Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Το εντυπωσιακό ταξίδι του νεαρού Olaf από το Δάσος Δαδιάς στη Βουλγαρία


Το εντυπωσιακό ταξίδι του νεαρού Olaf από το Δάσος Δαδιάς στη Βουλγαρία
Φώτο αρχείου: WWF Ελλάς / A. Bonetti
 Άλλος ένας Μαυρόγυπας μας εντυπωσίασε με την πρόσφατη περιήγησή του στη Βουλγαρία. Το νεαρό πουλί, που γεννήθηκε μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, στο ταξίδι του εξερεύνησε μεγάλο μέρος της γειτονικής χώρας, αναχωρώντας από τη το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου στις 16 Μαΐου για να επιστρέψει στις 25 Μαΐου, αφού είχε καλύψει περίπου 2.000 χλμ σε 10 ημέρες.

Αρχικά κινήθηκε ανατολικά, προς το όρος Strandzha, νότια του Burgas, όπου το είδος έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, κι έπειτα ταξίδεψε βόρεια, φτάνοντας 25 περίπου χιλιόμετρα από τον ποταμό Δούναβη και τα σύνορα με τη Ρουμανία. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την οροσειρά Balkan, περνώντας μερικές ημέρες στις περιοχές Kotel και Sinite kamani, όπου τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται προγράμματα επανεισαγωγής Όρνεων και Μαυρόγυπα στο πλαίσιο προγραμμάτων LIFE.

Είναι γνωστό ότι τα νεαρά πουλιά κάνουν μεγάλα ταξίδια για να ανακαλύψουν νέες περιοχές. Το ταξίδι του νεαρού "Olaf", όπως ονομάστηκε ο Μαυρόγυπας, έγινε γνωστό από τον δορυφορικό πομπό που του τοποθετήθηκε φέτος το Φθινόπωρο.

Οι δορυφορικοί πομποί που τοποθετούνται από το Φορέα Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου» του ΕΠΠΕΡΑΑ μας δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρούμε με ακρίβεια τις μετακινήσεις των πουλιών, βοηθώντας μας να γνωρίσουμε καλύτερα τα εντυπωσιακά αυτά πουλιά, τις συνήθειές τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη προστασία τους.



πηγή: https://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου