 1930 πωλείται βαλτώδης έκταση του Δημοσίου 450 στρεμμάτων παρά το χωρίον Τημένιον του Δήμου Θυρέας (σημερινά Κάτω Βέρβενα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας), όπως φαίνεται από την δήλωση της Διοίκησης Δημοσίων Κτημάτων, το υπ’ αριθ. 29565/1930 πωλητήριο αντί 800.000 δρχ. καθώς και το υπ’ αριθ. 7346/1935 πωλητήριο, με το οποίο μεταβιβάζονται τα 15/16 μερίδια εξ αδιαιρέτου αντί 200.000 δρχ. με προσθήκη στο αρχικό πωλητήριο «οσησδήποτε μείζονος ή ελάσσονος (εκτάσεως)», χαρακτηρίζει δε την έκταση «αποτελούμενη από χέρσον και ακαλλιέργητον τόπον, λίμνας, λιμνάζοντα ύδατα και διάφορα βαλτώδη φυτά κτλ.».
 
Σε απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη του 1945 φαίνεται η έκταση του βάλτου 620 στρ., ενώ σε απόσπασμα χάρτη της Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού φαίνονται ο βάλτος και οι λίμνες που υπήρχαν στο χώρο. Με την υπ. αριθ. 869/9.6.1995 πράξη χαρακτηρισμού έκτασης του Δασαρχείου Κυνουρίας αναφέρεται ως «μη Δασική - Βαλτώδη, επίπεδο με λίμνες και λιμνάζοντα νερά», καθώς και ότι «αποτελεί μια βαλτώδη επίπεδο έκταση με λίμνες, λιμνάζοντα νερά που αποτελείται από υδροχαρή φυτά καλάμι βούρλα. Στο νότιο τμήμα φύεται και το αρμιρίκι (Tamari) με βαλτώδη διάκενα σε ποσοστό κάλυψης κάτω του 15%».
 
Το 2001 γίνεται μεγάλης έκτασης παρέμβαση, όπως φαίνεται από την Έκθεση Αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Ν.Α. Αρκαδίας και το πρακτικό υπ’ αύξ. αριθ. 14/2002 της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α. Αρκαδίας, καθώς και το έγγραφο υπ’ αριθ. πρωτ. 623/21.8.2001 της ΚΕΔ. Η έκταση της παρέμβασης διαπιστώνεται και από τον ορθοφωτοχάρτη 2008. 8). Από το ΥΠΕΧΩΔΕ συντάσσεται Τεχνική Έκθεση και η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιβάλλει πρόστιμο 500.000 €. Με εισήγηση του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος της Ν.Α. Αρκαδίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπ’ αριθ. ΑΠ. οικ. 175892/4152/1.12.2003 έγγραφο του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών προχωρά σε ανακοίνωση αξιόποινων πράξεων, κινείται δε η διαδικασία ποινικής δίωξης των φερομένων ως δραστών.
 
Σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά, οι φερόμενοι ως δράστες αθωώθηκαν από το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου, μετά δε από αρκετές αναβολές η έφεση κρίθηκε στις 3.2.2009 ως μη επαρκώς αιτιολογημένη και ακυρώθηκε η δίκη. Σας επισυνάπτω δύο μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου ζητούσαμε την παρέμβασή της ώστε να ασκηθεί έφεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπ’ αριθ. 117637/789/1137/9.4.2009 έγγραφό του μας πληροφορεί ότι η Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου έχει ζητήσει από τον Άρειο Πάγο αναίρεση αυτής της αποφάσεως. Πρόσφατα, σε εκδίκαση παρεμφερούς υποθέσεως στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου, αναφέρθηκε ότι σε δίκη που έγινε στην Αθήνα το 2010 έγινε άρση και του προστίμου.
 
Στην υπόθεση αυτή, πέραν της καταστροφής του υδροβιότοπου, υπάρχουν και άλλες σοβαρές πλευρές, διακατοχικές πράξεις, καθορισμός αιγιαλού, έκδοση οικοδομικών αδειών σε αμφισβητούμενες από το δημόσιο εκτάσεις. Για τα ζητήματα αυτά προσφύγαμε στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο εξέδωσε την υπ’ αριθ. πρωτ. 73/28.1.2008 Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου που κάνει σοβαρές επισημάνσεις και δίνει μια σειρά κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες για την τήρηση της νομιμότητας. Επίσης γίνεται προσφυγή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας κατά της προσφυγής των φερομένων ως ιδιοκτητών για 200 στρ. και πλέον στρέμματα, πέραν των 450 στρ. που αναφέρουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχουν και εκδόθηκε στην Συνεδρίαση 2/08 η υπ’ αριθ. 2β/08 γνωμοδότηση που αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης και ζητά νέα διοικητική τεχνική έκθεση. Ενστάσεις κατά της απόφασης καθορισμού του αιγιαλού το 2005 έχει εγείρει το Γ.Ε.Ν. με τα υπ’ αριθ. 544.5/671/02/2.11.2002 και 544.5/938/05 έγγραφά του. Στα ζητήματα αυτά αναφέρονται και τα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας υπ’ αριθ. πρωτ. 270/20.2.2009 και τα έγγραφα της ΚΕΔ υπ’ αριθ. πρωτ. 20/14.1.2009, 122/25.2.2009 και 200/27.3.2009. Τα ίδια ζητήματα αφορά ερώτηση βουλευτή και η απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία. Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και ερώτηση του τότε Βουλευτή Αρκαδίας κ. Δημ. Ρέπ-πα το 2009.

 
Ο χώρος αυτός, όπως φαίνεται και από το προαναφερθέν συνημμένο έγγραφο είχε ενταχθεί στο δίκτυο NATURA, αλλά τελικά δεν επελέγη. Ενώ για το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού είχε προταθεί ο χώρος αυτός να ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές, στην ΚΥΑ που εν τέλει υπογράφηκε εξαιρέθηκε και έγινε χώρος «οικοανάπτυξης» (ο βάλτος!).
Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν και άλλες τυχαίες (;) συμπτώσεις. Μετά το προαναφερθέν έγγραφο που συντάσσει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας, με το οποίο αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις της Υπηρεσίας, αυτή αντικαθίσταται και Διευθυντής αναλαμβάνει ο σύζυγος της πρώην Διευθύντριας... Το ίδιο διάστημα γίνεται έρευνα από την Οικονομική Επιθεώρηση Πελοποννήσου για τις ευθύνες της πρώην Διευθύντριας, το δε πόρισμα απ’ ό,τι γνωρίζω είναι αθωωτικό και σε δίκη στην Τρίπολη για την υπόθεση αυτή το καλοκαίρι του 2012 η πρώην Διευθύντρια αθωώνεται. Εν τω μεταξύ ο Διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας γίνεται Διευθυντής της ΔΟΥ και Υποδιευθυντής αναλαμβάνει ο εκτελών την έρευνα της Οικονομικής Επιθεώρησης Πελοποννήσου... Στη δίκη που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου στις 25.9 και 2.10.2012 με κατηγορούμενη τη Διευθύντρια της Πολεοδομίας Άστρους και την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, αποφασίσθηκε να αναβληθεί για τις 14.12.2012 η υπόθεση με το ίδιο αντικείμενο που αφορούσε τους ιδιοκτήτες και εργολάβους της παράνομης κατά την άποψή μας κατασκευής στον υπ’ όψιν χώρο. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο δικαστήριο με προηγούμενη απόφασή του είχε δεχθεί να συνεκδικασθεί.
 
Είναι επίσης απορίας άξιο γιατί το κατηγορητήριο περιορίσθηκε μόνο στο ότι δεν έγινε αναστολή της αδείας και όχι στην παράνομη έκδοση της αδείας. Σημειωτέον ότι η Διευθύντρια της Πολεοδομίας καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, ενώ η Αρχιτεκτονική Επιτροπή αθωώθηκε. Τα πρακτικά της δίκης και η απόφαση ίσως δίνουν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα. Έχουν περάσει 7 χρόνια από τον καθορισμό του αιγιαλού παρά τις προαναφερθείσες ενστάσεις του Γ.Ε.Ν. και την αναγνώριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2009 της λανθασμένης οριοθέτησης, ενώ έως σήμερα δεν έχει αναιρεθεί αυτή η απόφαση. Πάνε τέσσερα χρόνια μετά την προαναφερθείσα γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και δεν έχει γίνει ακόμα η εφαρμογή των τίτλων και η έκδοση οριστικής απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μήπως συμβαίνουν όλα αυτά επειδή οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες είναι συγγενείς πολιτικών οικογενειών;
Η καταστροφή του υδροβιότοπου και όλες οι παραλείψεις, παρανομίες, παρατυπίες έγιναν από αμέλεια, ανικανότητα ή υπήρχε δόλος; Όταν μάλιστα η αξία του χώρου αυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλη; Σε καμία περίπτωση έως σήμερα απ’ όσα γνωρίζω δεν έχει γίνει έλεγχος πόθεν έσχες και λογαριασμών δημοσίων λειτουργών. Το υπόμνημα αυτό με όλα τα συνημμένα έγγραφα τίθεται υπ’ όψιν της Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας, οι οποίες σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές οφείλουν να προστατεύουν το περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία και να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη.
Τέλος, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον σ’ αυτή την υπόθεση ούτε προσωπική διαμάχη με κανέναν των εμπλεκομένων, παρά μόνο το έννομο συμφέρον του πολίτη για την προστασία του περιβάλλοντος.
 

Τρίπολη, 21 Οκτωβρίου 2012
Ο υπογράφων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΜΜΟΣ
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου