Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μυτιλήνη. 1η Ημερίδα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Αιγαίου

 
 
Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 9:30), στη Μυτιλήνη στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Παν/μιου Αιγαίου (Λόφος Πανεπιστημίου) θα πραγματοποιηθεί η 1η Ημερίδα Διαβούλευσης επί του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Αιγαίου (GR 14).

Το Σχέδιο Διαχείρισης των υδατικών πόρων του συγκεκριμένου Υδατικού Διαμερίσματος, διαμορφώνεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και με εμπλεκόμενους Φορείς και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Το Σχέδιο Διαχείρισης είναι ένα έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα Υδατικό Διαμέρισμα και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τις λειτουργικές οδηγίες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών εντός κάθε Λεκάνης Απορροής Ποταμού του Υδατικού Διαμερίσματος. Αποτελεί επίσης το κύριο όχημα για τη διαβούλευση με το κοινό και τους εμπλεκόμενους, αλλά και τον κύριο μηχανισμό αναφορών προς την Ε.Ε..

Για το λόγο αυτό, η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, κρίνεται απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της κατάρτισης του Σχεδίου Διαχείρισης και αποφασιστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Τα κείμενα της διαβούλευσης βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr. Η συμμετοχή όλων στην πρώτη Ημερίδα Διαβούλευσης, αλλά και στις υπόλοιπες που θα πραγματοποιηθούν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, είναι
ελεύθερη, η σημασία όμως των Σχεδίων Διαχείρισης για τον καθένα την καθιστά επιβεβλημένη. 
 
 
Πρόγραμμα Ημερίδας
 
«Διαβούλευση επί του Προσχεδίου Διαχείρισης υδατικών πόρων του ΥΔ Νήσων Αιγαίου (GR14)»
Μυτιλήνη, 13/10/2014
  • 09:30 Προσέλευση
  • 10:00 Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
  • 10:15 Εισηγήσεις
  • 10:15 Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΚ και προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης, K. Νίκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, Υ.Π.Ε.Κ.Α.
  • 10:30 Προσδιορισμός και αξιολόγηση/ταξινόμηση των υπόγειων υδατικών συστημάτων του ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Ι. Λάππας, Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ)
  • 10:45 Προσδιορισμός και τυπολογία των επιφανειακών (εσωτερικών, παράκτιων, ιδιαιτέρως τροποποιημένων) υδατικών συστημάτων του ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Δ. Λέκκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • 11:00 Αξιολόγηση/ταξινόμηση των επιφανειακών (εσωτερικών και παράκτιων) υδατικών συστημάτων του ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Π. Παναγιωτίδης & Ν. Σκουλικίδης, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
  • 11:15 Διάχυτες πηγές ρύπανσης και οι επιπτώσεις τους στα επιφανειακά υδατικά συστήματα του ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Μ. Κωστοπούλου-Καραντανέλλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • 11:30 Σημειακές πηγές ρύπανσης και απολήψεις ύδατος στο ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Π. Γκίκας, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
  • 11:45 Οικονομική ανάλυση χρήσεων ύδατος στο ΥΔ Νήσων Αιγαίου, Τ. Νικολάου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.
  • 12:00 Διάλειμμα
  • 12:15 Πρόγραμμα Μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων και προγραμματιζόμενα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων στο ΥΔ Νήσων Αιγαίου, με εξειδίκευση στη ΛΑΠ Ανατολικού Αιγαίου, Ε. Κοντής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου & εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων
  • 12:40 Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων
  • 13:00 Τοποθετήσεις
 Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις
 Διευκρινίσεις ομιλητών
 Συμπεράσματα - Κλείσιμο Ημερίδας
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου