Επέστρεψαν στην ύπαιθρο, ασχολήθηκαν με καινοτόμες καλλιέργειες και αναδείχθηκαν
πρωταθλητές της παραγωγικής διαδικασίας, στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποιητική
διεργασία, τη διακίνηση και την εξωστρέφεια (εξαγωγές).
Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, αξιοποιώντας την καινοτομία, κατάφεραν να δημιουργήσουν κερδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις και να ικανοποιήσουν τις απαιτητικές ανάγκες των καταναλωτών. Πρόκειται για ανθρώπους με ικανότητες και προσόντα, που οδηγήθηκαν στη γεωργία είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, πέτυχαν τους στόχους τους και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ανάμεσά τους 14 επικεφαλής επιχειρήσεων αγροτικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι τιμήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με συναδέλφους τους που παραβρέθηκαν για να γνωρίσουν τα μυστικά της επιτυχίας. Η «ΜτΚ» παρουσιάζει τις εταιρείες και τα στελέχη τους που ξεχώρισαν για τις καινοτόμες δράσεις τους.
Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, αξιοποιώντας την καινοτομία, κατάφεραν να δημιουργήσουν κερδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις και να ικανοποιήσουν τις απαιτητικές ανάγκες των καταναλωτών. Πρόκειται για ανθρώπους με ικανότητες και προσόντα, που οδηγήθηκαν στη γεωργία είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, πέτυχαν τους στόχους τους και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ανάμεσά τους 14 επικεφαλής επιχειρήσεων αγροτικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι τιμήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με συναδέλφους τους που παραβρέθηκαν για να γνωρίσουν τα μυστικά της επιτυχίας. Η «ΜτΚ» παρουσιάζει τις εταιρείες και τα στελέχη τους που ξεχώρισαν για τις καινοτόμες δράσεις τους.
Bio insecta (Ωφέλιμα έντομα).
Ο Παύλος Σκεντερίδης είναι από τους λίγους που παράγουν ωφέλιμα έντομα, για βιολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών στις γεωργικές καλλιέργειες. Έχει το εκτροφείο του στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και όπως περιγράφει «η κρίση επιβάλλει τη διαφοροποίηση και την καινοτομία. Εμείς στραφήκαμε σ’ αυτή την επένδυση όχι για να ξεφύγουμε από τον ανταγωνισμό, αλλά για να προσφέρουμε στον παραγωγό και φυσικά στο περιβάλλον». Τα έντομα έχουν εφαρμογή στα θερμοκήπια και στους αγρούς, αλλά «υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως το αστικό πράσινο. Τα έντομα παράγονται όπως στη φύση, αλλά οι εγκαταστάσεις μας είναι ελεγχόμενες με σκοπό να τα συλλέξουμε, να τα συσκευάσουμε σε δοχείο και να τα αποστείλουμε στον παραγωγό, ώστε να τα χρησιμοποιήσει και να μην κάνει χρήση φυτοφαρμάκων», περιγράφει ο κ. Σκεντερίδης. Η εταιρεία του δραστηριοποιείται και στις βαλκανικές χώρες, όπου ανάλογες παραγωγές είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Fereikos Helix (Bιολογικά σαλιγκάρια – επιστημονική υποστήριξη).
Η Μαρία Βλάχου είναι υπεύθυνη της Fereikos Helix, με έδρα τη Γλυφάδα Αρχαίας Κορίνθου, από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν τη σαλιγκαροτροφία στην Ελλάδα. Υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής αντιπροσωπείας για όλη την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία. Το 2009 βραβεύτηκε με το «Χρυσό Σαλιγκάρι» ως η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας για το συνολικό της έργο. «Ξεκινήσαμε το 2007 και συνεργαζόμαστε με 158 οικογένειες πανελλαδικά, ενώ εξάγουμε το 70% της παραγωγής μας», αναφέρει η κ. Βλάχου. «Οδηγήθηκα στην καλλιέργεια σαλιγκαριών από την έλλειψη εργασίας στην Ελλάδα. Για 11 χρόνια σπούδαζα και εργαζόμουν σε ξένες χώρες, μιλάω εννέα γλώσσες, δίδασκα σε πανεπιστήμια, ήμουν μεταφράστρια στην ευρωπαϊκή οικονομική επιτροπή. Δεν είχα σχέση με την πρωτογενή παραγωγή αλλά αποφάσισα να γυρίσω στη γη», περιγράφει.
Συνεταιρισμός αρωματικών φυτών Βοΐου (Ροδόνερο, ροδέλαιο).
Η Ειρήνη Χασιώτη είναι η πρόεδρος του συνεταιρισμού που ιδρύθηκε στο Βόιο Κοζάνης. «Η συγκεκριμένη καλλιέργεια ήρθε στην Κοζάνη με πρωτοβουλία του γεωπόνου και βουλευτή κ. Κασαπίδη. Σπείραμε το 2004 για πρώτη φορά τριαντάφυλλα από τη Βουλγαρία, το 2006 έγινε η πρώτη συγκομιδή και πήγαμε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, όπου κάναμε απόσταγμα και φάνηκε ότι είναι πολύ καλό. Το 2009 αποκτήσαμε το δικό μας αποστακτήριο και ο συνεταιρισμός μας έχει σήμερα 35 μέλη», αναφέρει η κ. Χασιώτη. Το κόστος φύτευσης είναι 250 ευρώ ανά στρέμμα και η απόδοση 400 κιλά τη σεζόν. Το καθαρό κέρδος φθάνει στα 550 ευρώ το στρέμμα ενώ με τα εργατικά πέφτει στα 350 ευρώ. Η ποιότητα του ροδέλαιου του συνεταιρισμού χαρακτηρίστηκε άριστη και εφάμιλλη της Βουλγαρίας, που θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.
Alorea (Βιολογικός κρανεώνας).
Ο Κωνσταντίνος Ντούλιας δημιούργησε στην Κυψέλη Ημαθίας τον πρώτο βιολογικό κρανεώνα παγκοσμίως. Κατοχύρωσε στην Ευρώπη δύο από τις ποικιλίες που ο ίδιος δημιούργησε. Μετρήσεις του ΕΘΙΑΓΕ έδειξαν ότι τα κράνα του έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα άλλα φρούτα που καλλιεργούνται στη Μακεδονία. «Έχω 16 στρέμματα κρανεώνα. Τα κράνα είναι το δένδρο του μέλλοντος. Μπορούν να παραχθούν 12 διαφορετικά προϊόντα», αναφέρει ο κ. Ντούλιας.
Gaea (Ελαιοκομικά προϊόντα).
Η εταιρεία που διευθύνει ο Άρης Κεφαλογιάννης, με εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Αγρίνιο, παράγει ελαιόλαδα που έχουν πιστοποιηθεί ως τα πρώτα κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως και ταυτόχρονα συνιστούν τα πρώτα carbon neutral καταναλωτικά προϊόντα στην Ελλάδα. Βασισμένη σε παραδοσιακές – τοπικές συνταγές από ελληνικά νησιά, η Gaea ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που συνεργάστηκε με καταξιωμένους σεφ – συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής για τη δημιουργία νέων προϊόντων, που βασίζονται σε αυθεντικές συνταγές των σεφ. Προσφάτως εισήγαγε ελιές σε πρωτοποριακή συσκευασία snack pack. Από την αρχή του 2012 έχει κερδίσει 13 διεθνή βραβεία και διακρίσεις και έλαβε τρία βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων της στα φετινά βραβεία Great Taste Awards 2012. Από το 2001, τα προϊόντα της έχουν λάβει 11 χρυσά βραβεία στον εν λόγω διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να φτάσει φέτος τα 14 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 550.000 ευρώ (έναντι 11,5 εκατ. και 400.000 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι), χάρη και στα νέα αυτά προϊόντα, που κυκλοφορούν άμεσα στην αγορά (εντός του Σεπτεμβρίου).
Beenectar (Μελισσοκομία).
Ο Ιωάννης Κατσαμπής από την Αργολίδα έχει επινοήσει μια ευρεσιτεχνία, με την οποία περιορίζεται κατά πολύ η δουλειά του μελισσοκόμου και αυξάνεται κατά 40% η παραγωγή (χωρίς κάπνισμα και φάρμακα). Με την πατέντα του, την οποία έχει προωθήσει και σε άλλες χώρες, επιτυγχάνεται: παραγωγή υγιεινότερων προϊόντων από τη μέλισσα, αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 30%-50%, μείωση της εργασίας του μελισσοκόμου κατά 80%-90% στο μελισσοκομείο, μείωση της χρήσης φαρμάκων, γρήγορη ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοσμήνους τουλάχιστον κατά 40% επιπλέον, κ.ά.
Δημοτικό Τυροκομείο Ίου (Τυροκομικά προϊόντα).
Κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τυριού και Αλλαντικού 2008. Αναγνωρίστηκε από την οργάνωση Slow Food και καταχωρήθηκε στον κατάλογό της. Διακρίθηκε ως επιχείρηση από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο πλαίσιο των European Enterprise Awards 2010 και έφτασε μέχρι την επίσημη απονομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη στην κατηγορία Improving the Business Environment Award, όπου έλαβε τη δεύτερη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ευθύνη έχει ο δήμαρχος Ίου Μιχάλης Πετρόπουλος.
Apivita (Καλλυντικά).
Γνωστή, διακεκριμένη βιομηχανία καλλυντικών που λειτουργεί στην Αθήνα. Ο Ν. Κουτσιανάς, διευθύνων σύμβουλος, βάσει κύριου δημοσιεύματος του περιοδικού GCI (Global Cosmetic Industry – Νο 1 επιχειρηματικού περιοδικού της παγκόσμιας βιομηχανίας ομορφιάς), είναι ένα από τα 20 πρόσωπα που πρέπει κανείς να γνωρίζει στη βιομηχανία καλλυντικών στον κόσμο.
Νηρεύς (Είδη ιχθυοκαλλιέργειας).
Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού και κατετάγη μεταξύ των δέκα κορυφαίων εταιρειών του κλάδου παρασκευής τροφίμων στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Έρευνα Extel. Κατέχει την 5η θέση μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών για τον ίδιο τομέα – Επενδυτικές Σχέσεις. Ο Αριστείδης Μπελλές, υπεύθυνος της εταιρείας, ανέφερε ότι η τσιπούρα είναι πρώτη σε εξαγωγές από τη χώρα μας.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών δημιουργήθηκε με σκοπό την καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών (ιπποφαές, μύρτιλλο, κράνο, κράταιγος, γκίνγκο μπιλόμπα, στέβια, γκότζι μπέρι κ.ά.) που συνιστούν πολλά υποσχόμενες (οικονομικά) καλλιέργειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Κώστα Βίκα.
Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Οι υπεύθυνοι της σχολής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, συνδύασαν εκπαίδευση και παραγωγή άριστης ποιότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, δρ Πάνος Κανέλλης. Παρά το ότι τα προϊόντα τους στην αγορά είναι ακριβότερα, πέτυχαν να είναι πολύ δημοφιλή.
Gineagrotis.gr.
Δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο στην Αθήνα και είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής διαλέγει το κτήμα (100 τ.μ.) και τα βιολογικά λαχανικά που θέλει, ο αγρότης τα καλλιεργεί αντ’ αυτού και του τα στέλνει ανά εβδομάδα στο σπίτι του για έναν χρόνο. Αποφεύγονται έτσι οι μεσάζοντες και πέφτουν οι τιμές.
ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Παραγωγή φρούτων και κηπευτικών).
Θεωρείται από τους πλέον δυνατούς συνεταιρισμούς αγροτικών προϊόντων και έχει έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Τροφοδοτεί μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον Νικόλαο Κουτλιάμπα, πρόεδρο του συνεταιρισμού.
Venus Growers (Κονσερβοποίηση φρούτων).
Είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που συσκεύασε μεταποιημένα φρούτα σε διαφανείς, πλαστικούς περιέκτες. Κατέχει την πρωτιά στον κλάδο της μεταποίησης σε ό,τι αφορά τους κωδικούς προϊόντων (έχει πάνω από 300 κωδικούς, ενώ η δεύτερη εταιρεία έχει περίπου 35).
του Φώτη Κουτσαμπάρη
πηγή: http://agrotikon.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου