Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Αμερικανοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, κατά τη διάρκεια ερευνών ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο, όταν κατά τη διάρκεια της έρευνά τους, βρέθηκαν μπροστά σε έναν υποθαλάσσιο κόσμο γεμάτο μεθάνιο και απόκοσμα πλάσματα βρέθηκαν. Όπως αναφέρουν, οι οργανισμοί που βρήκαν μοιάζουν με σκουλήκια χωρίς στόμα ή πεπτικό σύστημα και αχιβάδες που τρέφονται με βακτήρια, τα οποία ζουν μέσα τους.
Οι ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Σκριπς απέπλευσαν από τις ακτές του Σαν Ντιέγκο με ειδικά εξοπλισμένο ερευνητικό σκάφος και στόχο να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα του ωκεανού στην περιοχή και, ενδεχομένως, να βρουν υποθαλάσσια σημεία εκροής μεθανίου, τα οποία είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μοναδικούς οργανισμούς. Οι ίδιοι εντόπισαν στη συνέχεια κάτι εντυπωσιακό: σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου, υπήρχε υποθαλάσσιος λόφος, «σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου και ύψος διώροφου κτιρίου», όπως λένε.
«Κάτω από το ύψωμα παρατηρήσαμε μια διάρρηξη στα υπόγεια στρώματα ιζήματος, χαρακτηριστικό της διαρροής υγρού», αναφέρει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια γεωεπιστημών Τζίλιαν Μαλόνεϊ. Χαρακτηρίζει σημαντική την ανακάλυψη, κυρίως γιατί η τοποθεσία είναι προσβάσιμη για περαιτέρω μελέτη.
Οι φοιτητές συνέλεξαν δείγματα ιζήματος καθώς και θαλάσσιους σκώληκες και αχιβάδες, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε περιβάλλοντα με μεθάνιο και υδρόθειο. «Χημειοσυνθετικά οικοσυστήματα όπως αυτό θεωρούνται εστίες ζωής στον πυθμένα της θάλασσας, σε τοπία που κατά τ' άλλα μοιάζουν με έρημο», εξηγεί η ερευνήτρια Αλέξις Πασούλκα. «Νέες μορφές ζωής ανακαλύπτονται διαρκώς σε τέτοια περιβάλλοντα».
Το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν αυτοί οι οργανισμοί μάλλον σχετίζεται και με το παράξενο φαινόμενο μιας περίεργης οσμής που το τελευταίο διάστημα έχουν αντιληφθεί στην περιοχή τους οι κάτοικοι του Σαν Ντιέγκο.
«Αυτό που μυρίζουμε είναι υδρόθειο, μια μυρωδιά που μοιάζει με αυτή των σάπιων αυγών και συνδέεται με διαρροές μεθανίου, όμως η οσμή του ίδιου του μεθανίου δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο», λέει ο Μπέντζαμιν Γκρουπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου