Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ξεκίνησε να λειτουργεί ένα νέο υπερυπολογιστή







Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί ένα νέο υπερυπολογιστή ο οποίος μπορεί να εκτελεί 847 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, που έχει σκοπό να συνεισφέρει περισσότερο σε ακριβείς και λεπτομερείς προγνώσεις. Ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος στο λειτουργικό γραφείο της υπηρεσίας στο προάστιο Kiyose στο Τόκιο. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι εκτός από τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα βελτιώσει και τις προειδοποιήσεις για σίφωνες, ανεμοστρόβιλους και νεροποντές.

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας λένε ότι ο νέος υπολογιστής είναι περίπου 30 φορές γρηγορότερος από τον προηγούμενο που εγκαταστάθηκε στην υπηρεσία το 2006 και επίσης έχει την υψηλότερη ικανότητα επεξεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων υπολογιστών που υπάρχουν στις μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι πρόσφατα η υπηρεσία έκανε προγνώσεις καιρού σε τετράγωνα 5 επί 5 τετρ. χλμ., αλλά τώρα με τον νέο υπερυπολογιστή, οι υπεύθυνοι επιστήμονες θα λανσάρουν ένα νέο "τοπικού μοντέλου" πρόγραμμα που θα επιτρέπει το εμβαδόν πρόγνωσης να μειωθεί στα 2 επί 2 τετρ. χλμ..

Το "τοπικό μοντέλο" επιδεικνύει λεπτομερώς ακτογραμμές και συγκεκριμένες ορεινές περιοχές, έτσι, ώστε να βελτιωθεί η ακριβής πρόγνωση τοπικών καταρρακτωδών βροχών και άλλων καιρικών φαινομένων που θα βοηθήσει σε πιο έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις για πόλεις αλλά και χωριά.

Επιπρόσθετα, για καλύτερη πρόγνωση ανέμων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, ελπίζεται ότι ο υπολογιστής θα μπορεί έγκαιρα να εντοπίζει τις απαραίτητες συνθήκες που απαιτούνται για την αύξηση του ρίσκου σχηματισμού ανεμοστρόβιλων. Ωστόσο, οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της μετεωρολογίας εξελίσσονται ραγδαία και ένας μετεωρολόγος της υπηρεσίας ανέφερε σχετικά ότι είναι πολύ πιθανόν ένας νέος υπερυπολογιστής να είναι πραγματικότητα σε 5 ή 6 χρόνια.



πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου