Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Το Northern Aegean Dolphin Project ετοιμάζεται πυρετωδώς για του χρόνου!

 
Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης και καταγραφής δελφινιών της MOm, Northern Aegean Dolphin Project, έκανε το τελευταίο του ερευνητικό ταξίδι, για αυτή τη χρονιά, στα μέσα του Σεπτέμβρη. Έχουμε αποχαιρετίσει πλέον την όμορφη Αλόννησο και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) και επιστρέψαμε στη βάση της MOm στην Αθήνα για να ετοιμάσουμε πυρετωδώς τη νέα σεζόν του προγράμματος!
 
Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι για την ομάδα της MOm και τους ανθρώπους που θέλησαν με τη συμμετοχή τους να στηρίξουν και να ενισχύσουν το πρόγραμμα. Στα τριάντα-τρία ερευνητικά ταξίδια που διεξήχθησαν στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. είχαμε δεκαεννέα επιτυχείς παρατηρήσεις, ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus), κοινών δελφινιών (Delphinus delphis) και ζωνοδέλφινων (Stenella coeruleoalba). Προς έκπληξη όλων μας, σε δύο ερευνητικά ταξίδια συναντήσαμε έξι ζιφιούς (Ziphius cavirostris), ένα από τα πιο δυσπρόσιτα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα! Ο ζιφιός είναι ένα μεγαλόσωμο ζώο, φτάνοντας τα 7 μ. μήκος, ενώ είναι δεινός δύτης, ξεπερνώντας τα 1.000 μ. βάθος και με διάρκεια κατάδυσης έως και 70 λεπτά!

Ακόμα βρισκόμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων που συλλέξαμε στο πεδίο από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ωστόσο, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για την κατάσταση των πληθυσμών δελφινιών στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια και βάθος χρόνου στη συλλογή δεδομένων. Αν θέλετε και εσείς να μας βοηθήσετε και να στηρίξετε το Northern Aegean Dolphin Project μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα της MOm και στη σελίδα της στο
facebook, καθώς σύντομα θα ανακοινωθούν οι διαθέσιμες ημερομηνίες του προγράμματος για τη θερινή περίοδο του 2015.
 
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους αποτέλεσαν φέτος κομμάτι της ερευνητικής ομάδας της MOm και βοήθησαν στην επιτυχή υλοποίηση του Northern Aegean Dolphin Project. Η ευγνωμοσύνη μας πηγαίνει στους Mary Catherine Rocca, Evguenia Vezencova, Melena Masson, Reynolds Martin, Babatunde Ajao, Verdezoto Patricia, Αναστάσης Στύλος, Mpinou Layla και Φυτόπουλος Χαράλαμπος, Κουτσούρη Μίρκα και Παναγιώτης Κλώνης, Χούλη Σοφία, Christiane και Bernhard Büsser, Μαρία Πανταζή, Καλλιόπη Παπαθανάση, George (Bud) Antonellis, Deborah Cassity, Bernie Walsh, Giampiero di Giuseppe, Δεληβασίλη Δέσποινα, Κωστούρου Σοφία, Φίλιππος Κιόσης, Λιάπη Νατάσα, Παπαστάμου Κατερίνα, καθώς και στα κορίτσια της Πρακτικής Άσκησης, Λώρα Πούπου και Γεωργία Σαραφίδου. Τέλος, ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Randolph College, την  H&M Ελλάδος, την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Hellenic Seaways.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου