Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η Σίκινος ... βάζει τα γυαλιά!

 
σίκινος πλαστικό καλαμάκι μαράκης
 
Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του νησιού δίνουν τα πλαστικά καλαμάκια τους και παίρνουν, δωρεάν, βιοδιασπώμενα
 
Το παράδειγμα για την προστασία του περιβάλλοντος δίνει το μικρό νησί της Σικίνου, που αντικαθιστά τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν οι δράσεις κατά των πλαστικών μιας χρήσης, μέρος της πρωτοβουλίας «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Σικίνου.

Η συνεργασία των δύο μερών επισφραγίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείου Σικίνου, παρουσία κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού. Στην εκδήλωση διανεμήθηκαν δωρεάν βιοδιασπώμενα καλαμάκια και γυάλινα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων με «αντάλλαγμα» κοινά πλαστικά, ενώ οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης με προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO - H θάλασσα για μένα» και «Straws» και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση.

Κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού συμφώνησαν στην εφαρμογή του μέτρου και όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, ήδη έχουν συγκεντρωθεί πλαστικά που ξεπερνούν τις 20.000. "Ξεκινήσαμε με διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας και τώρα συνεχίζουμε με τα καλαμάκια" - είπε ο κ. Μαράκης, εξηγώντας ότι οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη τουριστική διαφήμιση για το νησί. Η Σίκινος "έπαιξε" και στο euronews και άλλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο" - τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως η τουριστική κίνηση στο νησί αναμένεται, φέτος, αυξημένη. Μάλιστα, όπως είπε είναι αρκετοί και οι Κρητικοί που μέσω Σαντορίνης φθάνουν στο νησί για τις διακοπές τους.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η ομάδα του προγράμματος «SEA CHANGE» μαζί με εθελοντές κατοίκους και σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποίησε καθαρισμούς σε δύο παραλίες του νησιού, την παραλία 'Αγιος Παντελεήμονας και την παραλία Αγ. Γεώργιος. Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επιχειρηματιών του νησιού με στόχο να αλλάξουν τις πρακτικές τους όσον αφορά τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα είδη μιας χρήσης, καλώντας τους να συμβάλλουν έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου