Ευνοϊκές είναι οι προοπτικές για την γαλακτοπαραγωγή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε, τόσο παγκοσμίως, όσο και για τις εγχώριες αγορές, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές το διάστημα 2013 – 2023, που δόθηκε στην δημοσιότητα στα 14 Ιανουαρίου.
Όπως τονίζεται, η παγκόσμια ζήτηση παραμένει δυναμική, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες.
Παρά τη λήξη του συστήματος ποσοστώσεων μετά το 2014 /15, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα παραμείνει περιορισμένη κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένα κράτη μέλη.
Οι παραδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 150 εκατομμύρια τόνους το 2023, θα προσαρμοστούν επίσης με το ρυθμό της αύξησης της κατανάλωσης, τόσο στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Οι παραδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 150 εκατομμύρια τόνους το 2023, θα προσαρμοστούν επίσης με το ρυθμό της αύξησης της κατανάλωσης, τόσο στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Όσον αφορά την προβλεπόμενη αύξηση παραγωγής, αυτή αναμένεται να προέλθει από την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης σε 8.500 kg / αγελάδα στην ΕΕ - 15 το 2023 και 6.050 kg / αγελάδα στην ΕΕ - N13 .
Ενισχύεται ο τυροκομικός τομέας
Αναμένεται ενίσχυση του τομέα των τυριών από μια δυναμική παγκόσμια αγορά και την σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Η παραγωγή τυριού αναμένεται συνεπώς να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων παραδόσεων γάλακτος στα γαλακτοκομεία. Το 2023 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 10,7 εκατομμύρια τόνους, με τις εξαγωγές κοντά στο 1 εκατ. τόνους.
Μέχρι το 2023, η παραγωγή νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 % σε σύγκριση με το 2012 και να φθάσει στα 48,3 εκατομμύρια τόνους.
Η παραγωγή βουτύρου αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2015 και μετά, σε 2,3 εκατ. τόνους, καθώς οι επιχειρηματίες προτιμούν να χρησιμοποιούν λίπος γάλακτος για τυρί.
Η παραγωγή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (ΑΓΣ) θα μπορούσε να φθάσει στα 1,25 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023, κυρίως λόγω της ζήτησης για εξαγωγές - από το 2016, το ήμισυ της παραγωγής θα εξάγεται.
Η αυξημένη διαθεσιμότητα γάλακτος προβλέπεται να σημάνει πιο αργή μείωση παραγωγής πλήρους γάλακτος σε σκόνη (ΠΓΣ ) από ό, τι κατά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τους 604 000 τόνους το 2023.
Μετά από μια μικρή μείωση μεταξύ των ετών 2013 και 2016, η τιμή παραγωγού γάλακτος στην ΕΕ (σε πραγματική περιεκτικότητα σε λίπος) αναμένεται να παραμείνει σταθερή, χάρη στις ισχυρές διεθνείς τιμές για το τυρί και το ΑΓΣ.
Μετά από μια μικρή μείωση μεταξύ των ετών 2013 και 2016, η τιμή παραγωγού γάλακτος στην ΕΕ (σε πραγματική περιεκτικότητα σε λίπος) αναμένεται να παραμείνει σταθερή, χάρη στις ισχυρές διεθνείς τιμές για το τυρί και το ΑΓΣ.
πηγή: http://www.paseges.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου