Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ηλ. Σχορετσανίτης: Τα Άγραφα είναι σύμβολο λευτεριάς και αντίστασης, όχι εταιρικής εκδούλευσης


Σε Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2016 είχαμε αρνητική στάση στο θέμα της χρήσης Δημοτικών εκτάσεων για να διέλθουν γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες. Τότε ο Δήμαρχος μας είπε ότι έκανε αυτοπροσώπως τις διαπραγματεύσεις με την εταιρία για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά οφέλη για το Δήμο. Αυτό το «αυτοπροσώπως» τετ-α-τετ με την εταιρία το αφήνω στη δική σας ερμηνεία.

Με ποια ειδικότητα μπορεί ένας δήμαρχος (αυτοπροσώπως) να κοστολογήσει τα αντισταθμιστικά οφέλη της διέλευσης καλωδίων ρεύματος υψηλής τάσεως από το Δήμο; Πώς κατέληξε ο κ. Δήμαρχος ότι τα 50.000€ κατ΄ έτος είναι πολύ καλά χρήματα για τη διέλευση καλωδίων; Και εγώ σας λέω ότι για να περάσουν τα καλώδια για τις ανεμογεννήτριες ο δήμος πρέπει να εισπράττει ετησίως 250.000€ και κάθε κοινότητα από 30.000€ και λίγα είναι. Τόσο πιστεύω ότι κοστίζει το ρίσκο της ενδεχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής. Έχει γίνει ο καθένας ειδικός διαπραγματευτής τύπου «Τσίπρα» ικανός να διαπραγματευτεί τα πάντα και με τους πάντες. Ο «θώκος» του Δημάρχου σου δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, όχι την ικανότητα.

Το παζάρεμα των πάντων είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού. Όλα στο τραπέζι. Η εθνική κυριαρχία, ο δημόσιος πλούτος, το φυσικό κάλλος. Όλα έχουν τιμή σε ευρώ. Ατυχώς, οι κορυφογραμμές της Πίνδου μπορούν να φέρουν χρήμα μέσω της «πράσινης» ανάπτυξης, και τώρα ήρθε η ώρα για «επενδύσεις». Ήρθε η ώρα κάποιοι να γεμίσουν τις τσέπες τους, διότι μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν σχηματίστηκαν τα Άγραφα, που είναι όχι μόνο απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά σύμβολο λευτεριάς και αντίστασης. Θα σας άρεσε πάνω στο άγαλμα του Καραϊσκάκη να βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ να φωτίζεται το βράδυ; Γιατί όχι, θα εξοικονομούμε 50€ το χρόνο τα οποία θα πάνε στην καθαριότητα της πλατείας!

Οι φίλοι επενδυτές δανείζονται με 1% από τη Γερμανία, αγοράζουν εξοπλισμό από τις βόρειες χώρες και το όφελος για τους έλληνες είναι ελάχιστο. Καθόμαστε και συζητάμε το πόσο καλές είναι οι ανεμογεννήτριες την ώρα που έχουμε 265 μέρες ηλιοφάνεια κατ’ έτος και θα μπορούσε να έχει η χώρα τεράστια παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και μόνον, που συμπτωματικά πάλι οι ίδιοι ευρωπαίοι παράγουν… Οι φίλοι Ευρωπαίοι βάζουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Στην Ελλάδα βάλανε φόρο στην ταρίφα που πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ για παραγωγή οικιακού ρεύματος από φ/β, διότι δεν είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια να απαλλαγεί από το «βραχνά» του ηλεκτρικού. Ποιος θα πληρώνει μετά; Καλύτερες οι ανεμογεννήτριες που εξασφαλίζουν έσοδα για τους μεγάλους, εκεί που δε φτάνει ο μέσος Έλληνας. Μήπως αυτοί που τις εκμεταλλεύονται θα μείνουν στα Άγραφα να τις βλέπουν κάθε μέρα; Κατά τα άλλα η Ελλάδα είναι από τις χώρες με μεγάλο ποσοστό ορεινού όγκου σε προστασία «Natura 2000». Νατούρα, μέχρι να το ξε-νατουριάσουν όταν θέλουν…

Ερχόμενος στα καθ΄ήμας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης ζητήθηκε από τοπικούς φορείς να αρθεί η απόφαση παραχώρησης που ψήφισε η Δημοτική Αρχή τότε, ώστε να βοηθηθεί η προσβολή στο ΣτΕ της κατασκευής ανεμογεννητριών. Δεν «πέρασε» φυσικά το αίτημα. Τέτοια σημαντικά θέματα έπρεπε να τίθεντο σε δημοψήφισμα από τις τοπικές κοινωνίες. Όχι να είναι «ενός ανδρός απόφαση», ενός «διαπραγματευτή», γιατί στην ουσία έτσι γίνεται.

Το χρήμα, δυστυχώς, κινεί τον κόσμο τούτο και όπου πέφτει ο παράς ξεχνιούνται και η φύση και η κοινή γνώμη και η προοπτική και οι κίνδυνοι. Όλα καλά! Υπάρχουνε μελέτες! Και αν οι μελέτες αυτές μετά από 15 χρόνια καταδείξουν άλλα αποτελέσματα με ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα (πχ στα αποδημητικά πουλιά)τί θα γίνει; Πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά; Θα αναθεματίζουμε; Ποια η απόδοση ευθυνών στους υπογράφοντες και σε ποιο βαθμό; Είδατε τι έγινε στη Μάνδρα Αττικής με τις πλημμύρες. Αποδόθηκαν κάπου ευθύνες για τα «πολεοδομικά – περιβαλλοντικά όργια» που έγιναν; Αναρωτηθείτε το ίδιο και για τις ανεμογεννήτριες, είκοσι και τριάντα χρόνια μετά, όταν θα έχουν μείνει κουφάρια, γιατί η επιστήμη θα έχει βρει νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, ακόμη και από το νερό…

Δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπαράστασή μας στους φορείς και τις ενώσεις που κάνουν αγώνα κατά των Αιολικών Πάρκων στα Άγραφα και σε ολόκληρη τηνΠίνδο. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία να καταδείξουμε ότι αποφάσεις που λαμβάνονται από κέντρα εξουσίας ερήμην των πολιτώνδε θα υλοποιούνται εύκολα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι άρχοντες δεν έχουν λευκή επιταγή να κάνουν ο,τι νομίζουν, αλλά ο,τι επιθυμεί ο λαός που τους εκλέγει και ας ονομάζουν τη λογική αυτή «πολιτικό κόστος» για να αυτό-ηρωοποιηθούν. Εμείς την ονομάζουμε Δημοκρατία.


Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ,
Ηλίας Σχορετσανίτης, Επικεφαλής
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου