Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ηλεία - Κυλλήνη. Περίεργο γεωλογικό φαινόμενο στην Καυκαλίδα




kaukalidaΈνα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη Ηλείας προκάλεσε τον προβληματισμό των λουομένων οι οποίοι και ενημέρωσαν αμέσως τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Σύμφωνα με τις περιγραφές τους σε πολλά σημεία της ακτής και πάνω στην άμμο εμφανίστηκαν μικρά πηγάδια μέσα από τα οποία αναβλύζει νερό και αέρια.

«Πρόκειται για φαινόμενο ρευστοποίησης το οποίο συμβαίνει από την ύπαρξη υπογείων υδάτων κάτω από αμμώδες έδαφος. Όλα αυτά έχουν σχέση με την γεωλογική δομή της περιοχής και συνδέονται με την γενικότερη σεισμικότητα.

Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνει έρευνα. Εκτός της Καυκαλίδας ολόκληρη η παράκτια περιοχή από το νοτιότερο μέρος της Ηλείας μέχρι τα βόρεια παρουσιάζει παρόμοια φαινόμενα.» - δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΙΟΝΙΟΝ FM ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

«Αυτά τα πηγάδια που οι ντόπιοι τα λένε «μάτια» είναι μικρές πηγές που αναβλύζουν νερό δεκάδες χρόνια. Αλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Δεν μας ανησυχούν γιατί είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο που έχει να κάνει με την γεωλογική δομή της περιοχής.

Αν οι επιστήμονες θελήσουν να ερευνήσουν το φαινόμενο εμείς ως δήμος θα είμαστε αρωγός στις οποιες προσπάθειές τους» - ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Παναγιώτης Κόλλιας.



πηγή: ionionfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου