Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Περισσότερα χρήματα για το περιβάλλον

 
 
Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης κατά σχεδόν 60% για το LIFE, το πρόγραμμα της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
 
Το πρόγραμμα LIFE συγκαταλέγεται στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για τα οποία η Επιτροπή προτείνει την μεγαλύτερη αναλογική αύξηση, με προϋπολογισμό ύψους 1,95 δισ. Ευρώ μεταξύ 2021 και 2027.

Η Επιτροπή έχει ενσωματώσει την δράση για το κλίμα σε όλα τα μεγάλα προγράμματα δαπανών της ΕΕ, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενέργεια, οι μεταφορές, η έρευνα και η καινοτομία, η κοινή γεωργική πολιτική καθώς και η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, καθιστώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ έναν παράγοντα βιωσιμότητας.

Για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και τη δέσμευση για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο φιλοδοξίας για χρηματοδότηση του κλίματος σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ, με το 25% τουλάχιστον των δαπανών της ΕΕ να συνεισφέρει στους κλιματικούς στόχους.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Karmenu Vella, δήλωσε: «Η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή του κλίματος· όπου δαπανώνται τα χρήματά μας πρέπει να αντανακλούν αυτό. το περιβάλλον και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια καθαρή, ενεργειακά αποδοτική, χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα οικονομία - προτεραιότητα της Επιτροπής Juncker».

Ο κ. Miguel Arias Canete, Επίτροπος για την Ενέργεια και την Ενέργεια, πρόσθεσε: «Ένα ισχυρότερο πρόγραμμα LIFE θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των επενδύσεων στην κλιματική δράση και την καθαρή ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεχίζοντας να στηρίξει το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή, το LIFE θα συνεχίσει να βοηθά την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων και των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».
 
 
Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος LIFE είναι:
 
- Ένας από τους κύριους στόχους του νέου προγράμματος LIFE είναι η τόνωση των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων υποστήριξης που εστιάζονται στην ενεργειακή απόδοση, ιδίως στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας.
- Η αυξημένη εστίαση στη φύση και τη βιοποικιλότητα: Το νέο πρόγραμμα LIFE θα υποστηρίξει έργα που προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με τη φύση και τη βιοποικιλότητα, καθώς και νέα ειδικά «Στρατηγικά Έργα Φύσης» για όλα τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των στόχων της πολιτικής για τη φύση και τη βιοποικιλότητα σε άλλες πολιτικές και προγράμματα χρηματοδότησης, όπως η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας μια πιο συνεκτική προσέγγιση ανά τομέα ·

- Συνεχής στήριξη της κυκλικής οικονομίας και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής: Το νέο πρόγραμμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σημαντικούς στόχους πολιτικής της ΕΕ, όπως η μετάβαση σε κυκλική οικονομία, η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των υδάτων της ΕΕ, η εφαρμογή της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του 2030 πλαισίου και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος·

- Μια απλή και ευέλικτη προσέγγιση: Το νέο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απλούστερο, πιο ευέλικτο και να διευκολύνει μια ευρύτερη γεωγραφική πρόσβαση. Θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τρόπων αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. Θα εξασφαλίσει επίσης επαρκή ευελιξία για την αντιμετώπιση νέων και κρίσιμων προτεραιοτήτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
 
 
Επόμενα βήματα
 
Μια ταχεία συμφωνία σχετικά με τον συνολικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις τομεακές προτάσεις του είναι ουσιαστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια της ΕΕ θα αρχίσουν να επιτελούν επί τόπου αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι καθυστερήσεις παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στην αρχή της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου 2014-2020 θα σήμαιναν ότι τα σχέδια δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν εγκαίρως. ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες δεν θα λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του νερού για τους πολίτες τους, για την ορθή επεξεργασία των αποβλήτων τους ή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Μια συμφωνία για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό το 2019 θα προβλέπει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (2014-2020) και του νέου και θα εξασφάλιζε την προβλεψιμότητα και τη συνέχεια της χρηματοδότησης προς όφελος όλων.
 
 
Ιστορικό
 
Το πρόγραμμα LIFE, το οποίο ξεκίνησε το 1992, αποτελεί ένα από τα ακρογωνιαία λίμνα της χρηματοδότησης της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα. Χρηματοδότησε περισσότερα από 4.500 έργα, συνεισφέροντας 5,9 δισ. Ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή. Το παρόν πρόγραμμα LIFE ξεκίνησε το 2014 και διαρκεί μέχρι το 2020, με προϋπολογισμό ύψους 3,5 δισ. Ευρώ.

Το LIFE διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της μείζονος περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τους οικοτόπους και τα πτηνά. Η πρόταση για το νέο πρόγραμμα για το 2021-2027 στηρίζεται στα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος καθώς και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων.



πηγή: https://www.neapaseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου