Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Γάλλοι φυσιοδίφες στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα

 

Στις αρχές του καλοκαιριού μία ομάδα από Γάλλους φυσιοδίφες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και πρόσφατα μας έστειλαν τις εντυπώσεις τους. «Περάσαμε δύο όμορφες μέρες στο Εθνικό Πάρκο και κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις», μας έγραψαν οι Γάλλοι επισκέπτες και μας περιέγραψαν τη συνάντησή τους με μία οικογένεια αγκαθοκαλημάνων που είδαν στις εκβολές του Γαλλικού.

«Βρισκόμασταν στην προτεινόμενη διαδρομή 3, πριν τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών, όταν με μεγάλη έκπληξη είδαμε ένα ζευγάρι με δύο μικρά, πιθανόν μικρότερα της μίας εβδομάδας. Ένας θηλυκός καλαμόκιρκος πλησίασε την οικογένεια και τότε και τα δύο ενήλικα πέταξαν και επιτέθηκαν στο αρπακτικό που τράπηκε σε φυγή» μας διηγούνται. «Δύο μέρες σ’ αυτό το πλούσιο εθνικό πάρκο δεν είναι αρκετές», κλείνουν το email τους και μας στέλνουν μερικές φωτογραφίες από την οικογένεια των αγκαθοκαλημάνων.

Η αγκαθοκαλημάνα είναι ένα παρυδάτιο πουλί, καλοκαιρινός επισκέπτης και «τρωτό» είδος σύμφωνα με Κόκκινο Βιβλίο για την ελληνική χλωρίδα και πανίδα, δηλαδή περιλαμβάνεται στα απειλούμενα είδη. Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού έχουμε εντοπίσει την ύπαρξη δύο ζευγαριών που αναπαράγονται, στην περιοχή των εκβολών του Λουδία.
 
 
 

Φωτογραφίες: Jean-Luc Bluem and Michel Ringenbach
              πηγή: http://www.axiosdelta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου