Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

2.000 ευρώ αποζημίωση από τον Δήμο Βόλου επειδή τον δάγκωσε αδέσποτο






Στην ιστοσελίδα www.e-thessalia.gr διαβάζουμε για την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου το οποίο αποφάσισε την αποζημίωση ενός ιδιώτη από τον Δήμο Βόλου με το ποσό των 2.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή αν και απευθύνθηκε σε αυτή ο δαγκωθείς δεν έκανε τίποτα – όπως καταγγέλθηκε – για την αγέλη των ζώων και έτσι η υπόθεση κατάληξε στα δικαστήρια.



Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ


«Την καταβολή χρηματικού ποσού 2.000 ευρώ από 7.000 ευρώ, που αιτούνταν, επιδικάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο στο Δήμο Βόλου με προχθεσινή του απόφαση, για επίθεση αδέσποτου σκύλου σε βάρος ιδιώτη. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδίδεται, μετά από αγωγή για επίθεση αδέσποτου και η οποία είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2006.
Ο αιτών, βολιώτης δικηγόρος, στις 10 Ιανουαρίου 2006 κινούνταν στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Πολυμέρη και Αργοναυτών, όταν δέχθηκε την επίθεση αδέσποτου σκύλου, μέλους αγέλης.
Ο σκύλος τον δάγκωσε στο πίσω μέρος της γάμπας του αριστερού ποδιού και ο παθών μετέβη στο Νοσοκομείο Βόλου για παροχή ιατρικής βοήθειας. Ο παθών δήλωσε το περιστατικό στο Αστυνομικό τμήμα Βόλου και απευθύνθηκε εγγράφως στο Δήμο, ζητώντας την περισυλλογή της αγέλης των αδέσποτων σκύλων.
Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Παράλληλα, ο ενάγων απευθύνθηκε με το ίδιο αίτημα και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από τα αδέσποτα σκυλιά.
Η αρμόδια κτηνίατρος ανταποκρίθηκε στο αίτημα, έγινε εξέταση στα σκυλιά και δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα λύσσας.
Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι ο ενάγων υποχρεώθηκε να λάβει ισχυρή αντιβίωση και αντιτετανικό ορό, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα του οργανισμού του, ενώ υπέστη μεγάλο άγχος για την εξέλιξη της παρακολούθησης των σκύλων που του επιτέθηκαν, ανησυχώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο μετάδοσης από το αδέσποτο ζώο μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να υποστεί ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίας ζητεί να υποχρεωθεί ο εναγόμενος Δήμος – κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 932 του Αστικού Κώδικα – να του καταβάλλει το ποσό των 7.000 ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωσή του στο ακροατήριο και το δικαστικό υπόμνημα.
Ο εναγόμενος Δήμος στο δικό του υπόμνημα ισχυρίζεται ότι η αγωγή έπρεπε να απορριφθεί ως αβάσιμη, γιατί έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη και την ανάγκη περισυλλογής τους, από το 1999 είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για σύσταση επιτροπής, για την προώθηση λειτουργίας κυνοκομείου και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Επίσης ο Δήμος στον ισχυρισμό του αναφέρει πως ο ενάγων δεν περιγράφει τους αδέσποτους σκύλους που του επιτέθηκαν, ώστε να διευκρινιστεί αν ήταν ζώα που είχαν σήμανση και συνεπώς είχαν περισυλλεγεί και είχαν δεχτεί κτηνιατρική φροντίδα, άρα είχαν κριθεί μη επικίνδυνα και επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το δικαστήριο θεωρεί πως ο Δήμος έκανε παραλείψεις, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του αιτούντος για περισυλλογή του αδέσποτου σκύλου, που τον δάγκωσε προς παρακολούθησή του και κρίνει πως ο παθών δικαιούται χρηματικής ικανοποίησης, που ανέρχεται στο εύλογο ποσό των 2.000 ευρώ.
Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει η δικαστική απόφαση, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι ότι “στην αρμοδιότητα των Δήμων και των κοινοτήτων ανήκουν ιδίως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης, άμεσης βοήθειας και θεραπείας…”.
Ειδικά για τα αδέσποτα, ο νόμος αναφέρει (και το επικαλείται η απόφαση), πως “αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες…”».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου