Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus)

Eίδος αετού μεσαίου μεγέθους (65-72 εκ.), που συναντάται στις Μεσογειακές περιοχές. Ζεί σε χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου ορεινές περιοχές, (ως 1500 μ.), σ΄αυτές που είναι κυρίως θερμές και βραχώδεις. Τρέφεται με μεσαίου μεγέθους θηλαστικά και πουλιά, κουνέλια, πέρδικες, λαγούς ή σκίουρος. Είναι σπάνιο είδος με ακανόνιστη κατανομή στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός του στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 85 με 105 ζευγάρια.
 
Οι κυριότερες γνωστές απειλές που αντιμετωπίζει ο σπιζαετός είναι η καταστροφή των βιότοπων, η ενόχληση στις θέσεις φωλιάσματος (λόγω αύξησης του τουρισμού) καθώς η διάνοιξη δρόμων και πιθανώς η έλλειψη τροφής σε ορισμένα μέρη.
 
Ένα τουλάχιστον ζευγάρι φιλοξενείται στην Άνδρο, αφού φωλιάζει στα Διποτάματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου