Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Τρύγος 2014 Πεζά Κρήτης. Σχετικά καλή χρονιά

 
 
Ο φετινός τρύγος στην περιοχή των Πεζών ήταν 8-10 μέρες πιο όψιμος από το 2013, αλλά γενικά διενεργήθηκε χρονικά στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Το οινοποιείο της ΑΕΣ Πεζών άνοιξε στις 02-09-2014 και η τελευταία μέρα προσκόμισης ήταν την 02-10-2014. Οι ποικιλίες προέρχονται, όπως κάθε χρονιά, από την περιοχή και αποκλειστικά από συνεταίρους.


Ο κύριος όγκος προσκόμισης περιελάμβανε τις εξής ποικιλίες:

ΛΕΥΚΑ ΕΡΥΘΡΑ


Βηλάνα Κοτσιφάλι
Θραψαθήρι Μανδηλαριά
Βιδιανό Syrah
Ροζακί Cabernet Sauvignon
Malvasia di Candia Aromatica Mourvedre
Δαφνί Carignan


Χαρακτηριστικά σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:

- Ήπιος χειμώνας με λίγες βροχοπτώσεις.
- Ζεστή άνοιξη  χωρίς βροχοπτώσεις.
- Καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του 15Αύγουστου που είχε σαν συνέπεια την επιβράδυνση της ωρίμασης στις πιο εκτεθειμένες περιοχές και την επιτάχυνση στις λιγότερο εκτεθειμένες, είχαν αποτέλεσμα να συγκλίνουν οι εποχές του τρύγου. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση των ασθενειών, την μείωση της παραγωγής και την ποιοτική επιβάρυνση.

Η προσκόμιση:


Η προσκόμιση ήταν μειωμένη κατά 19% σε σύγκριση με τον τρύγο του 2013.


Οινοποίηση και εκτιμήσεις:

Η φετινή χρονιά, λόγο καιρικών συνθηκών έδωσε κρασιά σχετικά καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, όχι όμως άριστη φαινολική ωρίμαση, ικανοποιητική οξύτητα και χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό κατά μέσο όρο. Τα ποικιλιακά αρώματα αναμένονται να εκφραστούν ίσως όχι με ένταση αλλά με την τυπικότητα τους.
Η μέτρια οξύτητα που αναμένεται στο τέλος της σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με την μέτρια ποσότητα τανινών, θα δώσει κρασιά ισορροπημένα στο στόμα που θα πίνονται ευχάριστα. Το χρώμα είναι ικανοποιητικό.
 
 
πηγή: http://www.keosoe.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου