Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Νέα εποχή για τους βίσωνες των δασών στην Αλάσκα

 
Νέα εποχή για τους βίσωνες των δασών στην Αλάσκα
 
Γεννήθηκαν τα πρώτα μικρά σε συνθήκες ελευθερίας
 
Τους πρώτους μικρούς βίσωνες των δασών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας εντόπισαν οι βιολόγοι, καταγράφοντάς έτσι μια μεγάλη επιτυχία στην πιλοτική επανένταξη του είδους που είχε εξαφανιστεί στην Αλάσκα.

«Ήταν ένα υπέροχο θέαμα. Για μένα σήμαινε η αρχή της πραγματικά άγριας ζωής τους», δήλωσε ο βιολόγος Tom Seaton, επικεφαλής του προγράμματος του Department of Fish and Game της Αλάσκα, που δημοσιοποίησε τα χαρμόσυνα νέα στη σελίδα του στο Facebook.

Οι βίσωνες των δασών είχαν εξαφανιστεί στην Αλάσκα για περισσότερο από έναν αιώνα. Την περασμένη άνοιξη, η αρμόδια υπηρεσία άφησε ελεύθερο ένα κοπάδι που ζούσε σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Στο χρόνο που ακολούθησε κάποιοι βίσωνες πέθαναν ενώ μικρά που μεγάλωναν σε αιχμαλωσία ενίσχυαν την αγέλη.

Αυτά τα δύο μικρά όμως, που εντόπισαν οι βιολόγοι, είναι τα πρώτα που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εξολοκλήρου σε συνθήκες ελευθερίας.

«Ήταν η στιγμή που περιμέναμε», δήλωσε ο Seaton.

Το κοπάδι αυτό με τους 125 βίσωνες στην Αλάσκα είναι το μόνο σε όλες τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι παρέμειναν σε ακτίνα περίπου 30 μιλίων από το σημείο όπου αφέθηκαν ελεύθεροι, κοντά στο χωριό Shageluk στα νοτιοδυτικά, εξήγησε ο Seaton.

«Όλα τα ζώα που βρέθηκαν στην άγρια φύση είχαν περάσει τη ζωή τους σε συνθήκες αιχμαλωσίας οπότε υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα τα κατάφερναν. Τώρα, κάποιες από τις αμφιβολίες αυτές εκλείπουν», τόνισε ο Seaton.

«Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη διαιώνιση του άγριου βίσωνα των δασών στις ΗΠΑ, με την Αλάσκα στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία της Αλάσκα.

vovuvoa2
 
vovuvoa3
 
vovuvoa4
 
Σύμφωνα με τον Seaton, είναι πιθανό να υπάρξουν 30 νεογέννητοι βίσωνες φέτος…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου