Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Ανησυχία για τις νεκρές θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta

 
Ανησυχία για τις νεκρές θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta
 
Άμεση εθελοντική καταγραφή σήμερα Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016
 
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς οι αναφορές πολιτών για τον μεγάλο αριθμό νεκρών θαλάσσιων χελωνών που έχουν εντοπιστεί-αναφερθεί κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Για το λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε συνεργασία με το Agro-Περιβαλλοντικό Γραφείο του κ. Διονύση Μαμάση και τη συμμετοχή εθελοντών, θα πραγματοποιήσουν την Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες που θα εντοπίσουν.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τους επόπτες φύλαξης θα σαρώσουν σε 4 ομάδες-group τις ακτές του Εθνικού Πάρκου από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών και οι άλλες εθελοντικές ομάδες θα σαρώσουν τις παραλίες από το Κάστρο του Ρίου μέχρι Λακκόπετρα (Π.Ε. Αχαΐας) και από Αλυκές Λεχαινών μέχρι Καυκαυλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας).

Στις αναφορές και στα δελτία εκθαλάσσωσης θα καταγράφονται το είδος της χελώνας, η περιοχή εύρεσης, η κατάσταση του ζώου, η αιτία θανάτου ενώ θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις καβουκιού, χαρτογράφηση εντοπισμού θέσης (συντεταγμένες εύρεσης) και φωτογραφικές λήψεις του ζώου.

Τα αποτελέσματα της εθελοντικής καταγραφής θα προωθηθούν άμεσα στις Λιμενικές αρχές, στους Δήμους και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την λήψη βέλτιστων λύσεων για την θαλάσσια χελώνα πριν την αναπαραγωγική περίοδο.

Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης νεκρής-τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2693031939 (Φορέας Διαχείρισης), 6947938358 (Διονύσης Μαμάσης) 6980740070 (Ηλίας Τζώρας). Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο θαλάσσιο ερπετό.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου