Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Όχι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, γιαούρτη και ελαιόλαδο από το ΥΠΑΑΤ

                            
Όχι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, γιαούρτη και ελαιόλαδο από το ΥΠΑΑΤΤην έντονη αντίθεσή του στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για αλλαγές στην διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και στην χρήση σκόνης γάλακτος για παραγωγή γιαουρτιού καθώς και στην δυνατότητα προσμίξεων σπορελαίων με ελαιόλαδο, εξέφρασε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στις 23 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια της συζήτησης του αγροτικού πολυνομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η έκθεση του ΟΟΣΑ που περιέχει τις εν λόγω προτάσεις δεν υπηρετεί τις μεταρρυθμίσεις και τις βαθιές τομές που χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά, οι οποίες θα πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και θα οικοδομήσουν ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν θα είναι παρασιτικό, που δεν θα βασίζεται στην υπερκατανάλωση, στις εισαγωγές, ή στο αεριτζίδικο χρήμα.
 
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε πως χρειαζόμαστε ένα μοντέλο, που θα έχει πυρήνα τον Έλληνα παραγωγό, και επισήμανε πως από αυτή την πεποίθηση εκκινεί και η κριτική που ασκεί στις σκέψεις για τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.
 
Επί του θέματος ο αν. υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «Για μια έκπτωση 5, άντε 10 λεπτών την ημέρα, για κάθε τετραμελή οικογένεια -κι αυτή αμφίβολη- θα εξοντώσουμε έναν ολόκληρο κλάδο της παραγωγής, όπως είναι οι αγελαδοτρόφοι;
Αν για την ακριβή τιμή του φρέσκου γάλακτος φταίει η διάρκεια ζωής του, τότε γιατί το μακράς διάρκειας γάλα είναι ακριβότερο;
 
Είναι δυνατόν σε μια εποχή που κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου να θέλουμε να το εκτοξεύσουμε, με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος;
 
Είναι δυνατόν ενώ έχουμε έναν δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο όπως αυτός των γιαουρτιών, με όνομα και ταυτότητα αναγνωρισμένη διεθνώς, εμείς να το νοθεύσουμε με ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη χρήση της σκόνης γάλακτος για τη παραγωγή γιαουρτιών;
 
Ή μήπως θα βοηθήσει τη φήμη του ελληνικού ελαιόλαδου η δυνατότητα πρόσμιξής του με σπορέλαια;».

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου