Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Λέσβος. «Από παράδεισος της βιοποικιλότητας ερημιά προς εκμετάλλευση»


«Από  παράδεισος της βιοποικιλότητας ερημιά προς εκμετάλλευση»




Περαιτέρω στοιχεία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την τεκμηριωμένη καταγγελία που κατέθεσαν οι τοπικές οργανώσεις της Λέσβου «Φίλοι της Πράσινης Λέσβου» και «Ναυτίλος εν δράσει» μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα σε δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Λέσβου, ώστε να στοιχειοθετήσει προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα παραπέμψει για μια ακόμη φορά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;», αναρωτιούνται σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν σήμερα οι δύο τοπικές οργανώσεις.


Οι οργανώσεις μέσα από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων, που έχουν συλλέξει την τελευταία δεκαετία, καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιες τοπικές και εθνικές αρχές (Διευθύνσεις Δασών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος στις Περιφέρειες και τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΕΚΑ) έχουν κατ' επανάληψη «κλείσει τα μάτια» ή μετάσχει, με παροχή αδειών, σε περιβαλλοντικά εγκλήματα σε δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Λέσβου (υγρότοποι κόλπων Καλλονής κα Γέρας). Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία το ΥΠΕΚΑ και οι τοπικές αρχές έχουν ολιγωρήσει στην ολοκλήρωση της θεσμικής κατοχύρωσης του Κόλπου Καλλονής, καθώς από το 2000 δεν εγκρίνουν την σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.
«Το νησί μας είναι ένα από τους πιο γνωστούς προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, 'πράσινοι τουρίστες', μέσω ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών πρακτορείων, έρχονται στη Λέσβο κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες, καθώς το νησί βρίσκεται πάνω σε μεταναστευτικό διάδρομο και έχει πλούσιο ανάγλυφό, με αποτέλεσμα να το κάνουν ξεχωριστό τόπο για «birdwatching» και ειδικά για παρατήρηση ασιατικών ειδών πουλιών. Η Καλλονή και η Σκάλα Καλλονής είναι το επίκεντρο των επισκεπτών», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου οι δύο οργανώσεις.
Ακόμα, συμπληρώνουν πως «δυστυχώς, όλες οι σημαντικές για τον οικοτουρισμό και το περιβάλλον υγροτοπικές περιοχές έχουν σωρευτικά με τα χρόνια υποβαθμιστεί: μπαζώματα και αποστραγγίσεις, μετατροπή φυσικών βιοτόπων σε καλλιεργήσιμη γη, υποβάθμιση του εδάφους με εκσκαφές και τσιμεντοποιήσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευή αυθαιρέτων, και όχληση από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμό σε ευαίσθητες περιοχές».
Η Καρολίνα Κριστ, αντιπρόεδρος των «Φίλων της Πράσινης Λέσβου» και βασική συντάκτρια της καταγγελίας προς την ΕΕ δήλωσε: «Μετά την αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων που έγινε σήμερα προς την ΕΕ ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα παρέμβει για την προστασία των υγροτόπων του νησιού μας, για να είμαστε σίγουροι ότι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της για την προστασία αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού πόρου. Θα πρέπει επιτέλους να προωθηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να γίνει πράξη η νομική προστασία των υγροτόπων μας από την αυθαίρετη δόμηση, τα μπαζώματα και άλλες επεμβάσεις που τους καταστρέφουν. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει ένα φορέα παρακολούθησης, προστασίας των υγροτόπων έτσι ώστε να επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα στους καταπατητές του περιβάλλοντες. Δεν μιλάμε μόνο για την προστασία της άγριας φύσης αλλά για την προστασία τους μέλλοντος των παιδιών και των εγγονιών μας».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου