Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συγχώνευση του φορέα διαχείρισης λίμνης Καστοριάς


 
 
 
 
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί με την επικείμενη συγχώνευση του φορέα διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς. Ενώ λοιπόν όλοι ήμασταν εξαιρετικά χαρούμενοι με την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος και την δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβέρνησης ξαφνικά...πέφτει κεραυνός εν αιθρία και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοινώνει πως ο φορέας θα συμπεριληφθεί στους υπό συγχώνευση οργανισμούς και φορείς.

Μέτα από τόσα χρόνια και ενώ έλαβε ουσιαστικά σάρκα και οστά ο φορέας διαχείρισης της λίμνης ,ξαφνικά έρχονται δημοσιεύματα στην επιφάνεια, τα οποία κάνουν λόγο για την ύπαρξη φορέα διαχείρισης ανά Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο επιτροπής της λίμνης Τσομπάνη Δημήτρη «το εγχείρημα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι φορείς διαχείρισης που ήταν ανά περιοχή στην Ελλάδα, γίνονται ανά Περιφέρεια. Ο φορέας διαχείρισης που υπάρχει ήδη στην Φλώρινα θα συγχωνευθεί με τον φορέα που έχουμε ιδρύσει στην Καστοριά. Το διοικητικό Συμβούλιο θα μοιραστεί και θα είναι είτε 5 άτομα από την Καστοριά και 6 από την Φλώρινα, είτε το αντίθετο
Ωστόσο όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «Για το Διοικητικό συμβούλιο που θα το εκπροσωπεί ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και Φλώρινας αντίστοιχα, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων που θα το στελεχώσουν .Είναι όμως πιθανόν να είναι και 13μελές».
Ο φορέας λοιπόν αναπόφευκτα θα συγχωνευθεί , οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι διάχυτη, αφού όπως ισχυρίζονται πολλοί, είναι ευτυχές το γεγονός πως ο φορέας δεν καταργείται τελικά στο πλαίσιο των σαρωτικών συγχωνεύσεων που επιτάσσει η τρόικα .Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Τσομπάνη «Αν και δεν είναι ο μοναδικός φορέας που συγχωνεύεται ωστόσο σημασία έχει ,ότι δεν καταργείται. Φυσικά πρέπει να παίζει εξέχοντα ρόλο η έλευση της τρόικα, αφού δεν είναι ο μοναδικός φορέας που συγχωνεύεται αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν και άλλοι που καταργήθηκαν. Άρα η συγχώνευση πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την στιγμή που αποφάνθηκε το κράτος και κυρίως το ανακοίνωσε».
Βέβαια στο προσεχές διάστημα αναμένεται να δούμε την πλαισίωση του φορέα καθώς και την έναρξη της λειτουργίας του. «Ο φορέας ο δικός μας συστάθηκε τώρα ,οπότε δεν γνωρίζουμε την διαχειριστική του ικανότητα. Επιπλέον το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε, τι θα μπορούσε να κάνει με την λεκάνη απορροής, την λίμνη και το περιβάλλον για να προσδιορίσουμε με σιγουριά τον αντίκτυπο που θα έχει στην λίμνη μας» τόνισε ο κύριος Τσομπάνος.
Άρα εύλογο είναι ότι τα ερωτήματα που ανακύπτουν και πρέπει να τεθούν επί τάπητος είναι πολλά, ένα από αυτά είναι να δούμε εάν ένας φορέας διαχείρισης λίμνης, μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα για όλη την Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της λίμνης «Εάν ένας φορέας μπορεί να λειτουργήσει για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας θα το δούμε στην πράξη. Επιπλέον αν το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιωθεί από μέλη της πόλης της Καστοριά, θεωρώ ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό. Βέβαια αν θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα θα το ξέρουμε εν καιρώ. Λαμβάνοντας υπόψη παραδείγματα από άλλες περιοχές που είχαν φορέα διαχείρισης και σε κάποιες προσωπικές επαφές που είχα, δυστυχώς δεν είδαν να αλλάζει κάτι στην περιοχή τους. Οι περισσότεροι φορείς διαχείρισης που συστάθηκαν υπολειτουργούσαν, μόνο ένας ή δύο λειτουργούσαν υπό σταθερές βάσεις, γιατί ήταν οι παλαιότεροι φορείς και μπορούσαν να εκταμιεύσουν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή ένωση. Συνεπώς οι υπόλοιποι φορείς δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί μεγάλο ρόλο παίζει προφανώς το οικονομικό, αφού η οικονομική δυσπραγία μαστίζει την Ελλάδα».
Συνεπώς επειδή η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αρχίζει και γίνεται επιτακτική, καλούνται οι αρμόδιοι να δώσουν λύση άμεσα και χωρίς πίστωση χρόνου. Εύλογα λοιπόν υπάρχει αναβρασμός για το αν και η σύσταση του φορέα στην Καστοριά θα λειτουργούσε εύρυθμα, εφόσον κρίθηκε απαραίτητη .Όπως αναφέρει ο κύριος Τσομπάνος «Δεν μπορούμε να μιλάμε θεωρητικά για κάτι το οποίο δεν το έχουμε ζήσει, ωστόσο θεωρώ πως αν τα άτομα που θα το πλαισίωναν ήταν δραστήρια και είχε την οικονομική ευμάρεια το Διοικητικό συμβούλιο ώστε να πληρώνει τους υπαλλήλους, και να ελέγχουν την λίμνη και την λεκάνη απορροής, ίσως να λειτουργούσε και να ήταν πολύ καλά τα πράγματα».
Με τον κίνδυνο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της λίμνης να καραδοκεί εφόσον η έδρα του φορέα διαχείρισης της λίμνης δεν είναι στην Καστοριά, ο κύριος Τσομπάνος τονίζει πως «Αν και δεν έχουμε δει την λειτουργία του, ωστόσο λογικό είναι βέβαια ότι αν οριστεί ως κέντρο η Κοζάνη για παράδειγμα και όχι η Καστοριά, δεν θα λειτουργήσει ο φορέας τόσο καλά και ενδεχομένως δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Είναι κατανοητό πως θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε πολλά πράγματα. Αν συγχωνευθεί ο φορέας της Καστοριάς με αυτόν της Φλώρινας και στελεχωθεί με άτομα και των 2 περιοχών θεωρώ πως το επίκεντρο θα είναι στα μέρη μας, και δεν θα έχουμε μεγάλη απώλεια όσον αφορά το έλεγχο».
Βέβαια από την άλλη πλευρά στη Φλώρινα ήδη λειτουργεί φορέας διαχείρισης της λίμνης οπότε δεσπόζει η άποψη ότι δεν θα ήταν σωστό να μετατοπιστεί το επίκεντρο στην Καστοριά, γιατί ουσιαστικά ακυρώνεται η πολύτιμη εμπειρία της συγκεκριμένης περιοχής στο συγκεκριμένο κομμάτι. Για αυτό αναφέρει ο κύριος Τσομπάνος πως «αν και ο φορέας διαχείρισης δεν λειτουργεί πολλά χρόνια στην Φλώρινα, ωστόσο οι φορείς εκεί έχουν αποκομίσει κάποια εμπειρία. Άρα θα είναι παράλογο να προσφύγουμε τα μέλη της Καστοριάς και να ισχυριστούμε ότι εμείς θα ηγηθούμε και ουσιαστικά θα ακυρώσουμε την εμπειρία των χρόνων»
Είναι δεδομένο πως το φλέγων θέμα του προσεχούς διαστήματος θα είναι αυτό της έδρας αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε που θα είναι η πολυπόθητη έδρα του φορέα διαχείρισης της λίμνης. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε τις εγκαταστάσεις που υφίστανται στη Φλώρινα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στην Καστοριά είχαν εξασφαλιστεί οι εγκαταστάσεις και ο τόπος στέγασης των γραφείων. Αυτό συνεπώς σημαίνει πως η στέγαση θα ήταν δωρεάν στην Καστοριά. Αν λοιπόν στη Φλώρινα καταβάλλεται ενοίκιο για το κτίριο και δεν υπάρχει άλλος ανεξάρτητος χώρος, είναι λογικό η έδρα να οριστεί στην Καστοριά.
Επειδή λοιπόν είναι αδήριτη η ανάγκη να κινητοποιηθούν οι φορείς αφού η υφιστάμενη κατάσταση υποχρεωτικά που δεν θα αποφευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Σαββόπουλος αναφέρει «Στο φάσμα της οικονομίας και της μη αναστρέψιμης κατάστασης σε επίπεδο Περιφέρειας, έχουμε επικοινωνία με τον φορέα Πρεσπών, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Φλώρινα και σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο για να λειτουργήσει σωστά ο φορέας διαχείρισης της λίμνης έτσι ώστε να επιτευχθεί η προστασία της λίμνης».

Επιπρόσθετα με γνώμονα την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων, επιδίωξη των αρμοδίων θα πρέπει να είναι η πολιτική της ισοκατανομής χρημάτων. «Το δυσάρεστο είναι ότι πιθανόν δεν θα υπάρχει ισοκατανομή χρημάτων, αν και δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα»
Επιπλέον επειδή η οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, λογικό είναι να υφίστανται πλήγμα οι εργασιακές σχέσεις που περιμέναμε διακαώς να αναπτυχθούν. Αν λοιπόν υπήρχαν θέσεις εργασίας για την Καστοριά φαίνεται ότι τη δεδομένη στιγμή η δυνατότητα αυτή περιορίζεται. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο «Η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού θα τεθεί επί τάπητος στο καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο. Υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί προσωπικό από τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Συνεπώς το θέμα δεν είναι απλά να προσληφθεί το προσωπικό, αλλά και να μην απολυθεί με το πέρας του ΕΣΠΑ, το 2015. Ο νόμος μας δίνει την δυνατότητα να απασχολήσουμε εργατικό δυναμικό από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού»
Επομένως αναμένεται η σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να παρθούν αποφάσεις ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον κύριο Σαββόπουλο «πρέπει να αναμένουμε την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον νέο φορέα και τον φορέα των Πρεσπών καθώς και για το επιστημονικό προσωπικό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να καταστεί σαφές πως το επιστημονικό προσωπικό μπορεί να επέλθει από υπηρεσιακούς παράγοντες είτε με απόσπαση, είτε με παράλληλα καθήκοντα από τον Δήμο Καστοριάς , την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και το Δήμο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Απαιτείται λοιπόν επιμονή, υπομονή και συλλογική προσπάθεια για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την αναποτελεσματική και περιβαλλοντικά άστοχη λογική του σχεδιασμού της χρήσης των υδάτινων πόρων με τη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές διαδικασίες, τη δημόσια υγεία και τις αναπτυξιακές ανάγκες και την τοπική κοινωνία. Για αυτό σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της λίμνης « πρέπει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το καλύτερο για την λίμνη μας και την λεκάνη απορροής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαρχή της εξυγίανσης της λίμνης. Το μέλημα όλων μας είναι να υπάρξει ευημερία στην πόλη μας,αφού χρειαζόμαστε τον τουρισμό. Βέβαια κινητήριος μοχλός είναι να υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Κάποιες παρεμβάσεις κάνουμε εμείς σαν Δήμος όχι επειδή έχουμε όχι την οικονομική δυνατότητα αλλά επειδή μας αρέσει να κάνουμε προσπάθειες για την εξυγίανση της».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος θέλησε και αυτός με την σειρά τουνα σταθεί σε αυτό το επείγον και κραυγαλέο πρόβλημα, που καθρεφτίζει όμως χαρακτηριστικά τις κρατούσες νοοτροπίες και πρακτικές (φορέων) για τη χρήση και διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Διαμαντόπουλος δηλώνει πως «Έχει δημοσιευτεί η πρόθεση να ενοποιηθεί ο φορέας διαχείρισης της λίμνης και προφανώς αφορά την λογική τους ,να δημιουργήσουν ένα φορέα διαχείρισης σε κάθε Περιφέρεια. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ουσιαστικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένας φορέας διαχείρισης. Ενώ αρχικά το εγχείρημα καρκινοβατούσε και υπήρχε σοβαρή περίπτωση να μην υλοποιηθεί, επήλθε τελικά η δημιουργία του φορέα διαχείρισης της λίμνης, το οποίο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα χρόνων, και επομένως έπρεπε να είχε δημιουργηθεί και να λειτουργεί.
Απορίας βέβαια άξιο είναι το γεγονός πως για την συγχώνευση του φορέα διαχείρισης λίμνης, επικαλούνται την εξοικονόμηση δαπανών την στιγμή που έχει ανακοινωθεί πως η λειτουργία του φορέα προστασίας της λίμνης της Καστοριάς θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κύριο Διαμαντόπουλο «η υφιστάμενη κατάσταση δείχνει την λογική που τους διέπει, αφού για ψηφοθηρικούς λόγους, αναγγέλλουν δημιουργίες φορέων και έργων που δεν υλοποιούνται. Είναι μία λογική που τους διέπει, είναι μία ιδεολογία τους, η οποία υποστηρίζει ότι οτιδήποτε είναι κρατικό πρέπει να περιορίζεται. Στο βωμό αυτής της ιδεολογίας θυσιάστηκε προφανώς και ο φορέας διαχείρισης της λίμνης. Επομένως πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει και κάτω από ποιες συνθήκες».
Βέβαια ο φόβος της ενοποίησης υπήρχε αφού όπως δηλώνει ο κύριος Διαμαντόπουλος «Στη τελευταία συνάντηση που κάναμε με τον Δήμαρχο Καστοριάς, από πλευράς μας, εκφράσαμε τον φόβο ενοποίησης ουσιαστικά των φορέων για την Περιφέρεια. Το μόνο που απομένει είναι να περάσει η συγχώνευση με νόμο, και να δούμε κατά ποιό τρόπο θα υλοποιηθεί».
Το θέμα βέβαια δεν είναι απλά να επιτευχθεί η συγχώνευση, αλλά να δούμε αν τελικά θα επέλθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν δούμε την δομή και την λειτουργία. Για ένα φορέα διαχείρισης της λίμνης που ακόμα δεν είδαμε πως θα λειτουργήσει για την Καστοριά, δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, γιατί πολλές φορές αυτά αποδεικνύονται ευχολόγια και ιδρύονται φορείς οι οποίοι δεν λειτουργούν. Αναμένουμε την μορφή που θα αποκτήσει αυτός ο φορέας μέσω της ενοποίησης, έτσι ώστε να δούμε έμπρακτα τι μέλει γενέσθαι. Αν δούμε ότι θα υπάρξει αδιαφορία ή δεν θα λειτουργήσει θα είμαστε παρόντες, θα κάνουμε παρέμβαση και θα ζητήσουμε αυτά που πρέπει γιατί η λίμνη είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, που αποφέρει στον τουρισμό και γενικότερα στη ζωή των Καστοριανών».
Βέβαια ευχής έργον είναι η συγχώνευση του φορέα διαχείρισης της λίμνης να μην επερχόταν, ωστόσο η επιβολή του φαίνεται αναπόφευκτη οπότε «είναι σαφές πως αν ο φορέας λειτουργούσε αποκλειστικά για την περιοχή της Καστοριάς θα ήταν ευχάριστο, γιατί θα αφορούσε αποκλειστικά το κομμάτι αυτό στο οποίο θα γινόταν παρεμβάσεις και κυρίως θα ήταν επικεντρωμένος ο συγκεκριμένος φορέας στην Καστοριά. Ωστόσο αν επιβληθεί η συγχώνευση είναι δύσκολο για ένα φορέα που έχει και άλλα αντικείμενα να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα πράγματα και επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού της όλης προσπάθειας. Για αυτό τονίζω πως πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει με την ενοποίηση του», υπογράμμισε ο κύριος Διαμαντόπουλος.
Εν κατακλείδι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα του λαϊκισμού για αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει πως «το θέμα για τον φορέα διαχείρισης της λίμνης είναι ένας λαϊκισμός που περνάει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δείξει ότι δραστηριοποιείται περιορίζοντας δαπάνες του δημοσίου, επιφέροντας συνεπώς επίπτωση και στην τοπική κοινωνία».


της Αναστασίας Τζάκα

πηγή: http://www.mpetskas.gr/
(από Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου