Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

To Βρετανικό ITV στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

 
 
Τηλεοπτικό συνεργείο του βρετανικού ITV, του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού της Βρετανίας, ταξίδεψε από το Λονδίνο έως στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο. Στόχος είναι η παραγωγή ρεπορτάζ για το δελτίο ειδήσεων και για άλλες εκπομπές του ITV, με θέμα την ανησυχητική έκταση του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά, όπως αυτή καταγράφεται από την πολυετή έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Το τηλεοπτικό συνεργείο συνεργάστηκε με ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροπλαστικών του Αρχιπελάγους, καθώς και με επιστήμονες της Θαλάσσιας Ερευνητικής Ομάδας μαζί με τους οποίους ολοκλήρωσαν μία σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων.
 
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος υλοποιεί τα τελευταία 9 χρόνια μία μεγάλη και στοχευμένη προσπάθεια με στόχο να ποσοτικοποιήσει και να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικά, στην περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.
 
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς υλοποιεί μία στοχευμένη προσπάθειά για την πολλαπλή αξιοποίηση αυτών των ανησυχητικών αποτελεσμάτων, ασκώντας συστηματική πίεση μέσω lobbying προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που έστω και με χρόνια καθυστέρηση οι ευρωπαϊκές αρχές άρχισαν να παίρνουν τις πρώτες αποφάσεις (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3927_el.htm) για τον περιορισμό του τεράστιου πλαστικού αποτυπώματος των ευρωπαίων πολιτών. Αυτές οι νέες αποφάσεις είναι θετικές, όμως απέχουν πολύ από τα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν εάν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των θαλασσών από τα πλαστικά.

Δείτε παρακάτω δύο ενδιαφέρουσες πρόσφατες τηλεοπτικές παραγωγές για τη ρύπανση των θαλασσών μας από τα πλαστικά: Aπό την

Και το
 
 
Κλείνοντας πρέπει να επισημάνουμε για άλλη μία φορά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό της πλαστικής ρύπανσης, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας, μέσω της αλόγιστης χρήσης και απαράδεκτης διαχείρισης του πλαστικού. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις γενιές μας και για να αναστρέψουμε το βαρύ πλαστικό αποτύπωμα που προκαλεί η καθημερινότητά μας, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις και δεν επαρκούν τα ευχολόγια και οι ωραιοποιημένες καμπάνιες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου