Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Μαγνησία. Αγιασμός αλόγων στα Καλά Νερά Πηλίου

 
 
Αναβιώνει και φέτος στην παραλία των Καλών Νερών στο Νότιο Πήλιο, το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων. Ο αγιασμός γίνεται κάθε χρόνο, 39 ημέρες μετά το Πάσχα, ανήμερα της γιορτής της Ανάληψης του Χριστού 25/5/2017 και διοργανώνεται από το τοπικό συμβούλιο της περιοχής.

Ένας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων αναμένεται να συγκεντρωθεί όπως κάθε χρόνο στο χωριό και να ακολουθήσει το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο..
Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με τον χρόνο που πλέον ο αγιασμός των αλόγων έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά, χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων, τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

 Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων είναι στις 11:30 το πρωί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως, στη συνέχεια αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο με τη συνοδεία του βυζαντινού χορού του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και φωτισμός των αλόγων, και θα ακολουθήσει απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς.

Με τη λήξη του θρησκευτικού μέρους της τελετής, θα γίνει παρέλαση των αλόγων και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Μπελεγρίνου Μηλεών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό πανηγύρι.πηγή: https://volospelionmagnesia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου