Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Καρδίτσα. Απόψεις και ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης

 
21
 
Οργανωτική Επιτροπή της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 2016, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει κάποιες απόψεις σχετικά με τις εκδηλώσεις που έγιναν καθώς επίσης και να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Έτσι, ευχαριστεί:
 
. Τους συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Τμήμα Europe Direct της ΑΝΚΑ Α.Ε.
. Το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου Καρδίτσας
. Τον κ. Βασίλη Κωστούλα από την Περιφερειακή Ενότητα που επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την Αφίσα  
. Όλους τους εκθέτες που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά
. Όλους τους εμπλεκόμενους στην οργάνωση των παράλληλων εκδηλώσεων που είναι πολλοί και συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Γιορτής.
. Το κατάστημα U Shop Computer Center και τον Βαγγέλη Παπαβασιλείου που ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και την απευθείας αναμετάδοση της ημερίδας
. Την κ. Βανέσσα Στυλοπούλου για την παρουσίαση της βραδιάς των εγκαινίων
. Την κάβα ποτών του κ. Γιώργου Καραμήτρου για τα κρασιά που μας προσέφερε δωρεάν
. Τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή της διοργάνωσης
 
 
Απόψεις – Σχόλια:
 
Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά η φετινή Εαρινή Γιορτή να αφιερωθεί στη Δημοτική Αγορά με στόχο να αναδειχθεί η αξία του σημαντικού αυτού μνημείου και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10/4, με θέμα «Δημοτική Αγορά: Από το χθες στο αύριο». Μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις, τις παρεμβάσεις, αλλά και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, τονίστηκε η ανάγκη να επανακαθοριστεί ο ρόλος της Δημοτικής Αγοράς (ποιες ανάγκες θα καλύπτει και ποια ακριβώς ΄΄ταυτότητα΄΄ θα έχει), να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης που θα αλλάξουν τόσο την όψη, όσο και τη λειτουργικότητα του κτιρίου, καθώς και να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι για την ανάδειξή του αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και αξίζει μιας καλύτερης αντιμετώπισης.

Αποδείχτηκε ακόμη ότι η χρήση και η λειτουργία της δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των φορέων, αλλά είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων, όπως:

– Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
– Το καταναλωτικό πρότυπο
- Η δυναμική του παραγωγικού συστήματος
- Ο ευρύτερος σχεδιασμός και η χωροθέτηση διαφόρων λειτουργιών της πόλης (όπως η λαϊκή αγορά, πολιτιστικές λειτουργίες)
- Η χωροθέτηση υπηρεσιών που προσελκύουν τους δημότες
- Η χωροθέτηση υποδομών (χώροι στάθμευσης) κλπ

Κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην ημερίδα προτάθηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου αποκλειστικά για το παρελθόν – παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που άμεσα ή έμμεσα παίζουν ρόλο στην πορεία της (Δήμος, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, πολιτιστικοί φορείς, ΟικόΣφαιρα κλπ).

Η ΟικόΣφαιρα, εξάλλου, πρόκειται να ετοιμάσει μία σύντομη αναμνηστική έκδοση με τα πρακτικά της ημερίδας και, αφού πρώτα επεξεργαστεί όλα όσα προέκυψαν σαν συμπεράσματα από την ημερίδα, θα συντονίσει και τις επόμενες ενέργειές της.

Με την πεποίθηση ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά για τα όσα συμβαίνουν γύρω του και τα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή του, η ΟικόΣφαιρα θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της Δημοτικής Αγοράς, και άλλα που έχουν σχέση αποκλειστικά με το περιβάλλον, παρεμβαίνοντας και προτείνοντας λύσεις.

Άλλωστε, η Εαρινή Γιορτή της Φύσης φιλοδοξεί να γίνει και αυτή ένας ουσιαστικός θεσμός για τα τοπικά – και όχι μόνο – δρώμενα, όπως η Οικολογική. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη γι ΄ αυτό που κάνουμε και θέλουμε κοντά μας και συμπαραστάτες μας και άλλους φορείς αφού με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.



πηγή: http://www.karditsanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου