Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αυξητική τάση για το φαινόμενο της φωτορύπανσης στην Κρήτη

 
 
Στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές, εντονότερο το πρόβλημα
 
Σε μάστιγα για την υγεία ανθρώπων και ζώων αλλά και για το περιβάλλον εξελίσσεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης, που ολοένα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στα αστικά κέντρα.

"Ο υπερβολικός και μη στοχευμένος φωτισμός έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του βιολογικού μας ρολογιού που "ξυπνάει" με το φως, αλλά οδηγεί και σε σοβαρή ενεργειακή σπατάλη" - λέει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Μιχάλης Περάκης, εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο όρο, που μπήκε ... στη ζωή μας τη δεκαετία του '70.

Η έντονη αστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο φωτισμός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη ώστε η ενέργεια που καταναλώνουμε για το φωτισμό να μην σπαταλάται... Η φωτορύπανση αποτελεί ένα πολυδιάστατο σύγχρονο πρόβλημα καθώς αγγίζει διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η ζωή στις πόλεις αλλά ακόμη και η αποκοπή μας από τον έναστρο ουρανό.



Ξεκούρδιστο ... το βιολογικό μας ρολόι!

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Περάκης, το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζεται, καθώς τα έμβια όντα ξυπνούν από το φως του ήλιου. Ως αποτέλεσμα έρχεται η υπερένταση λόγω του υπερβολικού φωτισμού αλλά και τα αυξημένα ντεσιμπέλ που καταγράφονται στα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος τονίζει ότι αλλάζει και η βιολογία των ζώων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό των νυχτόβιων πουλιών που αναγκάζονται να φεύγουν από τις πόλεις όπου μέχρι πρότινος ενδημούσαν. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα χελωνάκια caretta caretta τα οποία η Φύση έπλασε έτσι ώστε με το που γεννιούνται, ακολουθώντας το φως του ουρανού που αντανακλάται στο νερό, να κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Ο τεχνητός φωτισμός, όμως, έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές τα νεογέννητα χελωνάκια να χάνουν τον προσανατολισμό τους...



Χαμένη ενέργεια ... στον ουρανό

Μία ακόμη πτυχή του φαινομένου της φωτορύπανσης είναι αυτή της ενεργειακής σπατάλης. Το πρόβλημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας πολλών χωρών ανά τον κόσμο "κρύβεται" σε (φαινομενικά) απλά πράγματα, που ωστόσο χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης. Η
Διεθνής Ένωση Σκοτεινών Ουρανών, στην οποία είναι μέλος και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης έχει διαπιστώσει κατόπιν ερευνών ότι το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που σπαταλάμε διαφεύγει σε άσκοπο φωτισμό, ενώ αυτή η ... χαμένη ενέργεια θα ήταν αρκετή για να φωτίζει ... πρωί - μεσημέρι - βράδυ τη Νέα Υόρκη για δύο χρόνια!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, στο νησί, το πρόβλημα είναι έντονο στα αστικά κέντρα αλλά και στις τουριστικές περιοχές. "Έχουν γίνει προσπάθειες παρέμβασης και κάποιοι δήμοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόβλημα και αναζητούν τρόπους επίλυσης" - τόνισε ο κ. Περάκης.

Η Ευρώπη πάντως φαίνεται ότι σιγά σιγά ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικής. Όχι τόσο στην επιβολή προστίμων και ποινών κοινωνικής εργασίας σε όσους φωτορυπαίνουν, αλλά κυρίως στο κομμάτι της συνειδητοποίησης του προβλήματος. Η αρχή, άλλωστε, είναι το ήμισυ του παντός!



Απολαύστε κι εσείς τον έναστρο ουρανό!

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20.30, μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας και η Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα βγάλουν τηλεσκόπια και θα κάνουν αστροπαρατήρηση από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα στο Ηράκλειο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.



πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου