Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τέχνη Αλυπίας Αγιωργίτικο 2008, Κτήμα Τέχνη Οίνου (Jeroboam)


Texni_AgiorgitikoΠεριοχή: ΠΓΕ Δράμα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
 
Το μονοποικιλιακό αυτό Αγιωργίτικο προέρχεται από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, που βρίσκεται στο Μικροχώρι Δράμας. Η οινοποίηση έγινε για πρώτη και μοναδική (μέχρι στιγμής) φορά, την χρονιά του 2008. Προέρχεται από ένα ενιαίο αμπέλι που φυτεύτηκε το 1999 σε αμμoαργιλώδες έδαφος και ο τρύγος του έγινε στις 5 του Σεπτέμβρη.
 
Συνήθως όλη η ποσότητα του Αγιωργίτικου που παράγει το Κτήμα χρησιμοποιείται στο blend της Ερυθρής Τέχνη Αλυπίας, μαζί με το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Το φρούτο όμως του Αγιωργίτικου εκείνη την χρονιά, ήταν σε τόσο εντυπωσιακή κατάσταση, που οι άνθρωποι του Κτήματος αποφάσισαν να οινοποιήσουν μια μικρή ποσότητα ξεχωριστά, μονοποικιλιακά. Υπήρχε άλλωστε και η περιέργεια για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί στο χρόνο ένα κρασί αυτής της ποικιλίας, φυτεμένο πολλά χιλιόμετρα βορειότερα της Νεμέας, στην Δράμα.
 
Οι καιρικές συνθήκες εκείνης της χρονιάς στο Μικροχώρι χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη ηλιοφάνεια, γεγονός που επέτρεψε την αποφυγή του ξεφυλλίσματος, ώστε τα σταφύλια μέχρι και την εποχή του τρύγου να μείνουν κάτω από την προστασία της σκιάς που δημιούργησε η πυκνή βλάστηση (Canopy management ακριβείας). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την προστασία του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας που έφτασε σε άριστη φαινολική ωρίμανση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ολική οξύτητα σε υψηλά επίπεδα. Σε υψηλό βαθμό όμως έφτασαν και τα σάκχαρα, δίνοντας ένα κρασί με 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
 
Πέντε χρόνια μετά από τον τρύγο, ύστερα από ωρίμαση για 13 μήνες σε δρύινα βαρέλια και παραμονή όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα σε τρίλιτρη φιάλη (Jeroboam), δοκίμασα ένα κρασί πολύ νεαρό ακόμη. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με λεπτό πορφυρό μηνίσκο και έντονα αρώματα κόκκινου κερασιού και βύσσινου, δαμάσκηνου, βιολέτας, ευκαλύπτου με κάποιες ζωικές και μπαχαρένιες νύξεις. Τραγανή οξύτητα, πλούσιο σώμα με υψηλές αλλά λεπτές και γλυκές τανίνες. Το φρούτο στο στόμα είναι πληθωρικό και φρέσκο, με εντυπωσιακή ζωντάνια και έντονη την παρουσία μαύρου φραγκοστάφυλου, φρεσκοκομμένων φύλων καπνού, γλυκών μπαχαρικών και καφέ. Πολύ μακριά και ευχάριστη διάρκεια, πλούσιο και κομψό ταυτόχρονα, πολύπλοκο με νεύρο και άριστη δομή για παλαίωση έως το 2025.
 
Ενδεικτική τιμή: Δ/Κ*
Βαθμολογία: 93/100 
Στέφανος Κόγιας
IHCW by WSPC
 
 
*Μια περιορισμένη ποσότητα φιαλών θα διατεθεί στην αγορά το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου