Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

13 είδη νυχτερίδων ζουν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

 
Νατουσι
 
Όσο προχωρά το έργο της παρακολούθησης των ειδών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, τόσο μαθαίνουμε καινούρια και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα είδη που φιλοξενεί. Μαθαίνουμε λοιπόν, χάρη στις μελέτες των επιστημόνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι η προστατευόμενη περιοχή μας φιλοξενεί 13 είδη νυχτερίδων! Μπορεί να μην διαθέτει φυσικά σπήλαια, που είναι ο αγαπημένος βιότοπος των παρεξηγημένων αυτών μικρών θηλαστικών, αλλά οι νυχτερίδες βολεύονται το ίδιο καλά σε παλιά, εγκαταλειμμένα κτίρια. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι σημαντική η διατήρηση των κτιρίων αυτών.
 
Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και οι ειδικοί ερευνητές που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των συγκεκριμένων θηλαστικών πραγματοποιούν δειγματοληψίες στο πεδίο, κατά τις οποίες γίνεται εντοπισμός και αναγνώριση των ζώων είτε με οπτική επαφή, είτε με σημειακές ηχογραφήσεις, σε περιπτώσεις που η είσοδος στους χώρους τους θα προκαλούσε όχληση. Μεταξύ των ειδών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή είναι ο τρανορινόλοφος, ο μικρορινόλοφος και η νυχτερίδα του Ναθούσιους.
 
νυχτερίδες_παρακολούθηση
Σωματικές μετρήσεις νυχτερίδων κατά την έρευνα πεδίου

bats_acoustic monitoring
Σε περιπτώσεις που η είσοδος στους χώρους όπου ζουν
οι νυχτερίδες θα προκαλούσε όχληση γίνεται αναγνώριση
με σημειακές ηχογραφήσεις
Σημειώνεται ότι όλες οι νυχτερίδες είναι προστατευόμενα είδη, είτε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, είτε με διεθνείς συμβάσεις. Και αν δεν σας αρκεί αυτό για να πειστείτε για την ανάγκη προστασίας τους, σκεφτείτε ότι κάθε βράδυ μία νυχτερίδα καταναλώνει μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες νυκτόβια έντομα, μεταξύ των οποίων και τα επιβλαβή κουνούπια!


πηγή: http://axiosdelta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου