Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Τα νέα των πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

 
 
Λευκοί Πελαργοί Φώλιασαν ξανά στο Εθνικό Πάρκο!

Οι πρώτες φετινές αφίξεις Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στο Εθνικό Πάρκο ξεκίνησαν, με τρία άτομα να πετούν πάνω από την περιοχή της Στροφυλιάς και να τρέφονται στα υγρά λιβάδια της Λιμνοθάλασσας Πρόκοπος.

Στη συνέχεια, το προσωπικό του ΦΔ παρατήρησε με χαρά τους δύο από τους τρεις Λευκοπελαργούς να κατασκευάζουν φωλιά σε στύλο της ΔΕΔΔΗΕ στο χωριό Μετόχι, όπου ζευγάρωσαν και γέννησαν τα αυγά τους. Το γεγονός προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς είναι η 2η φορά μετά από δεκαετίες που το συγκεκριμένο είδος φωλιάζει στην Πελοπόννησο. Η 1η φωλιά, από την οποία προέκυψαν 3 νεοσσοί, παρατηρήθηκε στο Εθνικό Πάρκο το 2010.

Ο Λευκοπελαργός είναι απειλούμενο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των άγριων πουλιών». Σύμφωνα με αυτό πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τον βιότοπό του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και αναπαραγωγή στην περιοχή εξάπλωσής του.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παρακολουθεί καθημερινά τη φωλιά και την παρουσία των πουλιών σε αυτή ώστε να διαπιστωθεί η επιτυχία αναπαραγωγής, και βρίσκεται σε επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών για να οργανώσει τη δακτυλίωση των νεοσσών.

Η παρουσία του ζευγαριού Λευκοπελαργών καταδεικνύει τη μεγάλη οικολογική αξία του συμπλέγματος των μόνιμων και εποχικών υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί και το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ελλάδα!
 
 
Νεοσσός Χουχουριστή βρέθηκε πεσμένος από τη φωλιά!

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, οι Επόπτες του ΦΔ εντόπισαν κατά την καθημερινή τους περιπολία έναν νεαρό Χουχουριστή (Stix aluco) που είχε πέσει από τη φωλιά. Ο ΦΔ επικοινώνησε με τον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANΙΜΑ για την αποστολή του νεοσσού στις εγκαταστάσεις τους στην Αθήνα, για περίθαλψη.

Πριν την αποστολή του, ο νεοσσός χρειάστηκε να παραμείνει στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΦΔ για ένα βράδυ. Οι Επόπτες με την καθοδήγηση της ΑΝΙΜΑ τάισαν τον νεοσσό με ωμό κοτόπουλο και τον τοποθέτησαν για ασφάλεια σε ένα μικρό χάρτινο κουτί. Την επόμενη μέρα έκαναν αρκετές τρύπες στα τοιχώματα του κουτιού για να περνά ελεύθερα ο αέρας και πρόσθεσαν τσαλακωμένες εφημερίδες για να είναι πιο άνετη η παραμονή του πουλιού σε αυτό κατά τη μεταφορά. Μετά την παραλαβή και εξέταση του νεοσσού, το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης ότι είναι υγιής και θα παραμείνει στον χώρο τους μέχρι να γίνει ανεξάρτητος.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί πολύ το ΚΤΕΛ Βάρδας και την ΑΝΙΜΑ για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια, και ελπίζει ο μικρός Χουχουριστής να αναπτυχθεί σωστά και να πετάξει ξανά σύντομα στο Εθνικό Πάρκο!
 
 
Θεαματικά αποτελέσματα έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η δράση για την προστασία του Κιρκινεζιού στην πόλη των Λεχαινών!

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου υλοποιεί για 4η χρονιά δράση για το Κιρκινέζι στα Λεχαινά Ηλείας. Η δράση αυτή επικεντρώνεται στην παρακολούθηση και αύξηση του πληθυσμού του, καθώς και στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για το σπάνιο μικρό μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται στην πόλη τους.

Η αποικία στα Λεχαινά είναι πιθανόν η τελευταία αποικία Κιρκινεζιών στην Πελοπόννησο, γεγονός που κάνει τη διατήρησή της σημαντική προτεραιότητα για τον Φορέα Διαχείρισης. Στο πλαίσιο της δράσης τοποθετήθηκαν στα Λεχαινά 12 τεχνητές φωλιές για το 2018.

Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης είναι εντυπωσιακά καθώς ο πληθυσμός του είδους έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια! Τα Κιρκινέζια έχουν εγκατασταθεί στην πλειονότητα των τεχνητών φωλιών και έχουν, επιπλέον, δημιουργήσει έναν σημαντικό αριθμό από φυσικές φωλιές στις σκεπές παλιών κτιρίων στα Λεχαινά!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου