Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Η μοναδική όραση της μάντισσας


 
Η γαρίδα μάντις, λεγόμενη και «κατσαρίδα της θάλασσας», είναι ένας από τους καλύτερους κυνηγούς της φύσης.

Παράλληλα όμως, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από την Αυστραλία, διαθέτει και ένα οπτικό σύστημα μοναδικό στο ζωικό βασίλειο, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο κυριολεκτικά με… άλλα μάτια.

Ρεκόρ φωτοϋποδοχέων

Ο άνθρωπος, όπως και πολλά άλλα ζώα, έχει τρία είδη φωτοϋποδοχέων (φωτοευαίσθητων κυττάρων). Κάθε είδος φωτοϋποδοχέα είναι ευαίσθητο σε ένα διαφορετικό χρώμα.

Προκειμένου να καθορίσει ποιο ακριβώς είναι το χρώμα που βλέπουμε ο εγκέφαλός μας συγκρίνει την απόκριση των τριών διαφορετικών φωτοϋποδοχέων και εξάγει ένα τελικό συμπέρασμα.

Τα στοματόποδα που είναι γνωστά ως γαρίδες μάντισσες διαθέτουν όμως έναν αριθμό-ρεκόρ διαφορετικών ειδών φωτοϋποδοχέων: κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στα 12 ενώ σε ορισμένα είδη φθάνουν και τα 21 και είναι τοποθετημένα σε σειρές διαφορετικών καναλιών τα οποία «συλλαμβάνουν» από το κόκκινο ως το υπεριώδες.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι μια τόσο μεγάλη γκάμα φωτοευαίσθητων κυττάρων θα έπρεπε να τους προσφέρει μια εξαιρετικά ευαίσθητη στα χρώματα όραση.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας ανακάλυψε ωστόσο ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι γαρίδες μάντισσες δεν είναι τελικά πρωταθλητές της έγχρωμης όρασης, αντιθέτως δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν πολλές αποχρώσεις. Το οπτικό τους σύστημα λειτουργεί όμως με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ζώο, επιτρέποντάς τους να ξεχωρίζουν τα χρώματα πιο γρήγορα, χωρίς πολύπλοκη επεξεργασία από τον εγκέφαλο.
 
πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου