Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Ηλεία. Δεν μένει σταφίδα όρθια!

 
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Και σε Βροχίτσα, Κορυφή, Ελαιώνα, Αμπελώνα και Αγ. Απόστολους, πρόβλημα ανάπτυξης και ξήρανσης των φυτών
 
Μετά τα σταφιδοχώρια της Ωλένης και η ζώνη πέριξ του Πύργου, φαίνεται πως πλήττεται από τον επικίνδυνο μύκητα. Στη Βροχίτσα, την Κορυφή, τους Αγ. Απόστολους, τον Ελαιώνα και τον Αμπελώνα, οι αγρότες εντοπίζουν τα ίδια συμπτώματα ξήρανσης και μη ανάπτυξης των φυτών της σταφίδας, όταν τέτοια εποχή, έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο κλάδεμα τους. Χθες σε ένα οδοιπορικό στην περιοχή, όπου αγρότες μας μετέφεραν σε σταφιδοκαλλιέργειες που χάνονται, μας δήλωσαν την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει καθώς έχουν βάλει τα χρήματά τους σε αυτές τις καλλιέργειες και όχι μόνο δεν θα πάρουν καρπό, αλλά χάνουν και το φυτικό τους κεφάλαιο. Οι αγρότες ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας σε αυτό το πρόβλημα, προχωρώντας σε αναμπέλωση, ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Η γενική εικόνα της σταφίδας στην Ηλεία είναι πως μετά τις περσινές καταστροφές από την κακοκαιρία,, τώρα έρχεται ένα άλλο σημάδι από τη φύση να αφανίσει το αγροτικό εισόδημα.

Οι αγρότες μιλώντας για το θέμα τόνισαν πως από το 2008 είχαν επισημάνει προβλήματα και σημάδια που είχαν εντοπίσει στα φυτά τους. Ωστόσο οι απαντήσεις που ήρθαν από τους αρμοδίους που είχαν εξετάσει τα φυτά τώρα, ήταν ασαφείς. Και από τότε έως τώρα… άκρη δεν έχουν βρει.
 
 
Απελπισμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί

Καλλιεργητής σταφίδας από τη Βροχίτσα ο Αντώνης Κατελούζος τόνισε πως η επένδυση που έχει κάνει από το 2009 με κόστος 12.000 ευρώ, με 40 στρέμματα αμπέλια και σταφίδες βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Φυτά χωρίς ανάπτυξη που σταδιακά ξεραίνονται. «Ψεκάζαμε με ότι μας έδιναν οι γεωπόνοι, για την βλάστηση, κάναμε χλωρά λίπανση, και το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τα πάντα. Κάθε χρόνο χάνω και 2-3 αράδες σταφίδας. Σε 2-3 χρόνια θα έχει τελειώσει και έχουμε κάνει επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ για το κλήμα αυτό. Ζητάμε οι φορείς να ασχοληθούν με το θέμα γιατί είναι πολύ σοβαρό και δεν θα πεινάσει μόνο ο αγρότης, αλλά έμμεσα και άμεσα θα επηρεαστούν όλοι» εξήγησε…
 
Ο αγρότης Παντελής Βασιλόπουλος ανέφερε πως έχει γίνει από όλους σοβαρή επένδυση στη σταφίδα, έχουν φέρει γεωπόνους, έχουν κάνει αναλύσεις εδάφους, έχουν ρίξει διαφυλικά, όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. «Του χρόνου δεν θα μπορέσω να καθαρίσω βέργα, θα πρέπει να αλλάξω καλλιέργεια. Τα λεφτά που έχουμε χαλάσει δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Με την πορεία της ασθένειας αυτής εμείς πάμε για ολική καταστροφή. Του χρόνου δεν θα μπορέσω καν να κλαδέψω. Στα 55χρόνια μου θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα» δήλωσε και ανέφερε πως κάποιοι ήδη έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες.
 
Ο πρόεδρος της ΤΚ Κορυφής Γρηγόρης Κανελλόπουλος αναφερόμενος στην περιοχή του επιβεβαίωσε πως και εκεί υπάρχει πρόβλημα που αναπτύσσεται τα τελευταία τρία χρόνια. «Πρόταση μου είναι να γίνει αναμπέλωση και στις σταφίδες προκειμένου να προχωρήσει η καλλιέργεια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν υπάρχει μικρόβιο ή κάτι άλλο. Η πολιτεία θα πρέπει όπως και στο αμπέλι που έχει βγει πρόγραμμα και επιδοτείται με 1700 ευρώ το στρέμμα, το ίδιο να γίνει και για την σταφίδα. Εάν η πολιτεία δεν βοηθήσει και δεν στηρίξει και μείνουμε στην ίδια κατάσταση που βλέπουμε τώρα με τις σταφίδες τότε πολλοί θα εγκαταλείψουν, δεν θα καλλιεργήσει κανείς και δεν θα εισπράξει τίποτα και το ίδιο το κράτος» επισήμανε.

Ο αγρότης και πρόεδρος της ΤΚ Βροχίτσας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος κατήγγειλε πως οι απαντήσεις που υπάρχουν για το πρόβλημα με τη σταφίδα από το 2008 από το Μπενάκειο είναι «χρησμοί». «Για να έχουμε έρθει σε αυτή την κατάσταση τα κτήματα, σταφίδα και αμπέλια, σημαίνει ότι κάποιοι φταίνε. Το Μπενάκειο θα πρέπει να μας πει τι φταίει. Φταίμε εμείς οι παραγωγοί που δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά; Τα κτήματα μας είναι καλοταϊσμένα, καλοδουλεμένα καλοκλαδεμένα, περιποιημένα ξέρουμε την δουλειά μας τόσα χρόνια είμαστε αγρότες κι αν φταίμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί. Εάν όμως φταίνε τα φάρμακα, οι γεωπόνοι, τα εμβόλια, τα κεντρωμένα κλήματα να μας πουν τι φταίει».

Ο πρώην πρόεδρος της Βροχίτσας Αντώνης Κατελούζος, μίλησε για το πρόβλημα που είναι γνωστό από το 2008 και τις ασαφείς απαντήσεις του Μπενάκειου. «Πιστεύω ότι υπάρχει λύση την οποία δεν μας λένε. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν αποζημιώσεις, να προχωρήσουμε σε ξερίζωμα και σε απολυμάνσεις στα χωράφια που έχουν μολυνθεί. Είναι μύκητας και είναι τεράστιο το κόστος» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Αμπελώνα Χρήστος Γαλανόπουλος, τόνισε πως η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και πρέπει να δοθεί λύση. Στο παρελθόν τέτοιες μέρες έπρεπε να γίνεται το κλάδεμα, ενώ φέτος δεν έχει αναπτυχθεί καν η βλάστηση.

«Δεν ξέρουμε τι φταίει, πρέπει να μας απαντήσουν είτε από την Διεύθυνση Γεωργίας, να μας πουν τι θα κάνουμε. Του χρόνου δεν θα υπάρχει κανένα».

Τέλος ο καλλιεργητής από τον Ελαιώνα Τρύφωνας Καραντώνης, επισήμανε πως η ανάπτυξη των φυτών αυτή την περίοδο έπρεπε να ήταν πολύ μεγάλη και φέτος είναι ζήτημα αν τα βλαστάρια είναι δέκα πόντους. «Η πολιτεία πρέπει να μας πει τι φταίει. Το φυτό, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τι φταίει. Τα έξοδα τρέχουν και οι υποχρεώσεις μένουν υποχρεώσεις εάν δεν κάνουμε παραγωγή και φέτος εμείς καταστραφήκαμε. Εμείς από αυτό ζούμε. Εάν τελειώσει και η σταφίδα εμείς δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε» τόνισε.

Οι καλλιεργητές της περιοχής χθες το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, όπου τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί και στη δική τους περιοχή όπως στο Σόπι και στο Χειμαδιό…πηγή: https://www.ilialive.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου