Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Βιολογικά καλλιεργητικά "μυστικά" για το bonsai σας!

 
 
 
 
Παρακάτω θα βρείτε μερικά μικρά μυστικά, για το πώς να ενισχύσετε και να προστατεύσετε το μπονσάι σας με φυσικούς τρόπους. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην το παρακάνουμε, ακόμη κι αν έχουμε στα χέρια μας φυσικές μεθόδους, όπως αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το καλύτερο είναι να γίνεται πρώτα μια διάγνωση του προβλήματος από κάποιον έμπειρο, αν εμείς δεν είμαστε σε θέση να το αναγνωρίσουμε, καθώς και να κάνουμε πρώτα μερικές δοκιμές σε κάποιο φυτό, και κατόπιν να προχωράμε σε κάποια ευρύτερη εφαρμογή.



Ρύθμιση του pH
 
Για μείωση του pH του χώματος, ειδικά για οξύφιλα είδη:
1) Πότισμα με αραιωμένο καφέ.
Εναλλακτικά, προσθέτουμε λίγο κατακάθι καφέ, στην επιφάνεια του χώματος και ποτίζουμε. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ελάχιστη στάχτη από τζάκι, επειδή ο καφές είναι πάρα πολύ όξινος και μπορεί να ρίξει δραματικά το pH.
2) Αραιώνουμε 1 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι σε 4 λίτρα νερό και ποτίζουμε.
3) Προσθέτουμε τύρφη ή φλοιό πεύκου ή πευκοβελόνες στο μείγμα μας.

Για αύξηση του pH του χώματος:
Προσθήκη ελάχιστης στάχτης από τζάκι στο μείγμα του υποστρώματος (προσοχή να μην έχετε κάψει πλαστικά ή άλλα υλικά στη φωτιά).


Λίπανση

Για Ασβέστιο:
Προσθήκη 2-3 τσόφλια αβγών θρυμματισμένα, στο μείγμα του υποστρώματος.

Για Κάλιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο και Ασβέστιο (NPK 0-1-3):
Προσθήκη ελάχιστης στάχτης από τζάκι στο μείγμα του υποστρώματος (προσοχή να μην έχετε κάψει πλαστικά ή άλλα υλικά στη φωτιά).

Για Άζωτο, Φώσφορο και Κάλιο:
Πότισμα με αραιωμένο καφέ. Εναλλακτικά, προσθέτουμε λίγο κατακάθι καφέ, στην επιφάνεια του χώματος και ποτίζουμε.

Για προσθήκη βιταμίνης Β (ειδικά της Β6 που δρά ώς συνένζυμο στον μεταβολισμό του φυτού και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες):
1 κουτ. σούπας Μπύρα χωρίς αλκοόλ, αραιωμένη με 4 λίτρα νερό και ποτίζουμε.
 

Για προσθήκη βιταμίνης Α, Β1, Β12, C, Καροτίνης, Φλαβονοειδών, Κατεχινών, Σιδήρου, Φωσφόρου, Φθορίου, Μαγνησίου, Ασβεστίου, Χαλκού, Νικελίου, Ψευδαργύρου κ.ά.:

Ποτίζουμε με πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού. Βράζουμε μία κουταλιά της σούπας τσάι σε μία μεγάλη φλυτζάνα νερό. Αφού βράσει, αφήνουμε να κρυώσει, αραιώνουμε 1 μέρος τσαγιού με 1 μέρος νερό και ποτίζουμε.


Για Ενίσχυση της Ριζοβολίας:

Παρασκευάζουμε νερό Ιτιάς ώς εξής: σε ένα δοχείο με νερό, βάζουμε πολλά μικρά κλαδιά Ιτιάς και αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι το νερό να δημιουργήσει "γλίτσα". Κατόπιν, ποτίζουμε με αυτό το νερό φυτά που έχουν υποστεί στρές ή που χρειάζονται ενίσχυση στο ριζικό τους σύστημα ή ακόμη και μοσχεύματα που θέλουμε να ριζοβολήσουν.
Μία άλλη παραλλαγή παρασκευής του νερού Ιτιάς, είναι η εξής: σε 2 λίτρα βραστό νερό, προσθέτουμε μικρά κλαδιά Ιτιάς μήκους 4-5 εκ και πάχους όσο ενός μολυβιού και αφήνουμε να μουλιάσουν για μία νύχτα.
Το νερό Ιτιάς μπορεί να διατηρήσει τις ιδιότητές του για 2 μήνες περίπου, εάν διατηρηθεί στο ψυγείο σε ένα δοχείο καλά σφραγισμένο.
 
 
 
 
 
 
Φυτοπροστασία

 
Για Ωίδιο, Μελανή Κηλίδα, Σκωρίαση:
1) Διάλυμα με Πολυκόμπι (Ιππουρίς η αρουραία - Εκουισέτον το αρουραίον - Equisetum arvense): Τέλη Μαΐου μαζεύουμε 250gr φρέσκο πολυκόμπι ή εναλλακτικά προμηθευόμαστε 50gr ξερό. Σε 1 λίτρο νερό το βράζουμε για 20' σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες (χωρίς να το σουρώσουμε). Ψεκάζουμε με το τσάι αυτό τα φυτά που έχουν προβλήματα. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τσουκνίδα για καλύτερα αποτελέσματα.
2) Σπρέυ Σόδας: Σε 4 λίτρα νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας φυτικό έλαιο, 1 κουτ. σούπας ξύδι, 1 κουτ. σούπας υγρό πιάτων (βιοδιασπώμενο) ή πράσινο σαπούνι, 1,5 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα.
Μία άλλη "συνταγή" για Σπρέυ Σόδας είναι να διαλύσουμε 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουτ. γλυκού υγρό πιάτων σε 1 λίτρο χλιαρό νερό.  Ψεκάζουμε με αυτό τα προβληματικά φυτά και βεβαιωνόμαστε ότι το υγρό έχει προσκοληθεί και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Εάν θέλουμε καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να το συνδυάσουμε με χυμό από φύλλα τσουκνίδας που θα έχουμε κοπανήσει και αφήσει σε νερό για 1 εβδομάδα.
3) Σπρέυ Τσουκνίδας: Πολτοποιούμε 1 κιλό φύλλα Τσουκνίδας και τα τοποθετούμε σε μία παλιά μαξιλαροθήκη. Κατόπιν, βάζουμε τη μαξιλαροθήκη σε έναν κάδο με 4 λίτρα νερό και τα τοποθετούμε σε μία θερμή θέση για 1 εβδομάδα. Στην συνέχεια, σουρώνουμε και αραιώνουμε 1 μέρος από τον ζωμό με 5 μέρη νερό. Ψεκάζουμε κάθε 15 μέρες.

Φυσικά μυκητοκτόνα:
1. Η Κανέλλα: Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φυτό.
2. Το Χαμομήλι: Κάνουμε τσάι, βράζοντας 1 κουτ. σούπας χαμομήλι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φυτό.

Για διάφορα παράσιτα:

1) Σπρέυ Σαπουνιού: Διαλύουμε 1 κουτ. σούπας βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 4 λίτρα ζεστό νερό. Αφού τα διαλύσουμε, προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας καθαρό οινόπνευμα και ψεκάζουμε κατευθείαν. Εάν περισέψει διάλυμα, μπορούμε να το διατηρήσουμε αλλά όταν θα ξαναψεκάσουμε, πρέπει να προσθέσουμε εκ νέου οινόπνευμα γιατί εξατμίζεται.
Αφυδατώνει έντομα με μαλακό κέλυφος όπως πχ αφίδες, ακάρεα, αλευρώδη (λευκή μύγα) και θρύπες.
2) Σπρέυ λαδιού: η συνταγή συμπεριλαμβάνει ό,τι και το Σπρέυ Σαπουνιού, αλλά προσθέτουμε και 1 κουτ. σούπας φυτικό έλαιο. Δρά εναντίον κυρίως των ακάρεων και των κοκκοειδών.


Για Κοκκοειδή:

Ανακατεύουμε 3 μέρη νερό, 1 μέρος οινόπνευμα και 3-4 σταγόνες βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων, και ψεκάζουμε πάνω και κάτω τις πλευρές των φύλλων, καθώς και τον κορμό και τα κλαδιά. Επαναλαμβάνουμε μετά από 7-10 μέρες. Μπορεί να χρειαστεί και τρίτος ψεκασμός για οριστικά αποτελέσματα. Εάν η προσβολή είναι μικρή, και σε μικρό αριθμό φυτών, μια σίγουρη λύση είναι να απομακρύνουμε ένα ένα τα κοκκοειδή με μία μπατονέτα για καθαρισμό αυτιών βουτηγμένη σε καθαρό οινόπνευμα, την οποία στραγγίζουμε ελαφρώς.
Εάν η προσβολή είναι εξαιρετικά μεγάλη, αλλά σε λίγα φυτά, τότε επίσης μια καλή λύση είναι να απομακρύνουμε τα κοκκοειδή με ένα σφουγγάρι που θα το βουτάμε συνεχώς σε μία λεκάνη με νερό και υγρό πιάτων. Εδώ, δεν έχει σημασία η αναλογία του υγρού πιάτων και του νερού. Ουσιαστικά γίνεται "μπουγάδα" του φυτού. Προσοχή όμως πρέπει να δωθεί στην προστασία του ριζικού συστήματος, έτσι ώστε να μην χύνεται το νερό με το υγρό πιάτων στη ριζόμπαλα (ξαπλώστε οριζόντια το φυτό για μεγαλύτερη ευκολία).

Φυσικό εντομοκτόνο από μείγμα βοτάνων:
Σε 5 λίτρα νερό, προσθέτουμε τα παρακάτω:
6 χούφτες φύλλα ντομάτας (επιδρά σε κάμπιες και σκουλήκια)
7 χούφτες φύλλα Καλέντουλας (επιδρά σε μυρμήγκια, νηματώδη και άλλα σκουλήκια)
1 χούφτα καυτερές πιπεριές (για μυρμήγκια, αφίδες, σκουλήκια, κάμπιες και σκαθάρια)
5 χούφτες φύλλα Μελιάς (για μύκητες)
7 βολβούς κρεμμύδια ή σκόρδα (για μυρμήγκια, αφίδες, σκουλήκια με κέλυφος, κάμπιες)
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες κουταλιές παραφίνη και στάχτη από ξύλα (για μυζητικά έντομα και μύκητες)
Πολτοποιούμε τα υλικά, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να μουλιάσει για 3 μέρες ή εναλλακτικά βράζουμε για 20'. Αραιώνουμε 1 μέρος του ζωμού που προκύπτει με 1 μέρος σαπουνόνερο (1 κουτ. σούπας βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι σε 4 λίτρα νερό) και ψεκάζουμε φύλλα, βλαστούς και γύρω από τη βάση των φυτών.


Εντομοκτόνο Γενικής Χρήσης 1:

Πολτοποιούμε 3 καυτερές πιπεριές, 3 μεγάλα κρεμμύδια, και 1 κεφάλι σκόρδο. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθεί πλήρως ο πολτός και τοποθετούμε σε ένα δοχείο με καπάκι. Το αφήνουμε να σταθεί για μία νύχτα και την επόμενη, στραγγίζουμε καλά με ένα σουρωτήρι. Διαλύουμε το ζουμί σε 4 λίτρα νερό και ψεκάζουμε.

Εντομοκτόνο Γενικής Χρήσης 2:

Ανακατεύουμε 2,5 κουτ. σούπας βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων και 2,5 κουτ. σούπας φυτικό έλαιο σε 4 λίτρα νερό.

Για σκουλήκια στο χώμα:

Προσθέτουμε στην επιφάνεια του χώματος 1-2 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας (σπόροι σιναπιού) και ποτίζουμε με νερό που έχουμε προσθέσει 1-2 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι.
Προσοχή! Τα σκουλήκια δεν είναι όλα βλαβερά! Τα μεγάλα κόκκινα σκουλήκια, οι λεγόμενοι γεωσκώληκες, είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι ακόμη και σε ένα μικρό δοχείο όπως στα μπονσάι!

Το μέλι, η πρόπολη και το κερί έχουν αντιμυκητισιακές και επουλωτικές ιδιότητες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης και σε σκευάσματα (όπως πχ το Propovis 20)για την ενίσχυση της άμυνας του φυτού, με βακτηριοστατική, βακτηριοκτόνο, αντιφλεγμονώδη και μυκοστατική δράση, ενώ απωθεί και τα φυτοφάγα έντομα.

Η Λεκιθίνη (παράγεται κυρίως από τη Σόγια, τον Ηλίανθο και τον κρόκο του αβγού) έχει μυκητοκτόνο δράση.

Το κάρβουνο (μικρά κομματάκια ανακατωμένα με το μείγμα υποστρώματος) έχουν αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

Το Γαρύφαλλο σε σκόνη (αυτό που βάζουμε στα γλυκά), λόγω του αρώματός του, εμποδίζει την Λυριόμυζα να ωοτοκήσει. Ψεκάστε το πάνω στα φυτά σας, αραιωμένο σε λίγο νεράκι.

Η Μέντα, ο Δυόσμος, ο Ευκάλυπτος, τα φύλλα της Λεμονιάς, το Λεμονόχορτο και η Citronella έχουν εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση.

Το λεμόνι είναι φυσικό συντηρητικό (για τα jin & shari) και ασπρίζει το νεκρό ξύλο



Πηγές: http://bonsaicosmos.blogspot.gr/  -



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου