Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Έσωσαν τα φίδια και σταμάτησαν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί 27 χρόνια…

 
 
 
Επί 27 χρόνια ο ιδιοκτήτης ενός ερπετάριου στην Πάτρα αιχμαλώτιζε (και ο ίδιος και μέλη της οικογένειας του) φίδια της ελληνικής πανίδας και τα χρησιμοποιούσε ως εκθέματα προκειμένου να βγάζει χρήματα. Είδη που προστατεύονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζούσαν μέσα σε γυάλες (όσο άντεχαν) για να τα βλέπουν παιδάκια και για να τα σιχαίνονται οι γονείς του.
Τη δράση του αυτή ο Θοδωρής Καραλής τη διαφήμισε το ίδιο έκαναν και τα μέλη της οικογένειας του που συνέβαλαν στην επιχείρηση. Δεκάδες «έγκυρα» Μ.Μ.Ε. τους προέβαλαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» στις 17/8/2001.
 
 
Ήταν ένα διαρκές έγκλημα εις βάρος των ερπετών της χώρας, που κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού κανείς αρμόδιος μέχρι προχθές δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με το περιφερόμενο λυόμενο ερπετάριο. Κανείς δεν αναρωτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, αν αυτό είναι παράνομο ή νόμιμο. Αν είναι ουσιαστικά εκπαιδευτικό ή όχι. Αντιθέτως οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του έδιναν άδειες, που δεν έχουν καμιά ισχύ (αφού δεν βασίζονται στη νομοθεσία), ώστε να συνεχίζει το «φιλοζωικό» του έργο για την επιμόρφωση των επισκεπτών που θα πλήρωναν εισιτήριο για να δουν από κοντά τα φίδια.
Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει το www.zoosos.gr σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τα Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα και στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να κινητοποιήσει τους αρμοδίους.
Ο ιδιοκτήτης του ερπετάριου από την περασμένη Τετάρτη διώκεται ποινικά για τις πράξεις του. Τα 11 φίδια που κατασχέθηκαν ανήκουν σε 7 διαφορετικά είδη και ήταν μέρος των ζωντανών εκθεμάτων της παράνομης έκθεσης «SNAKES» που ξεκίνησε να λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι.
Λεπτομέρειες για την διαδικασία της κατάσχεσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes». Εμείς σας παραθέτουμε αυτούσιο και το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι φορείς (Π.Φ.Π.Ο. και Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) σχετικά με αυτή την υπόθεση, που επιβεβαιώνει περίτρανα το «η ισχύς εν τη ενώσει» ώστε να προστατευτεί ό,τι έχει απομείνει... 
 
                                                                                                           
Κατάσχεση 11 ελληνικών φιδιών από έκθεση στο The Mall Athens 
    
«Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – Ε.Κ.Π.Α.Ζ. – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους ιστότοπους http://www.zoosos.gr & http://happydogsworld.com/forum και την συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και συγκεκριμένα του θηροφύλακα κ. Κόκκαλη Αλέκου, προέβησαν σε κατάσχεση 7 ελληνικών ειδών ερπετοπανίδας από την έκθεση ''SNAKES'' που διοργανώθηκε από τη εταιρεία SportsUnitedA.E. στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens.
Τη συνδρομή τους προσέφεραν επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων κος Παπαδιάς, το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου.
Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, οι διοργανωτές δεν έφεραν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας για την έκθεση. Επίσης δεν είχαν σχετική άδεια από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ως όφειλαν, εφόσον επρόκειτο για ζωντανά ερπετά, ούτε άδεια από την υπηρεσία CITES.
Η μοναδική άδεια την οποία έφεραν ήταν αυτή της καταλληλότητας χώρου που εξέδωσε ο αρμόδιος Δήμος Αμαρουσίου, η οποία και ανακλήθηκε την ίδια ημέρα.
Έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες όπου φιλοξενούνταν και εκτίθεντο τα ερπετά, διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά ανήκαν σε προστατευόμενα και απειλούμενα είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας, τα οποία και κατασχέθηκαν.
 
 
Πρόκειται για 11 συνολικά φίδια που προέρχονται από τα είδη:
 
 
· Οχιά (Viperaammodytes) 2 άτομα
· Αγιόφιδο (Telescopusfallax) 1 άτομο
· Δενδρογαλιά (Hierophisgemonensis) 1 άτομο
· Σπιτόφιδο (Zamenissitula) 1 άτομο
· Σαπίτης (Malpolonmonspessulanus) 1 άτομο
· Οχιά της Μήλου (Macroviperaschweizeri) 1 άτομο
· Λαφιάτης (Elaphequatuorlineata) 4 άτομα
 
 
Όλα τα φίδια παραδόθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίθαλψη και επανένταξη στους κατάλληλους βιότοπους. Έπειτα από τον έλεγχό τους, κρίθηκαν όλα υγιή και θα επανατοποθετηθούν στις περιοχές από τις οποίες περισυνελέγησαν παράνομα.
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή άσκησε δίωξη κατά της διοργανώτριας εταιρείας για τη μη έκδοση των απαραίτητων αδειών και κατά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη των ερπετών για παράνομη σύλληψη και κατοχή προστατευόμενων ειδών της Ελληνικής ερπετοπανίδας.
Οι Φορείς μας επιφυλάσσονται της άσκησης ποινικής δίωξης των υπευθύνων για σκληρή μεταχείριση ζώων βάσει του άρθρου 16 του νόμου 4039/2012
Η Π.Φ.Π.Ο. και το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. ευχαριστούν θερμά για τη συνδρομή τους τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα Αλέκο Κόκκαλη του οποίου η συνεισφορά ήταν καταλυτική για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, καθώς επίσης τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου διαχειρίστρια του site http://www.zoosos.gr για την έγκαιρη ενημέρωση και την άριστη δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης και τον Μάνθο Αρμπελιά μέλος σωματείου της Π.Φ.Π.Ο. και διαχειριστή του site http://happydogsworld.com/forum που προσέφερε πολύτιμη βοήθεια με την άριστη γνώση των σχετικών νόμων.
 
 
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
 
Η Πρόεδρος                                        Η Αντιπρόεδρος                       Η Γραμματέας
 
Αναστασία                                      Μάριζα Χριστοδούλου                Μαρία Χουστουλάκη      
Μπομπολάκη         
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου